În lume

articolul anterior articolul urmator

Sirena moldoveancă şi Titanicul italian

0
19 Jan 2012 21:28:16
Autor: adevarul

Poliția italiană caută o româncă originară din Republica Moldova care s-ar fi aflat alături de comandantul Francesco Schettino în momentul în care nava Costa Concordia a naufragiat.

Domnica Cemortan (25 de ani) a ajuns peste noapte să fie vânată de toată presa internaţională. Şi asta pentru că tânăra din Chişinău s-a dovedit a fi „blonda misterioasă" căutată de oamenii legii din Italia. Considerată un martor-cheie, ea ar fi luat cina cu Schettino în momentul naufragiului „Titanicului din Mediterana".

Cei doi s-ar fi delectat cu mai multe tipuri de vin, iar înainte de asta căpitanul i-ar fi arătat camera de comandă a vasului. Jurnaliştii de la „Il Secolo XXI", care publică şi o poză surprinsă de un pasager, scriu că fata se afla clandestin la bordul navei. Şi un supravieţuitor al naufragiului a povestit la canalul Rai Tre că la ora 21.15 se ducea cu soţia sa la un restaurant de lux de la ultimul etaj al navei, când l-a văzut pe comandant însoţit de două tinere, o blondă şi o brunetă. Le-a arătat celor două pe fereastră insula Giglio.

„A urmat panica: nava se înclinase mult, s-au stins toate luminile. Au fugit toţi", a spus el. Potrivit ADN Kronos, Schettino ar fi recunoscut la interogatoriu că tânăra era invitata unui alt ofiţer şi că într-adevăr a intrat în camera de comandă.

Domnica, în Cape Town, Africa de Sud

„AM SALVAT MAI MULTE VIEŢI"

De cealaltă parte, Domnica spune că în acea seară lua cina cu nişte prieteni. „Sunt multe detalii care dau dovadă că n-am avut nicio treabă cu căpitanul. Dacă ajung să fiu interogată de Poliţia italiană, sunt martori că eram cu prieteni la masă, doar că acum unul dintre ei e în spital. Aşa că sunt foarte calmă", ne-a declarat ea.

Femeia susţine că a făcut parte din echipajul navei, iar după expirarea contractului şi-a luat o săptămână de vacanţă pe Costa Concordia, cadou de ziua ei de naştere. Balerină cu studii la Chişinău, Bucureşti şi Paris, tânăra era angajată ca international hostess în compania Costa Crociere şi traducea informaţii pentru turiştii ruşi. „În momentul naufragiului eram pe punte cu căpitanul şi aţi ofiţeri. Nu eram la datorie, dar pentru că vorbesc fluent patru limbi comandantul m-a rugat să rămân acolo pentru a-l ajuta să transmită un ultim anunţ pasagerilor", a explicat Domnica, asigurându-ne că Schettino n-a părăsit nava cel puţin până la 23.50, când i-a ordonat să se evacueze.

În apărarea căpitanului

„Este unul dintre cei mai buni căpitani din companie. După ce vasul s-a răsturnat, el a reuşit să-l aducă spre mal, ca să ne fie mai uşor să evacuăm oamenii. Ofiţerii înţeleg că el şi-a făcut treaba foarte bine", îşi apără ea şeful. Tânăra este convinsă că echipajul a făcut totul pentru a-i scăpa pe cei 4.000 de pasageri aflaţi la bord şi povesteşte că ea însăşi a salvat câteva vieţi.

„Era beznă şi frig, Oamenii ţipau, erau în stare de şoc. Un bărbat ţinea în braţe un copil de trei luni şi un alt băieţel de 3 ani de mână. Eu îl calmam, îi spuneam să ia cu două mâini copilul mic, deoarece nu era în siguranţă. ­I-am repetat de patru ori, pentru că nu mă auzea. Am răcnit la el, am smuls copilul şi i l-am trasmis apoi în barca de salvare", îşi aminteşte Domnica. Două fiare de câteva tone au căzut peste barca în care se afla. Vasul scârţâia, plasticul trosnea, oamenii speriaţi săreau în apă.

Alături de colegii de la compania „Costa Crociere“

„Am aruncat o frânghie şi am scos un francez din apa rece ca gheaţa. Un italian striga: «De ce nu plecăm?!». ­I-am explicat că suntem 30 de pasageri într-o barcă de 150 de persoane. Nu reuşeam să-l calmăm, era stresat, împingea lumea", ne-a mai povestit tânăra.

"Sunt multe detalii care dau dovadă că n-am avut nicio treabă cu căpitanul. Dacă ajung să fiu interogată de Poliţia italiană, sunt martori că eram cu nişte prieteni la masă.''
Domnica Cemortan pasageră Costa Concordia

A venit în redacția „Adevărul"

Născută la Chișinău, Domnica locuiește de câţiva ani la București și are o fetiţă de 2 ani. După naufragiu a stat o zi la hotel, iar duminică seara a venit cu o cursă avia  acasă, la părinţi. Am găsit-o pe o reţea de socializare și am invitat-o în redacţia noastră pentru un interviu. Deși s-a lăsat cu greu convinsă, la întâlnire a fost volubilă, glumeaţă și a ţinut să-l apere pe căpitan. A venit îmbrăcată într-un tricou albastru cu logotipul Costa, în blugi și în adidași, hainele pe care le purta când s-a salvat de pe vas. Este unul dintre cei şase moldoveni aflaţi la bordul navei Costa Concordia.

„Cadavrele pluteau  în cerc, ca şi cum ar fi dansat împreună"

Scafandrii Pazei de Coastă care participă la operaţiunile de căutare a pasagerilor de pe vasul Costa Concordia descriu imaginile cutremurătoare pe care le-au văzut în interiorul vasului, când au recuperat cinci cadavre.

„Acolo, jos, tai întunericul cu cuţitul. Apa este murdară, plină de resturi de haine, sticle, scaune care plutesc. Cadavrele le vezi abia când deja le-ai atins", a declarat pentru „Bild", Rodolfo Raiteri, cel care coordonează echipa de scafandri.  „Mai întâi am găsit o femeie. Purta o vestă de salvare peste o rochie de seară. Apoi am zărit încă patru cadavre ale unor bărbaţi. Cu toţii erau îmbrăcaţi în smoching", a mai spus el, precizând că cele cinci corpuri neînsufleţite au fost găsite în restaurantul „Roma" al vasului de lux.

Împreună cu fetiţa ei de 2 ani 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii