În lume

articolul anterior articolul urmator

Rusia caută să se implanteze în Africa: Acord pentru prima sa bază navală la Marea Roşie

10
9 Dec 2020 19:00:49
Autor: News.ro
FOTO Business Insider
FOTO Business Insider

Rusia a semnat cu Sudanul un acord care îi permite să înfiinţeze o bază navală la Marea Roşie, în vederea aprovizionării flotei ruse, potrivit unui document oficial postat pe site-ul Guvernului de la Moscova, relatează AFP.

Potrivit acestui document - o versiune preliminară a fost publicată în noiembrie -, Rusia urmează să înfiinţeze în Sudan un „centru de susţinere logistică”, în care să poată fi efectuate „reparaţii, operaţiuni de aprovizionare cu carburant şi să se odihnească membrii echipajelor” Marinei ruse.

Această bază urmează să găzduiască până la 300 de militari şi personal, dar şi patru nave - inclusiv cu propulsie nucleară.

Rusia urmează să aibă dreptul să transporte în porturile şi pe aeroporturile din Sudan „armament, muniţie şi echipament” necesare în vederea funcţionării acestei baze navale.

Înfiinţarea acestei baze „răspunde obiectivelor menţinerii păcii şi stabilităţii în regiune, este de natură defensivă şi nu este îndreptată împotriva altor state”, se arată în document.

Acest acord este valabil pe o perioadă de 25 de ani şi va fi prelungit în mod automat cu zece ani, în cazul în care niciuna dintre părţi nu cere în prealabil ca acesta să înceteze.

Autorităţile sudaneze nu au putut fi contactate imediat de AFP.

În ultimii ani, Rusia - care începe o revenire geopolitică în Africa - s-a apropiat de Sudan în sfera militară, dar şi prin proiecte în domeniul nuclear civil.

Începând din 2019, cele două ţări întreţin relaţii în baza unui acord de cooperare militară pe o perioadă de şapte ani.

În ianuarie 2019, în plină criză politică în Sudan, Kremlinul a recunoscut că instructori ruşi se aflau „deja de o vreme” alături de forţele guvernamentale sudaneze.

În cadrul unei vizite în Rusia, la sfârşitul lui 2017, fostul preşedinte Omar al-Bashir i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin „să apere” Sudanul de Statele Unite şi a îndemnat la consolidarea cooperării militare cu Moscova în vederea „reechipării forţelor militare” sudaneze.

Este vorba despre bază navală rusă pe continentul african.

Moscova dispune deja de o bază similară a flotei  sale la Tartus, în Siria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Tomescu Tom
9.12.2020, 19:08:59

Este bine știut adevărul ...că oricine își dorește libertate, democrație, prosperitate .. apelează la poporul rus ! :)))) Chiar și rușii înșiși visează cu ochii deschiși ..uneori ..visele astea ..

0 (6 voturi)
tuturor iobag
9.12.2020, 19:24:52

isi permit ... la PIB- ul lor .... nivelul (oficial) de trai in rossia e fabulos ... ma mir de fiecare data ca fac mereu aceleasi greseli pe care le-a facut urss .... astia chiar nu invata nimic din istoie ( si ma refer la cea foarte recenta) .... RO si acum are de recuperat sume important de bani acordate unor tari unde media de greutate per adult era de sub 40 kg .... noi, in RO, faceam foamea dar "ajutam" iran, iraq, somalia, liban, libia, yemen alte state chair mai "desculte" ... asa ca : bafta rossia !

-3 (5 voturi)
Index 4.2.2
9.12.2020, 19:51:01

e clar, Rusia a terminat cu imbunatatirea conditiilor de viata a rusilor, si acu din bunavointa, mere sa-i ajute si pe altii! Bai nene, ce popor binevoitor, ruznacii astia...

+12 (18 voturi)
Index 4.2.2
9.12.2020, 19:55:54

Rusia trebuie sa stie ca si implaturile astea cateodata resuesc, altadata corpul le respinge......da daca au bani de implanturi de astea! Mai mult or sa beneficieze de "implanturi " africane rusoaicele .....ca rusii se implanteaza singuri cu vodka!

+10 (20 voturi)
moftronix2
9.12.2020, 19:58:36

Bazele militare externe se fac in statele mai bananiere...Romania...Sudan...

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările