În lume

articolul anterior articolul urmator

Semnal de alarmă: Am secătuit deja resursele naturale ale planetei

9
30 Jul 2019 15:07:58
Deutsche Welle
Secetă în Honduras
Secetă în Honduras

Luni, 29 iulie 2019, am epuizat resursele naturale globale pentru anul în curs. Momentul marchează, potrivit organizaţiei Global Footprint Network, Ziua Suprasolicitării Pământului.

Global Footprint Network (GFN) prezintă an de an datele statistice privind aşa-numita "amprentă ecologică", prin calcularea solicitărilor globale de la natură. Momentul în care cerinţele depăşesc resursele naturale ale planetei este caracterziat prin sintagma Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day).

An de an, aceast nivel este atins tot mai devreme. De la începutul acestor calcule, în 1971, când Ziua Suprasolicitării Pământului a survenit pe 21 decembrie, am ajuns, iată, la ziua de 29 iulie. În 2018, momentul epuizării resurselor survenise încă pe 1 august.

Cu alte cuvinte, întreaga omenire consumă an de an mai mult decât pot produce ecosistemele planetei. Consumă mai mult teren agrar şi de păşune, mai mult spaţiu piscicol, mai multă pădure decât are practic la dispoziţie. Totodată emană mai multe emisii de CO2 decât pot absorbi pădurile şi oceanele pământului.

Organizaţia internaţională Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, în California, atrage atenţia că această evoluţie dramatică este generată de defrişările masive, de eroziuni ale solului, de reducerea diversităţii speciilor şi creşterea emisiilor de carbon în atmosferă.

Ziua Suprasolicitării Pământului, evoluţie

Mari diferenţe regionale

Ziua Suprasolicitării Pământului se stabileşte în funcţie de o valoare medie la nivel global. Consumul de resurse naturale efectiv este însă foarte diferit de la o ţară la alta, de la o regiune la alta. Organizaţia internaţională pentru protecţia mediului WWF a anunţat că în emiratul Quatar, de pildă, acest moment al "suprasolicitării pământului", când consumul depăşeşte resursele, a fost atins deja după primele 42 de zile din an. În Indonezia, în schimb, abia după 342 de zile. Pentru Germania, data de 3 mai a reprezentat ziua în care cerinţele au devenit mai mari decât pot acoperi resursele naturale.

Dacă ar fi să facem un calcul, populaţia globului ar avea nevoie, în acest moment, de mai mult decât de o singură planetă, mai precis de 1,75 de planete. Dacă toată omenirea ar trăi ca în Germnaia, ar fi nevoie chiar de 3 planete. Şi dacă toţi oamenii globului ar avea acelaşi necesar de energie ca cetăţenii SUA, ar fi nevoie de 5 planete pentru a asigura aceste nevoi.

În Germania, situaţia este cauzată de emisiile ridicate de carbon generate de circulaţia auto, producerea curentul electric şi agricultura industrială precum şi de folosirea unor suprafeţe prea mari de teren. Emisiile de CO2 n-au scăzut comparativ cu anul 2009, aşa cum s-a sperat, principala cauză fiind nerenunţarea la centralele energetice pe cărbune.

Populaţia globală

Populaţia planetei, în continuă creştere

Transportul - principalul vinovat

Autorii studiului consideră că factorul principal pentru actuala evoluţie îl reprezintă situaţia din sectorul transporturilor. Din 1990, în circulaţia rutieră, emisiile nocive de CO2 nu au scăzut, iar în cea aeriană au crescut chiar considerabil. Şi consumul de energie pe cap de locuitor este, în Germania, mai mare  decât în media statelor UE, şi a scăzut doar foarte puţin în ultimii ani. Concluzia e că Germania ar trebui să facă mai mult în ce priveşte folosirea energiei din surse regenerabile.

Să nu uităm că şi populaţia pământului este în continuă creştere: dacă în 1970 ea se cifra la aproximativ 3,7 miliarde de oameni, astăzi atinge deja peste 7,7 miliarde. Cei mai mulţi oameni trăiesc, în prezent, în China şi India.

Müller: "Protecţia climei este o măsură de supravieţuire"

Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller (CSU) a calificat protecţia planetei drept o măsură de supravieţuire pentru omenire. În special Africa, a arătat el, trebuie să recurgă la resurse regenerabile de energie. În acest scop, continentul african are nevoie de un program tehnologic de susţinere.

Şi organizaţia umanitară catolică Misereor a solicitat o schimbare radicală, criticând faptul că Germania consumă mai mult decât i s-ar cuveni.

Articol publicat de Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

pathfinder
30.07.2019, 15:34:56

Enoriasii Cultului NeoMarxist Progresist Verzui spun ca viata suge. Da' unu' nu da cu subsemnatul...

-3 (5 voturi)
Codruta=Tepes
30.07.2019, 22:38:14

@pathfinder Ecologistii sunt doar purtatorii mesajului(sau in unele cazuri cei care profita politic sau in alte feluri, dar asta nu invalideaza mesajul). Mesajele in sine vin de la oameni de stiinta, cu nume, prenume si pregatire serioasa. Nu ai dreptul sa le ignori total si sa "crezi" in popici sau Trump, nu e vorba doar despre viitorul tau ci al tuturor. Mai ales ca "anti-ecologistii" iti cer doar sa crezi orbeste, nu conving prin forta argumentelor. Cat de redus mintal trebuie sa fie cineva ca sa spuna sau sa creada "there is no climate warming/change" cand absolut toate stiintele, fara nicio exceptie(excludem pseudostiintele) duc la aceeasi concluzie, ca exista, indiferent de activitatile oamenilor, dinainte de a exista oamenii, iar riscul ca noi sa le acceleram prin ceea ce facem este real?

+3 (3 voturi)
Codruta=Tepes
30.07.2019, 22:44:45

@pathfinder Nu fiti maimulele de acum cateva zeci de mii de ani din Sahara care daca ar fi putut vorbi ar fi spus ca acolo nu va fi desert niciodata(la fel cum o camila ar spune acum ca procesul nu se poate inversa, gresind la fel de mult). Nici atat de lipsiti de ratiune incat sa pretindeti ca atatea miliarde de oameni cu atatea actiuni asupra mediului inconjurator nu-l influenteaza cu nimic. Mai ales cand aveti dovezile in fata ochilor, du-te de exemplu si respira aerul din Delhi si zi-mi apoi ca nu exista poluare.

+3 (3 voturi)
Fifi Înaripatou
31.07.2019, 00:40:13

Only fucking freaking morons would dispute this undeniable fact which coupled with the climate change or perhaps related to is closely bringing us all closer to the brink of extinction...such are the dire consequences of "for profit only" crony-capitalism and economic oligarchies.. Sadly, in this God-forsaken country named Rumania (copulated by a backward and disgusting tribe of mainly inbreds), science, common purpose, humanity, honesty, expertise are unknown concepts. Tribesmen may know the words but not the real meaning just like anything else here. Or as Titi Maiorescul would say "forme fārā fond"..

+1 (3 voturi)
pathfinder
31.07.2019, 09:14:08

@Codruta Discutia este foarte lunga. Atata vreme cat guverne "serioase" impoziteaza emisia de carbon fara a folosi banii aia intr-un mod util eu spun ca e doar o afacere foarte banoasa.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările