Sarkozy a primit „plicul“ de la L’Oréal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez este acuzat că a primit finanţare ilegală în campania electorală din 2007. Palatul Elysée dezminte. Acuzaţiile aparţin fostei contabile a miliardarei Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului L’Oréal, aflată în mijlocul unui uriaş scandal.

Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat ieri pentru site-ul Mediapart că actualul ministru al Muncii, Eric Woerth, a primit, în calitate de trezorier al UMP (partidul lui Sarkozy), 150.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale a preşedintelui Nicolas Sarkozy, în 2007.

Citiţi şi:

Sarkozy a sacrificat doi pioni

Interogată luni de poliţie, fosta contabilă a explicat că Patrick de Maistre, consilierul financiar al averii familiei Bettencourt, i-a cerut să vireze această sumă, „de trei ori mai mare decât de obicei", lui Eric Woerth. Prin urmare, Claire T. nu a scos din conturi decât 50.000 de euro, bani pe care „Liliane Bettencourt i-a înmânat lui Maistre într-un plic, în faţa mea".

Restul au fost luaţi dintr-un cont înregistrat în Elveţia. „Maistre mi-a spus că trebuie să ia masa urgent cu Eric Woerth pentru a-i înmâna discret cei 150.000 de euro. Şi a luat masa cu el foarte curând", a povestit fosta contabilă.

Preşedintele, „unul de-al casei"

Cât despre soţii André şi Liliane Bettencourt, contabila Claire T. spune că desfăşurau acte de corupere, referindu-se la "vizitatorii obişnuiţi", care veneau la casa din Neuilly-sur-Seine pentru a-şi ridica plicurile. Printre ei s-ar fi numărat şi Nicolas Sarkozy, primar al oraşului Neuilly-sur-Seine între 1983 şi 2002.

„Tot anturajul familiei ştia că Sarkozy vine să ia bani", a mai spus Claire T., care a recunoscut că nu deţine dovezi concrete în sprijinul afirmaţiilor sale. Pe de altă parte, cotidianul „Le Parisien" scrie că fosta contabilă, concediată în noiembrie 2008, a notat "cu rigurozitate", într-un registru special, toate sumele livrate, în unele cazuri trecând şi iniţialele destinatarului, sau chiar numele.

Woerth s-a declarat „bulversat" de aceste dezvăluiri, pe care le consideră "o afacere politică", în timp ce Sarkozy a afirmat că acuzaţiile privind o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale reprezintă "o calomnie care nu are decât scopul de a mânji, fără nici o legătură cu realitatea".

„Aş vrea ca ţara să se concentreze asupra marilor probleme care sunt sănătatea, organizarea domeniului sănătăţii, pensiile sau modalităţile de a obţine creştere economică în loc să se ambaleze la prima calomnie care nu are decât un singur scop, să mânjească, fără nicio legătură cu realitatea", a spus preşedintele Sarkozy.

Ce riscă „Sarko"?

Potrivit legislaţiei franceze, suma maximă care poate fi donată unui candidat este de 4.600 de euro, în timp ce donaţiile pentru un partid se pot ridica la 7.500 de euro. Constituţia modificată la 23 februarie 2007 îi asigură imunitate totală preşedintelui. Nicio acţiune juridică, civilă sau penală, nu poate fi iniţiată împotriva sa pe durata mandatului, notează „L'Express".

Articolul 68 prevede că şeful statului poate fi destituit în cazul în care acţiunile sale sunt "incompatibile" cu mandatul prezidenţial. Destituirea poate fi făcută doar de Parlament, unde partidul lui Sarkozy dispune de o majoritate confortabilă.

Moştenitoarea, nedumerită

Într-un interviu acordat postului de televiziune TF1, Liliane Bettencourt (87 de ani) a părut destul de nedumerită de amploarea luată de afacerea în care sunt implicaţi mai mulţi colaboratori de-ai săi şi care s-a soldat deja cu victime politice, cei doi secretari de stat care au demisionat duminică seara.

Moştenitoarea L'Oréal a mărturisit că nu înţelege de ce oamenii sunt „şocaţi" de donaţiile mari pe care le-a făcut de-a lungul timpului partidelor politice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite