Rutka Laskier, o nouă Anne Frank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un alt jurnal scris de o tânără victimă a Holocaustului face înconjurul lumii. Caietul a fost descoperit în Polonia, după 62 de ani Jurnalul unei fetiţe de 14 ani, scris în urmă cu

Un alt jurnal scris de o tânără victimă a Holocaustului face înconjurul lumii. Caietul a fost descoperit în Polonia, după 62 de ani

Jurnalul unei fetiţe de 14 ani, scris în urmă cu 62 de ani, a fost descoperit în oraşul polonez Bendin. Autoarea se numea Rutka Laskier, avea 14 ani, iar caietul cu notiţe zilnice datează din perioada Holocaustului. Venerabila Zahava Scherz aflase, încă de când era un copil, că tatăl ei mai avusese, înainte de război, o altă soţie şi doi copii, Rutka şi Henius, care muriseră în timpul Holocaustului. După război, Iaacov Laskier se recăsătorise, şi ea era acum singurul lui copil. Când era mică, găsise întâmplător pozele fraţilor ei dispăruţi şi numai atunci, o singură dată, tatăl ei a fost de acord să-i vorbească despre fosta lui familie. La 43 de ani de la discuţia cu tatăl ei, cineva a anunţat-o că s-a găsit jurnalul surorii pe care n-o cunoscuse niciodată.

Conform informaţiilor venite din Polonia, imediat după începutul războiului, familia evreului Iaacov Laskier, care locuia în oraşul polonez Bendin, fusese obligată de autorităţile naziste să se restrângă în numai două camere. Restul vilei fusese pus la dispoziţia unei familii de polonezi simpatizată de nazişti, familia Sapinskas. Aceştia aveau o fată de 20 de ani, Stanislawa, care s-a împrietenit cu micuţa Rutka Laskier. Aceasta i-a mărturisit că îşi notează tot ce gândeşte într-un junal şi ar vrea să-l ascundă. Stanislawa a sfătuit-o să-l ascundă sub o scândură, în scara interioară a casei. După arestarea familiei Laskier, caietul a rămas în ascunzătoare şi a fost păstrat între amintirile personale de către Stanislawa. După 62 de ani, ea s-a decis să o caute pe Rutka Laskier, în speranţa că a supravieţuit războiului. A găsit-o, în schimb, pe sora ei vitregă, Zahava Laskier, astăzi Scherz.

Notiţele, scrise în poloneză

Caietul a fost tradus din poloneză şi vede acum lumina tiparului. Cotidianul britanic "The Times" a relatat ieri cum a fost descoperit jurnalul şi a publicat ample fragmente din el, în premieră mondială.

Ianuarie 19, 1943: "Nu-mi vine să cred că suntem deja în anul 1943, că au trecut aproape patru ani de când a început acest iad.

Ianuarie 26: Micka a venit cu multe ştiri. Cineva i-a spus că mi-am tuns părul ca să mă placă Janek… De parcă asta mă interesează pe mine acum. E o minciună sfruntată. Nici măcar nu-mi pasă de băieţi.

Ianuarie 27: Azi mi-am făcut o fotografie. Mă întreb dacă voi arăta bine. Ştiu că sunt frumoasă. Sunt înaltă, subţire, am picioare frumoase, am talie subţire, am degete lungi, dar am unghiile cam murdare. Am ochii mari şi negri... Aş vrea să pot vărsa pe hârtie toată furtuna din inima mea. Şi nu pot."

"Dacă Dumnezeu ar exista, n-ar permite…"

Rutka nu făcea parte dintr-o familie de evrei prea credincioasă. Tocmai de aceea, moartea ei în lagărul de la Auschwitz este o cruntă ironie.

Februarie 5: "Funia din jurul nostru se strânge din ce în ce mai tare… Puţina credinţă pe care o aveam se stinge. Păi, dacă Dumnezeu ar exista, El nu ar permite ca oamenii să fie gazaţi până la moarte, sau ca bebeluşii să fie zdrobiţi cu patul armei.

Februarie 6: Ceva s-a rupt în mine. Azi, când am trecut pe lângă un neamţ, am simţit că ceva se strânge în mine. Nu ştiu dacă de teamă, sau din ură. Aş vrea să-i bat, pe ei, familiile lor, pentru că şi ei pun câinii pe noi. Merită o bătaie bună. Azi mi-am amintit ziua de 12 august, 1942, când am fost adunaţi şi primii dintre noi au fost deportaţi. Ploua şi îmi amintesc că erau mulţi copii. Unii plângeau şi soldaţii i-au luat la bătaie. Câţiva au fost împuşcaţi, ca să tacă. Un bebeluş a fost dat cu capul de un stâlp de către un soldat nervos şi creierul copilului s-a împrăştiat. Mama lui şi-a pierdut minţile. Atunci am fugit. Am luat-o printr-o clădire, am sărit pe un geam, de la etajul unu, şi n-am simţit nimic… Inima îmi bătea foarte puternic.

Februarie 15: Am decis să-l las pe Janek să mă sărute. Dacă voi dispărea, măcar să ştiu că m-a sărutat cineva…"

Cine este Anne Frank?

Anne Frank a fost o adolescentă evreică, de cetăţenie germană, care a fost obligată să trăiască 25 de luni ascunsă, în timpul Holocaustului. Annelise împreună cu familia ei şi încă alte patru familii au locuit într-o anexă a biroului tatălui ei, din Amsterdam, pentru a nu fi deportaţi de către nazişti.

După 25 de luni de coşmar, Anne Frank şi toţi ceilalţi au fost arestaţi şi transportaţi într-un lagăr de concentrare, unde majoritatea s-au îmbolnăvit de tifos. În martie 1945, la numai nouă luni după ce fusese arestată, Anne Frank a murit bolnavă de tifos, în localitatea Bergen Belsen. Avea 15 ani. Jurnalul ei din cele 25 de luni de izolare, păstrat de o familie din Olanda, a fost publicat în anul 1947 şi apoi a fost tradus în 67 de limbi, fiind astăzi una dintre cele mai citite cărţi din lume.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite