În lume

articolul anterior articolul urmator

Cel mai puternic cuplu politic din America Latină şi-a oficilizat relaţia. Preşedintele Venezuelei s-a însurat cu procuroarea generală a republicii

0
17 Jul 2013 11:55:32
Autor: Răzvan Cârcu
Cilia Flores l-a ghidat în arena politică pe Nicolas Maduro, un fost şofer de autobuz FOTO Reuters
Cilia Flores l-a ghidat în arena politică pe Nicolas Maduro, un fost şofer de autobuz FOTO Reuters

Luni, preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, şi-a luat inima în dinţi şi şi-a oficializat relaţia cu Cilia Flores, femeia despre care se spune că l-a impus în primul rând al politicii de la Caracas. Ceremonia privată a fost oficiată de edilul capitalei venezuelene, Jorge Rodriguez, aducând în legalitate o relaţie care durează de aproape două decenii.

„Vreau să vă informez că ieri, 15 iulie, eu şi Cilia am legalizat ceea ce deja exista. Ne-am căsătorit”, a declarat marţi Maduro într-un discurs transmis de televiziunea publică.

Maduro a spus că Rodriguez, „peţitorul oficial al revoluţiei”, a oficiat căsătoria cu „prima combatantă a Republicii”, aşa cum o numeşte preşedintele venezuelean pe proaspăta lui soţie.

Cilia Flores nu este doar Prima Doamnă a Venezuelei, ci şi procurorul general al republicii latinoamericane. Alături de soţul ei formează cel mai puternic cuplu politic din America Latină, iar influenţa ei se va mai simţi la Caracas pentru cel puţin şase ani, cât va fi Prima Doamnă a Venezuelei.

Flores, în vârstă de 60 de ani, a intrat în graţiile defunctului conducător Chavez la începutul anilor ’90, atunci când „El Comandante“ a organizat o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui de atunci Carlos Andres Perez. Ambiţioasa avocată s-a oferit să-l apere pe Chavez „pro bono“, iar doi ani mai târziu a reuşit să-l scoată din închisoare. În vizitele frecvente la închisoare, l-a întâlnit pe viitorul ei soţ, Nicolas Maduro, care la acea vreme îi transmitea lui Chavez mesaje de susţinere din partea simpatizanţilor mişcării chaviste.

După eliberarea lui Chavez, Maduro şi Flores au pus umărul la construirea tuturor proiectelor politice care îl aveau ca vector pe „El Comandante“ - Mişcarea Bolivaristă Revoluţionară, Mişcarea a V-a Republică şi Partidul Socialist Unit al Venezuelei -, ocupând de fiecare dată funcţii frunţaşe. Odată ales preşedinte, Chavez a ştiut să-şi răsplătească colaboratorii, iar cuplul Maduro-Flores au cunoscut o ascensiune impresionantă. În 2000, Flores a intrat în Parlament, pe care ajunge să-l conducă şase ani mai târziu, urmându-i la conducere lui Maduro, care fusese numit între timp ministru de Externe. La începutul lui 2012, la câteva luni după ce soţul ei a devenit vicepreşedinte, Ciliei Flores i-a fost încredinţat Parchetul General.

Cunoscuţii o descriu pe Flores drept o fire puternică, însetată de putere, care şi-a ghidat soţul în arena politică, fiind şefa lui de campanie pentru alegerile prezidenţiale din aprilie 2013. „L-a presat şi l-a manipulat pe Maduro, pentru că vrea să devină Prima Doamnă. E mult mai deşteaptă şi mai puternică decât el“, relata, în urmă cu câteva luni, fosta judecătoare Virginia Contreras pentru „The Sunday Telegraph“.

Atât Cilia, cât şi Maduro au copii din căsătorii anterioare, însă niciun moştenitor împreună.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările