Seceta şi gradul mare de sărăcie au dus la o foamete severă în sudul Madagascarului. Europa va fi şi ea afectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe familii apelează la negoţ, vânzându-şi tot ceea ce au prin casă, pentru câteva roşii, puii şi câteva pungi de orez disponibile încă pe piaţă. FOTO: Unsplash
Multe familii apelează la negoţ, vânzându-şi tot ceea ce au prin casă, pentru câteva roşii, puii şi câteva pungi de orez disponibile încă pe piaţă. FOTO: Unsplash

Pe lângă valurile de căldură, incendiile de vegetaţie sau inundaţiile care au distrus oraşe întregi în ultima perioadă, foametea este un alt mare fenomen generat de schimbările climatice. Criza alimentară din Madagascar este printre ultimii indicatori ai faptului că lumea se află într-un punct de cotitură în raport cu urgenţa climatică, potrivit unei analize TIME.

Partea de sud a naţiunii insulare Madagascar, în largul coastei de est a Africii, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, agenţia PAM (Programul Alimentar Mondial al ONU) avertizând recent că peste 1,1 milioane de oameni se confruntă cu lipsuri alimentare şi aproximativ 400.000 de oameni trec deja prin foamete, scrie Digi24.

Criza alimentară îi determină pe locuitorii din sudul Madagascarului să mănânce cactus crud, frunze sălbatice şi chiar lăcuste, acestea reprezentând o sursă de hrană de ultimă instanţă. Programul Alimentar Mondial al ONU, care se ocupă în general cu acordarea de ajutoare internaţionale în materie de alimente şi contribuie la distribuirea alimentelor în regiune, a transmis că ce se întâmplă acum în Madagascar sunt scene de o suferinţă inimaginabilă.

Multe familii apelează la negoţ, vânzându-şi tot ceea ce au prin casă, pentru câteva roşii, puii şi câteva pungi de orez disponibile încă pe piaţă.

 „Următorul sezon de plantare este la mai puţin de două luni distanţă şi prognoza pentru producţia de alimente este sumbră”, a transmis purtătorul de cuvânt al World Food Programme, Shelley Thakral, care se află în prezent într-o misiune în oraşul Tolanaro, capitala regiunii Anosy, una din zonele cea mai afectate de criză. Acesta a mai adăugat că „mare parte din suprafeţele agricole sunt acoperite de nisip, nu există apă şi sunt puţine şanse de ploaie”. 

Criza alimentară din Madagascar a devenit prima foamete din istoria modernă cauzată exclusiv de schimbările climatice. Este puţin probabil să fie ultima de acest gen, consideră Landry Ninteretse, directorul pentru regiunea Africii al organizaţiei internaţionale de mediu 350.org. 

„În ultimii ani am văzut cum calamităţile generate de schimbările climatice au lovit ţările din mai multe regiuni ale lumii, una după alta. În trecut erau probleme în ţările din cornul Africii, precum Djibouti, Eritreea, Etiopia şi Somalia. În prezent, problemele s-au accentuat în Madagascar. Mâine, în schimb, ciclul va continua, poate în partea de nord a Africii, în regiunea Sahel, sau în vestul continentului. Crizele care vor urma se vor întâmpla cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice”, a mai punctat Landry Ninteretse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite