În lume

articolul anterior articolul urmator

Franţa colonială: ce taxe adună Parisul de la 14 ţări africane

64
14 Jan 2015 01:42:40
Autor: Radu Eremia
State din fostul imperiu colonial francez din Africa. FOTO: Le Figaro
State din fostul imperiu colonial francez din Africa. FOTO: Le Figaro

Jurnalistul Mawuna Remarque Koutonin de la „Silicon Africa” aduce în atenţia publică o problemă cu care ţările africane din fostul imperiul colonial francez se confruntă, taxe plătite către instituţii şi companii din Hexagon.

În 2014, 14 ţări africane erau obligate de puterea de la Paris, printr-un „pact colonial”, să-şi pună 85% din rezerva lor externă într-o bancă centrală franceză aflată sub controlul ministrului de Finanţe din Hexagon. 
 
Potrivit „Silicon Africa”, situaţia va continua deoarece politicienii şi oamenii de stat africani care se opun sunt îndepărtaţi sau pot păţi lucruri şi mai urâte. Sursa citată suţine că cele 14 state plătitoare ale unei asemnea taxe sunt: Benin, Burkina Faso, Guineea, Coasta de Fildeş, Mali, Niger, Senegal, Togo, camerun, Republica Central Africană, Ciad, Congo, Guineea Ecuatorială şi Gabonul. 
 
Franţa este prima ţară care poate cumpăra orice tip de resursă naturală de pe teritoriul unei foste colonii. Doar după ce Franţa îşi manifestă refuzul, aceste ţări pot căuta alţi parteneri. 
 
Companiile franceze au, de asemenea, o poziţie privilegiată în dirijarea anumitor afaceri economice, Un exemplu: în Coasta de Fildeş companiile franceze deţin majoritatea companiilor privind utilităţile - apă, electricitate, telefonie sau salubritate.
 
Începuturile „taxei coloniale”
 
În momentul în care Sekou Toure din Guinea a decis în 1958 ieşirea ţării sale de sub tutela FRanţei, administraţia franceză din statul african, nemulţumită de decizie, a încercat să distrugă ceea ce construiseră: şcolu, unităţi medicale, clădire administrative. Mesajul era clar: cine iese de sub tutela Franţei, trebuie să plătească un preţ.
 
După acest episod, statele africane din imperiul colonial francez au fost mai rezervate. Primul care a găsit o soluţie de compromis a fost preşedintele Republicii Togo, Sylvanus Olympio,, cel care a fost de acord să plătească Franţei o taxă anuală pentru a-i fi lăsate aşa-numitele beneficii din timpul administraţiei europene. 
 
În 1963, taxa pentru „datoria colonială” a Republicii Togo reprezenta 40% din bugetul ţării africane.
 
Numeroase state au ales varianta plătirii unei taxe şi din cauza pericolului reprezentat de sprijinul Franţei pentru acei actori politici al căror scop era preluarea puterii şi obedienţa faţă de Paris. Legat de acest aspect, un exemplu de susţinere episodică pentru state fără stabilitate e reprezentatde sprijinirea unor lovituri de stat, potrivit „Silicon Africa”. 
 
În ultimii 50 de ani, 67 de lovituri de stat au avut loc în 26 de ţări din Africa, 16 dintre ele foste colonii franceze. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

Ismet Yilmaz
14.01.2015, 08:08:07

Tributul.

+5 (15 voturi)
Hanna Luana
14.01.2015, 10:26:18

Voua nu va e jena sa propagati minciuni de felul asta ? Pai asta e teza stangii de 80 de ani incoace, cum au pradat imperialistii biata Africa. Ce nu se spune e cat au construit acolo europenii, si ca statele care si-au cucerit independenta au devenit dictaturi, cu regimuri infinit mai odioase pentru cetatenii lor decat atunci cand se aflau sub stapanire straina. Apropo, individul ala de la care ati preluat "stirea" e un blogger care in ultimul articol postat zice ca toti albii sunt rasisti, ca daca te consideri alb in mod automat te consideri superior.

-18 (36 voturi)
IonIon Codreanu
14.01.2015, 13:09:10

Hanna, ai făcut diferența între cât au băgat puterile coloniale în Africa și cât au scos de acolo?! Doar asta contează! Restul sunt vorbe. Iar regimurile odioase au fost întreținute de foștii colonialiști. Sprijineau câțiva virtuali despoți, care se mâncau între ei. Așa cum făceau turcii lu provinciile române. Nici o țară colonială nu a vrut evoluția spre modernism a fostei colonii! A încurajat pe toate căile subdezvoltarea.

+17 (33 voturi)
Fil Tud
14.01.2015, 10:43:41

Comentariu considerat abuziv.

Ioan Ion
14.01.2015, 12:54:17

Aici singura salvare a lor poate fi doar Rusia. Nu mai vrem tari imperiale in ziua de azi, sa subjuge tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Pe ei fratilor ca asa nu se mai poate. Grofii francezi se supara de ce sunt atentate la ei, cand ei de fapt provoaca toata aceasta mascarada si sug resursele si avutia tarilor sarace din Africa cum este redat in acest articol. Rusia trebuie sa trimita in fiecare tara de acolo, specialisti pe probleme economice, de dezvoltare dar si militare si de aparare.

-4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (64)