În lume

articolul anterior articolul urmator

Secretarul general al NATO: Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova

15
27 Jan 2022 07:56:19
Autor: Călin Gavrilaş
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO a prezentat propunerile Alianţei pentru rstabilirea legăturilor cu Rusia. Printre solicitări se află şi retragerea trupelor ruseşti din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Acesta a formulat propunerile Alianţei pentru restabilirea legăturilor dintre NATO şi Rusia, scrie Digi24.
 
„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situaţia. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”, a spus secretarul general.
 
Referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, Stoltenberg a precizat că „Rusia a tăiat relaţiile diplomatice cu NATO, care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim birourile din Moscova şi Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile şi să folosim o linie civilă în caz de urgenţe.”
 
De asemenea, Stoltenberg a subliniat că NATO e pregătită să asculte îngrijorările Rusiei şi să se angajeze într-o conversaţie reală despre menţinerea şi întărirea principiilor fundamentale ale securităţii europene.
 
„Rusia ar trebui să se abţină de la o poziţie de forţă coercitivă, retorica agresivă şi activităţile maligne direcţionate împotriva Aliaţilor şi a altor naţiuni. Rusia ar trebui de asemenea să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova, acolo unde sunt desfăşuraţi fără consimţământul ţărilor respectie, iar toate părţile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia. În al treilea rând, reducerea riscurilor, transparenţa şi controlul armelor”, a mai spus secretarul general al NATO.
 
Jens Stoltenberg a declarat că NATO este o Alianţă defensivă şi nu caută o confruntare. „Însă nu putem şi nu vom face compromisuri de la principiile pe baza cărora se află securitatea Alianţei noastre şi securitatea din Europa şi America de Nord. Rămânem angajaţi pe deplin la tratatul nostru fondator şi la angajamentul nostru colectiv încadrat în Articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii”.
 
 
 

Vă recomandăm şi: 

 
Premieră de la terminarea Războiului Rece. Un portavion nuclear american operează sub comandă NATO în Marea Mediterană
 
Statele Unite au trimis răspunsul la pretenţiile de securitate ale lui Putin

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Spintecatorul Jack
27.01.2022, 08:28:55

''NATO a compus astăzi' Nu mai traduceti cu google.

-10 (18 voturi)
Gigi banateanul
27.01.2022, 09:05:35

Rusia sa faca, Rusia sa dreaga ! Deci OTAN spune rusilor ce sa faca, dar ei sunt defensivi... Mare ipocrizie si la natoistii nostri !

-15 (19 voturi)
jan11
27.01.2022, 09:23:04

Gigi Labateanu-De ce mai Gica,nu-ti place?Pai ce-ai vrea ma,sa execute imediat ordinele rusilor fara sa traga macar un foc de arma,sa piarda batalia inainte de a o da?Si ce-i asa de rau in faptul ca muscalii sa-si retraga soldatii din Transnistia si de pe unde drau i-a mai trimis?Tu esti roman sau numele este o abureala?

-12 (24 voturi)
Minus
27.01.2022, 09:45:20

gigi ''bănăţeanu'' de la Rostov pe don - să plece sau să nu plece ocupanții ruși din Moldova? păcat că NATO nu a cerut mai des şi mai de acum un deceniu să plece papagalii ăia de la Tiraspol, auzi ''forţe de menţinere a păcii'' !!

-9 (23 voturi)
Lucifer
27.01.2022, 09:22:53

După Yalta şi Malta, ce urmează?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările