În lume

articolul anterior articolul urmator

Scurgeri de documente arată „lobby-ul” unor ţări legat de raportul experţilor  ONU despre schimbările climatice

4
22 Oct 2021 13:02:21
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O scurgere masivă de documente consultată de BBC arată tentative ale unor ţări de a obţine modificarea unor recomandări privind renunţarea accelerată la combustibilii fosili, care se regăsesc în raportul experţilor ONU privind combaterea schimbărilor climatice.

Documentele constau în sugestii de modificare a unor formulări venite din partea guvernelor, companiilor şi altor părţi interesate şi trimise către grupul de oameni de ştiinţă care lucrează la rapoartele de evaluare privind riscurile schimbărilor climatice. Acestea sunt folosite de guverne pentru măsurile lor de combatere a schimbărilor climatice, şi, la rândul lor, participă la procesul de obţinere a consensului. 
 
Concluziile lor vor fi dezbătute la conferinţa iminentă pentru climă din noiembrie de la Glasgow.
 
BBC scrie că în mare parte comentariile guvernelor din documentele scurse sunt intenţionate a fi constructive pentru îmbunătăţirea formei finale a raportului.
 
Potrivit scurgerilor de date, o serie de ţări şi organizaţii susţin că lumea nu trebuie să reducă utilizarea combustibililor fosili atât de repede pe cât recomandă actualul proiect al raportului IPCC. 
 
Arabia Saudită - unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume -  şi Australia, un important exportator de cărbune, sunt printre ţările care fac „lobby” să fie atenuate anumite formulări privind reducerea nivelului combustibililor fosili.
 
Spre exemplu, un consilier al ministrului saudit al petrolului a solicitat ca din actualul proiect al raportului să fie eliminate fraze precum „necesitatea unor acţiuni urgente şi accelerate de atenuare la toate nivelurile”. La rândul său, un înalt oficial al guvernului australian a respins concluzia că închiderea centralelor electrice pe bază de cărbune este necesară, chiar dacă încetarea utilizării cărbunelui este unul dintre obiectivele declarate ale conferinţei COP26.
 
De asemenea, un om de ştiinţă de la Institutul Central de minerit şi cercetare a combustibilului din India, care are legături puternice cu guvernul indian, a avertizat că cărbunele va rămâne principalul pilon al producţiei de energie electrică şi în următoarele decenii, din cauza a ceea ce el numeşte  drept „provocările extraordinare” ale furnizării de energie electrică la preţuri accesibile.
 
India este al doilea cel mai mare consumator de cărbune din lume, notează BBC.
 
Documentele arată că mai multe ţări pledează în favoarea unor tehnologii emergente şi în prezent scumpe, concepute pentru a capta şi stoca permanent dioxidul de carbon în subteran - Arabia Saudită, China, Australia şi Japonia, toţi fiind mari producători sau utilizatori de combustibili fosili, precum şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.
 
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, solicită grupului de experţi ai ONU să şteargă din raportul IPCC concluzia că „eforturile de decarbonizare în sectorul sistemelor energetice trebuie să se concentreze pe trecerea rapidă la surse cu emisii zero de dioxid de carbon şi eliminarea activă a combustibililor fosili”.

Într-un comunicat după scurgerea de date, reprezentanţii OPEC au transmis că „provocarea abordării emisiilor de CO2 are multe căi, după cum reiese din raportul IPCC, iar noi trebuie să le explorăm pe toate. Trebuie să folosim toate energiile disponibile pentru a contribui la reducerea emisiilor, asigurându-ne că nimeni nu rămâne în urmă". 

Norvegia susţine că oamenii de ştiinţă ai ONU ar trebui să permită posibilitatea ca tehnologiile privind captarea şi stocarea în subteran a dioxidului de carbon să devină un instrument potenţial pentru reducerea emisiilor care provin din combustibili fosili. 

Proiectul de raport acceptă faptul că acestea ar putea fi avea un rol un viitor, dar există incertitudini importante privind fezabilitatea şi compatibilitatea cu obiectivele prezente de reducere a emisiilor la 1.5 grade Celsius cum este prevăzut în Acordul Climatic de la Paris.
 
De asemenea,  proiectul de raport al IPCC afirmă că „dietele pe bază de plante pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 50% în comparaţie cu dieta bazată pe carne”, observaţie despre care Brazilia spune că nu este corectă.
 
Brazilia şi Argentina, doi dintre cei mai mari producători de produse din carne de vită şi hrană pentru animale din lume se se opun ferm dovezilor din proiectul de raport al IPCC conform cărora reducerea consumului de carne este necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
 
Acestea solicită grupului de experţi al ONU să şteargă sau să schimbe unele pasaje din proiectul de raport al IPCC care fac referire la „dietele pe bază de plante ce joacă un rol în combaterea schimbărilor climatice” sau care descriu carnea de vită ca fiind un aliment „bogat în carbon”. 
 
Brazilia mai argumentează că ar trebui ca dezbaterea să fie direcţionată către nivelurile emisiilor provenite de la diferite sisteme de producţie şi nu pe tipurile de alimente.
 
Brazilia, care a înregistrat creşteri semnificative ale ratei defrişărilor în pădurea amazoniană şi în alte zone forestiere ale ţării, contestă referirea din cadrul raportului IPCC conform căreia acest lucru se datorează modificărilor reglementărilor guvernamentale.
 
Potrivit scurgerii de date, mai multe ţări din Europa de Est susţin că proiectul de raport al IPCC ar trebui să fie mai pozitiv cu privire la rolul pe care îl poate juca energia nucleară în îndeplinirea obiectivelor ONU privind clima.
 
Republica Cehă, Polonia şi Slovacia au criticat un tabel al raportului IPCC care arată că energia nucleară are un rol pozitiv în realizarea doar a unuia dintre cele 17 obiective ale ONU privind dezvoltare durabilă, în timp ce utilizarea ei ar putea acoperi mai multe dintre ele. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Turcanu
22.10.2021, 16:22:32

O solutie ar fi si vaccinarea cu vodca care se stie ca face caldura .

+1 (1 vot)
Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
22.10.2021, 21:53:15

Doresc sa fac doar o singura precizare....Problema nu se numeste ,,Climate Change" , nici ,,Global Warming " ci ,,Reinventarea Capitalismului'' E clar ca nu mai sunt resurse(disponibile!) spre a oferi capitalismului cai de speculare pe productia de bunuri. Iar serviciile, in lipsa productiei industriale, sunt doar ,,speculative bubble"... ,, You own nothing and you will be happy" ! Aha... ,,Everything you need may be rent'' Aha... ,,Buld back better'' Aha... Persoane de contact in caz de interes deosebit....Klaus Schwab, Gheorghe Soros; Fratii Koch, etc, etc Indiferent de ce se va constata ca a fost la Wuhan in 2019, indiferent de calcule, indiferent de sincera preocupare vizavi de sanatatea Pamantului, un lucru e clar....Globalizarea se vede prinsa intr-un blocaj din care nu sunt sanse corecte de a-si mai reveni vreodata. Explicatiile sunt multiple si toate detin o doza de adevar. De la preturile inacceptabile datorate blocajelor(azi sunt in porturi diverse din toata lumea, dar mai ales in zona China, Taiwan, Honk Kong, Singapore, Tailanda, incercand sa descarce sau sa incarce peste 590 de nave. Nu orice nave, ci celebrele ,,transcontainere" capabile de a purta pana la 10.000 de containere fiecare.) care isi vor face simtite efectele exact de sarbatorile 2021, la presiunile politice... Asa ca daca aveti in plan cumparaturi de Craciun faceti-le deja de alalataieri ! So, la nivel mondial nu e doar o tensiune uluitoare pe piata energiei de orice fel, ci si o tensiune la limita pe zona deciziilor politice. SI intotdeauna politicul vrea sa dicteze economicului. Deci, hai sa lasam ipocrizia, si sa luam doar esentialul in calcul. Nimanui dintre acesti vectori acerbi ai ,,catastrofei climatice'' nu-i pasa nici de doi bani de ce va fi cu Pamantul sau clima lui. Ci de buzunarul propriu e vorba....Ati mai vazut voi speculant sa-i pese de fraieri ?! Deci, ....la buna vedere dragilor !

imsi2 imsi2
22.10.2021, 20:18:28

Pai astia sunt oameni care stiu ca nu poti face rht ul prastie cum crede Greta tunberg pe care o manipuleaza niste producatori dubiosi de echipamente pt energie "verde" care costa mai mult decit o centrala nucleara si produc de 10x mai putina energie. Energia nu i produsa de dragul ei ci pt a asigura viata oamenilor si s ar putea ca inchderea intempestiva a centralelor pe carbune sa omoare prin infometare si frig mai multi oameni decit schimbarea climatica. Ori cum Romania ii privilegiata fiindca mesterii populari vor da la apa mori plutitoare la care vor atasa niste dinamuri si vom avea energie cat sa vada catzu si joianis pe unde sa si caute mingiutele de golf. Trebuie sa stiti ca o moara romaneasca plutitoare pe dunare a salvat imperiul Austriac de invazia lui Napoleon Bonaparte. Aceasta a fost aprinsa si lansata pe Dunare si a rupt podul de pontoane pe care armata franceza il intinsese peste Dunare luind cu ea citeva zeci de soldati precum si un general. Evenimentul a avut loc in 22 mai 1809 si este una din rarele victorii ale Austriecilor impotriva lui Napoleon. Evenimentul a fost citat de Simon Winder in Danubia. Acelasi autor aminteste ca a vazut copii ale morii in muzeul Astra din Sibiu.

-7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
22.10.2021, 23:56:08

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările