În lume

articolul anterior articolul urmator

Siria: Lovitură grea pentru președintele Bashar al-Assad

0
6 Jul 2012 14:44:38
Autor: adevarul

Un ofiţer de rang înalt din cadrul armatei siriene, apropiat al familiei al-Assad şi prieten din copilărie al şefului statului, a dezertat, a declarat pentru AFP o sursă apropiată puterii de la Damasc.

„Generalul Manaf Tlass a dezertat acum trei zile şi se pare că a părăsit Siria", a declarat această sursă.

Este vorba despre cel mai prestigios ofiţer superior care a dezertat până în prezent, transmite Mediafax.

Originar din Rastane, în provincia Homs (centru), oraș controlat de rebeli, acest sunnit, în vârstă de aproximativ 40 de ani, este un prieten din copilărie al preşedintelui Bashar al-Assad.

General în cadrul Gărzii Republicane, o unitate de elită însărcinată cu protecţia regimului, acestuia i-au fost ridicate responsabilităţile în urmă cu un an, potrivit acestei surse apropiate de putere.

El a încercat să medieze demersuri de conciliere între putere şi rebeli la Rastane şi Deraa (sud), dar fără succes. De mai multe luni, generalul purta haine civile în locul uniformei.

O altă sursă de la Damasc a declarat că ruptura cu puterea a avut loc în cursul atacului din februarie-martie asupra Baba Amr, un cartier din Homs controlat de către rebeli. Mounaf Tlass a refuzat să preia conducerea unităţii însărcinate cu preluarea controlului asupra acestui sector, iar Bashar al-Assad l-ar fi înlăturat ulterior.

Potrivit unor apropiaţi ai generalului, întreaga sa familie se află deja în străinătate.

„În cazul în care dezertarea lui Manaf Tlass este confirmată, va fi o lovitură dureroasă pentru regim şi cercurile apropiate, pentru că el era un prieten al familiei conducătoare", a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra.

Această dezertare intervine în contextul în care în Siria au murit peste 16.500 de persoane de la declanşarea revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad, la jumătatea lui martie 2011, potrivit ultimului bilanţ prezentat de OSDO.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările