Schimbările climatice vor conduce la un „apartheid climatic“. ONU avertizează că bogaţii vor plăti pentru a scăpa de foamete şi săracii vor suferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea riscă din ce în ce mai mult să devină un „apartheid climatic“, unde cei bogaţi vor plăti pentru a scăpa de căldura şi foametea cauzate de criza climatică care se agravează pe zi ce trece, în timp ce restul planetei suferă, potrivit unui raport al unui specialist ONU în domeniul drepturilor omului.

Philip Alston, raportor special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturi ale omului, spune că impactul încălzirii globale va afecta nu numai drepturile de bază la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi domnia legii.

Alston este critic şi la adresa paşilor inadecvaţi pe care chiar ONU îi face, a ţărilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi afacerilor, spunând că acestea sunt „complet disproporţionate faţă de urgenţa şi magnitudinea ameninţării“. Raportul său pentru Consiliul Drepturilor Omului al ONU concluzionează: „Drepturile omului ar putea să nu supravieţuiască schimbărilor care vin“.

Raportul îl condamnă şi pe Donald Trump pentru că „reduce la tăcere în mod activ“ dovezile ştiinţifice privitoare la schimbările climatice, şi îl critică pe preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, pentru că a promis că va deschide pădurea amazoniană pentru minerit. Însă Alston a precizat că există şi schimbări pozitive, inclusiv cazuri legale împotriva statelor şi companiilor de combustibili fosili, activismul Gretei Thunberg, mitingurile globale ale tinerilor şi Extinction Rebellion. 

Raportul lui Alston privind schimbările climatice şi sărăcia va fi prezentat oficial Consiliului Drepturilor Omului, la Geneva, vineri. Acesta spune că cel mai mare impact al crizei climatice va fi asupra celor care trăiesc în sărăcie, mulţi dintre ei pierzând accesul la apă potabilă şi hrană adecvată.

„Schimbările climatice riscă să anuleze ultimii 50 de ani de progrese în dezvoltare, sănătate mondială şi reducerea sărăciei“, a avertizat Alston. Ţările în curs de dezvoltare vor suporta aproximativ 75 la sută din costurile crizei climatice, se arată în raport, în ciuda faptului că cea mai săracă jumătate a populaţiei lumii produce doar 10 la sută din emisiile de carbon.

„Democraţia şi domnia legii, precum şi o gamă largă de drepturi politice şi civile sunt şi ele în pericol. Riscul nemulţumirii comunitare, al creşterii inegalităţii şi chiar niveluri mai mari de lipsuri în unele grupuri vor stimula, cel mai probabil, naţionalismul, xenofobia, rasismul şi alte răspunsuri. Menţinerea unei abordări echilibrate cu privire la drepturile civile şi politice va fi extrem de complexă“.

Impactul schimbărilor climatice ar putea creşte diviziunile, a spus Alston. „Riscăm un scenariu de <<apartheid climatic >>, unde cei bogaţi vor plăti ca să scape de supraîncălzire, foamete şi conflict, în timp ce restul lumii va fi lăsat să sufere“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite