Scandalul turco-american, în fază critică: Ambasada SUA din Ankara a fost atacată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţa diplomatică americană din capitala Turciei a fost vizată luni de un atac armat, ce a avut loc în contextul crizei dintre Washington şi Ankara.

Focuri de armă au fost trase luni dimineaţă spre ambasada americană din Ankara de unul sau mai mulţi indivizi aflaţi la bordul unui vehicul în mişcare. În urma atacului, care a avut loc în jurul orei locale 5.30, nu a fost rănită însă nicio persoană. Totuşi, impactul gloanţelor a fost vizibil pe geamul unei cabine de securitate din faţa reprezentanţei diplomatice. 

În orele ce au urmat atacului, poliţiştii au început să-i caute pe făptaşi, iar Biroul guvernatorului din Ankara a anunţat că a fost o deschisă o anchetă în acest caz, precizând că au fost trase şase focuri de armă, iar trei gloanţe au lovit poarta şi un geam, relatează Associated Press. 

Misiunea americană din Turcia este închisă săptămâna aceasta, în contextul sărbătorii musulmane Eid al-Adha. 

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al ambasadei a mulţumit poliţiei pentru „răspunsul rapid“.

Dar acest incident intervine în contextul în care relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, două ţări aliate în cadrul NATO, sunt extrem de tensionate. Mărul discordiei este reprezentat, cel puţin la nivel declarativ, de situaţia pastorului american Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu în Turcia, ca urmare a acuzaţiilor de terorism şi spionaj ce i se aduc. 

Washingtonul cere eliberarea acestuia, dar Ankara refuză şi pledează, la rândul său, pentru extrădarea predicatorului turc Fethullah Gülen stabilit în SUA, pe care îl acuză de puciul eşuat din iulie 2016.

Cum nicio parte nu a vrut să cedeze, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, liderul Casei Albe, Donald Trump, a anunţat dublarea taxelor vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, iar guvernul de la Ankara a răspuns prin dublarea  taxelor pentru importurile de anumite produse americane, vizate fiind în special autoturismele, alcoolul şi tutunul.

Tot acest război comercial a dus la devalorizarea lirei turceşti, care a avut loc în contextul în care economia Turciei este oricum fragilă.

Mize foarte ridicate

Totuşi, scrie „Der Spiegel“ într-un amplu material pe tema conflictului dintre Ankara şi Washington, responsabil pentru situaţia economică a Turciei este chiar Erdogan, care s-a bazat pe împrumuturi externe masive pentru a alimenta creşterea economică, în scopul de a-şi consolida puterea.

Iar situaţia nu este gravă numai pentru populaţia din Turcia, care se plânge de dificultăţi financiare, adaugă săptămânalul german citat.

Băncile străine, care au împrumutat 265 de miliarde de dolari Turciei, se tem că-şi vor pierde acei bani, în timp ce economiştii avertizează cu privire la posibilitatea producerii unei reacţii în lanţ ce ar putea declanşa un colaps al sistemului financiar internaţional, aşa cum a fost în 2008 în cazul falimentului Lehman Brothers, adaugă „Der Spiegel“. 

În acelaşi timp, SUA şi Turcia au cele mai mari armate din cadrul NATO, iar disputa slăbeşte Alianţa. Erdogan pare să desfăşoare în prezent un exerciţiu menit să demonstreze forţa Turciei, căutând să se apropie de Rusia lui Vladimir Putin.

„Trump şi Erdogan joacă un joc, iar mizele sunt extrem de ridicate“, consideră Sinan Ülgen, şeful centrului de reflecţie EDAM de la Istanbul. „Nu realizează ce este în joc pentru ambele ţări“, a adăugat el.

Arhitectura de securitate, în pericol

O ruptură între cele două ţări ar afecta profund întreaga arhitectură occidentală de securitate. În ultimii ani, Turcia a participat la numeroase operaţiuni NATO, inclusiv în Afganistan şi în fosta Iugoslavie. În plus, această ţară asigură flancul de sud-est al Alianţei, acţionând ca un tampon între Occident şi Orientul Mijlociu, măcinat de crize. 

Mai mult sau mai puţin direct, Recep Tayyip Erdogan a început să ameninţe că ar putea ieşi din NATO, relevă „Der Spiegel“. „Putem acum să spunem la revedere tuturor celor care sacrifică un parteneriat strategic... pentru relaţii cu organizaţii teroriste“, a declarat el recent. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, deşi este cel mai grav scenariu posibil, de câştigat ar avea Rusia, care, sub conducerea lui Putin, încearcă de ani să producă disensiuni în Alianţa Nord-Atlantică.

Între timp, Erdogan le-a spus ambasadorilor ţării sale că Turcia se va concentra acum pe extinderea relaţiilor sale cu alte ţări, precum China şi Rusia.

„Turcia este prea mare şi prea influentă pentru a fi la mila unei singure axe“, a afirmat liderul de la Ankara la scurt timp de la declanşarea crizei diplomatice cu SUA. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite