În lume

articolul anterior articolul urmator

Serviciile de securitate au transmis un raport autorităţilor libaneze asupra pericolului unei explozii iminente

3
11 Aug 2020 09:19:11
Autor: News.ro
Foto arhivă
Foto arhivă

Responsabilii securităţii libaneze i-au avertizat luna trecută pe premier şi pe preşedinte că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut şi că puteau distruge Capitala în caz de explozie, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Oficialii libanezi au fost avertizaţi în iulie cu privire la riscurile unei explozii în port
 
 
La doar două săptămâni după aceste avertismente, produsele chimice au provocat o explozie care a devastat portul din Beirut, a ucis 163 de persoane, a rănit mai mult de 6.000 de oameni şi a distrus multe clădiri, potrivit autorităţilor municipale. 
 
Un raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie. 
 
Deşi conţinutul acestei scrisori nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, un responsabil de la securitate a declarat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în ianuarie care concluziona că produsele chimice trebuie imediat controlate. 
 
Reuters nu a putut confirma această descriere a scrisorii. 
 
Raportul securităţii de stat, care confirmă corespondenţa către preşedinte şi premier, nu a fost făcut public anterior. 
 
"Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit într-un atac terorist", a declarat un oficial pentru Reuters. 
 
"La capătul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităţilor", a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului şi preşedintelui de Direcţia generală a Securităţii de Stat, care supraveghează portul.  
 
"I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează", a spus oficialul, care a fost implicat în redactarea scrisorii şi nu a vrut să-şi dezvăluie numele. 
 
Preşedinţia şi guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie. 
 
Preşedintele Michel Aoun a confirmat săptâmâna trecută că ştia despre acea încărcătură.
 
„(Serviciul de securitate de stat) a spus că este periculos. Nu sunt responsabil! Nu ştiu unde a fost pus şi nu ştiam cât de periculos era. Nu am nicio autoritate să mă ocup direct de port. Există o ierarhie şi toţi cei care ştiau ar fi trebuit să-şi cunoască îndatoririle pentru a face ceea ce este necesar”, a spus preşedintele
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cody F. Rocco
11.08.2020, 09:28:41

fain golfuletul ala format in crater... daca aia ar mai avea turism, ar face ceva bani

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
11.08.2020, 10:58:07

Cine sa-i asculte pe astia din servicii? Politicienii sunt sub orice critica.

Musceleanu
11.08.2020, 12:44:17

Aiure, acum toti se dau mari si isteti . Coruptia totala in acea tara de la mic si pina la Guvern nu avea nici-o comunicatie sau organizare si probabil existenta stocului periculos a fost uitat si se asteptau ca sa faca niste bani daca gasesc cumparatori . Ma indoiescx total ca la Capitania Portului era afisat un document MSDS referitor la acest product !!