În lume

articolul anterior articolul urmator

Se pregăteşte un nou tip de terorism, Occidentul ocupat să se sfâşie din interior

24
3 Mar 2021 12:10:05
Cristian Unteanu

Occidentul este pe cale să piardă o bătălie de importanţă strategică care reprezintă o combinaţie de elemente militare şi recuperări de glorie simbolică, ambele în favoarea grupărilor jihadiste islamice care au ruşit să devină o forţă reală şi recunoscută ca structură non-statală reprezentativă pe plan mondial.

Greşeala de care vreau să vă vorbesc a provenit în primul rând dintr-o eroare de analiză a planificatorilor de operaţiuni ai armatei americane, preluată ca atare de analiştii militari din întreaga emisferă occidentală care, poate vă amintiţi, au început "războiul împotriva terorii" bazându-se pe argumentul real şi extrem de vizibil al propriei superiorităţi militare, absolut cuvârşitoare în raport cu ceea ce puteau alinia în teren unităţile adverse. În acest condiţii, li s-a explicat decidenţilor politici, nici măcar nu avea să urmeze un conflict militar propriu zis, ci mai degrabă o vânătoare de iepuri sau, cel mai credibil, un scenariu în care unităţie armate să vină să se predea necondiţionat, în bloc, aşa cum s-a întâmplat în cazul nefericitei armate irakiene.

Numai că, foarte rapid, a urmat ceea ce este şi acum tragica experienţă din Afganistan unde de aproape două decenii, unele dintre cele mai puternice armamente din lumea occidentală au fost aduse în dotarea grupurilor de luptă din cea mai mare misiune din istoria NATO şi una dintre cele mai complexe din istoria SUA. Şi tot degeaba. Unităţile de talibani, mici, puţine la număr, foarte mobile şi cu o motivaţie ideologică extrem de solidă, nu numai că ţin în şah forţe infinit mai bine dotate, dar au impus, în ciuda tuturor calculelor de salon, propria lor tactică distrugătoare de gherilă.

Aici a fost şi a rămas problema esenţială care dovedeşte că nimic n-a fost învăţat din Războiul din Vietnam, în esenţă câştigat în primul rând datorită enormei presiuni pe care o punea asupra unei armate de tip clasic una care acţiona după manualul pe care se ducea noul tip tip de război total al întregului popor. Armata clasică americană putea extrem de rar să intre în contact direct, cu atât mai puţin să se organizeze pentru o confruntare deschisă cu trupe masive ale nordului. Luptele se purtau cu grupările de gherilă care hărţuiau necontenit bazele şi mai ales patrulele inamice, apărând şi dispărând cu mare viteză, cu un refugiu permanent asigurat de reţeaua de tunele subterane prin care se aduceau întăriri şi provizii din Nord.

În Afganistan tunelele nu sunt subterane, ci străbat zonele muntoase, o reţea uriaşă şi niciodată distrusă, permiţând, în decurs de ani, crearea situaţiei de superioritate strategică de care dispun acum talibanii care-şi impun politica de teroare care va deveni politica de stat după inevitabila retragere a trupelor străine. De aici, în acest moment, şi schimbarea ţintelro atacurilor teroriste, din ce în ce mai mult îndreptate împotriva "colaboraţioniştilor", doar ieri fiind asasinate la Kabul, în trei atacuri diferite, trei ziariste locale, prezenţe considerate o insultă directă la adresa prevederilor Sharia.

Chiar şi în acest context, tot mai există voci care spun că, de fapt, bătălia împotriva terorismului islamic este câştigată în Afganistan şi în Orientul Apropiat, justificând astfel continuarea misiunilor militare şi, cel mai important, a vânzărilor de armament către grupările "prietene".

Pe de altă parte, raţionamentul greşit al Occidentului a dat răgazul ca reţelele majore a terorismului islamic, Al Quaeda şi ISIS să aibă tot timpul de care era nevoie pentru a-şi construi mari baze de operaţiuni în Africa, cele care deţin cea mai puternică forţă ofensivă fiind cele situate în vestul Africii.

De ce ne-ar interesa ce se petrece acolo?

Pentru că, în indiferenţa generală sau în lehamitea totală care a cuprins lumea acestui început de 2021, în această regiune se testează scenariile unui nou tip de război de gherilă, cu mult mai cumplit, nemilos şi uşor de pus în practică decât tot ce am văzut până acum în istoria totuşi plină de orori de toate feluri care marchează viaţa şi performanţele grupărilor teroriste. Iar cel mai cumplit dintre aceste scenarii mi se pare a fi cel în care se perfecţionează de mai mult timp cei de la Boko Haram, una dintre cele mai puternice miliţii islamice - cu forţa şi logistica proprii unei adevărate armate - care testează diverse forme de atac împotriva uneia dintre cele mai vulnerabile ţinte din lume: copiii.

Atacurile asupra şcolilor, luări de sute şi sute de ostateci (profesori şi elevi) câteodată încheiate cu oartea sau schilodirea copiilor se multiplică, dar ceea ce apare acum ca un tipar îngrijorător, alături de numărul mereu în creştere al unor asemenea evenimente, este faptul că organizaţia islamistă foloseşte copiii drept monedă de schimb în relaţia cu autorităţile, ca un factor de presiune imposibil de refuzat datorităuriaşei sale valori sentimentale şi emoţionale, obligând pe toată lumea la îndplinirea imediată a tuturor cerinţelor formulate de terorişti.

Cerinţe care, la rândul lor, merg într-o evoluţie ascendentă deoarce, spun unele raporate ale serviciilor de informaţii militare, se pare că tehnica Boko Haram ar putea să fie aleasă ca maximum de eficientă în cazul în care ar începe negocieri în urma unui atac de mare amploare împotriva bazelor militare statale din regiune sau ale celor deţinute de membrii operaţiunilor intetnaţionale conduse de francezi care se chinuie de aproape un deceniu să lovească decisiv structurile organizaţiilor respective. Fără succes.

Dimpotrivă chiar, conform informaţiilor militare, în februarie 2020, şefii organizaţiilor jihadiste din zona Sahel s-au întâlnit într-o locaţie din Mali pentru a discuta despre operaţiuni la scară mare printre care şi mutarea unor centre de operaţiuni în Europa. Aceasta vine în sensul unui avertisment foarte serios (şi foarte puţin comentat) al generalului american Stepen J.Townsed care, într-o depoziţie în faţa Congresului (https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Townsend_01-30-20.pdf) vorbea despre capacităţile în creştere ale celor două organizaţii care, în cadrul întâlnirii amintite au decis să fie prezente în toate ţările din Golful Guineea, grupe de luptătri fiind trimise să se stabilească în Coasta de Fildeş, Benin, Nigeria, Niger şi Ciad. Avertismentul generalului american este dublat de cel, fără echivoc, transmis de Bernard Emie, şeful serviciul de informaţii externe al Franţei (DGSE) care spunea că liderii oganizaţiilor extremiste se gândesc la organizarea unor atacuri în Europa.

Desigur, acum are cu totul alt sens recitirea unor ameninţări din trecut formulate la adresa Europei de liderii jihadişti care , în decursul ulmilor doi ani, au cerut şi au obţinut drept de sanctuar în ţările din vestul Africii, pare-se reuşind acum performanţa de a-i convinge pe cei din Boko Haram că precedeul răpirilor de copii ar putea fi un avantaj de nepreţuit în cazul în care ar dori să -şi internaţionalizeze mişcarea.

Primejdia este foarte mare, tocmai pentru că liderii din Boko Haram au arătat că dispreţul lor pentru viaţa omenească este absolut total, fiind gata să execute fără ezitare grupe de copii, cun atât mai mult ai necredincioşilor, adică în stare să treacă de o barieră de violenţă extremă pe care cei de la ISISI sau Al Quaeda o rezervau doar pentru execuţiile rituale de inamici sau trădători.

Închipuiţi-vă o secundă ce impact ar avea un asemenea evenimnent în Europa. Dar este posibil? Da, în măsura în care politicienii noştri vor lăsa lucrurile să evolueze în voia sorţii. În ciuda tuturor npromisiunilor făcute, credeţi cumva că ţările din UE, SUA, sunt cumva mai pregătite să facă faţă intrării pe scena terorii a celor de la Boko Haram şi aliaţilor lor?  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
3.03.2021, 12:19:29

Noul tip de terorism e rus-ortodox.... online si virtual ca un sarpe vorbitor....

+5 (21 voturi)
Davide Isa
3.03.2021, 12:31:37

Citat: "Primejdia este foarte mare, tocmai pentru că liderii din Boko Haram au arătat că dispreţul lor pentru viaţa omenească este absolut total, fiind gata să execute fără ezitare grupe de copii [...]" "Închipuiţi-vă o secundă ce impact ar avea un asemenea evenimnent în Europa. Dar este posibil? Da [...]" Da, asa este, s-a intamplat deja in Europa (vezi -de exemplu- caminele de batrani devenite lagare de exterminare, pardon de experimentare cu "vaccin" ). Ce-i drept, mai cu ștaif (chipurile "vaccineaza-te si salveaza o viata"), cum ii sta bine unei "democratii" UE.

-5 (7 voturi)
Lucifer
3.03.2021, 12:36:51

Ce o vrea să spună dl Unteanu? Păi "Europa noastră" plus SUA moare de dragul imigranţilor, chiar cu riscul atacurilor teroriste. Năvălirile barbare din Africa şi Asia aproape că au ocupat Europa şi SUA, vezi clemenţa d-nei Merkel şi victoria lui Biden prin SUA, în care alogenii veniţi de aiurea au fost instrumentaţi politic. Totul pe fondul propagandei progresiste de RENUNŢARE a Occidentului la identitatea lui greco-romano-iudeo-creştină... Aşa că despre ce vorbim noi aici? Occidentul pare că vrea să se sinucidă...cu democraţia lui progresistă în braţe.... Europa a fost mare şi tare aproape 1000 de ani când a fost într-o mână cu arma şi în cealaltă cu crucea. Acum vrea să fie doar un "porumbel al păcii"...dar va sfârşi cu gâtul tăiat...de Boko Haram şi alţii....

-10 (18 voturi)
teo mike
3.03.2021, 12:38:13

"În ciuda tuturor npromisiunilor făcute, credeţi cumva că ţările din UE, SUA, sunt cumva mai pregătite să facă faţă intrării pe scena terorii a celor de la Boko Haram şi aliaţilor lor?"---> Poate, deoarece acum cateva zile serviciul de securitate danez a dejucat un atentat care urma sa aiba loc undeva in Europa. Lesne de inteles unde. Dar, probabil ca urmand corectitudinea politica, Occidentul ar putea eventual sa permita acestor grupari sa-si deschida si filiale in cladiri de birouri de prin marile orase. Vom ajunge sa avem garduri electrificate de 5 metri la case, precum ca in America de Sud, iar scolile sa fie pazite cu armata. Imi amintesc cum, prin anii 2000 si ceva, un amic inginer de petrol care lucra in Mali povestea cum intr-o seara si-a luat niste colegi (romani si aia) si au plecat creanga prin targ, in ciuda avertismentelor clare si regulilor clare pe care trebuiau sa le respecte la sonda si care interziceau parasirea unui anumit perimetru pazit de armata. Evident ca au fost capturati de niste rebeli teroristi si apoi decapitati. Asadar, astfel de grupari teroriste existau de acum 30 de ani. Ce facea Franta acum 20 de ani si cum lupta impotriva acestor gruppuri? Trebuiau anihilate inca de cand au aparut. Astazi este prea tarziu.

-5 (7 voturi)
Tomescu Tom
3.03.2021, 12:40:33

Dacă mâine ar fi capturați acești lideri teroriști, puhoi de ONG -uri se vor îngrămădi să le protejeze drepturile .. Indiferente la atâtor copii nevinovați .. Mulțimi de avocați vor invoca drepturile omului ...

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările