În lume

articolul anterior articolul urmator

Negocierile de pace de la Geneva privind Siria au eşuat. Marea Britanie arată cu degetul spre regimul Bashar al-Assad

3
16 Feb 2014 07:58:39
Autor: Viorica Marin
Participanti la negocierile de pace privind Siria de la Geneva
Participanti la negocierile de pace privind Siria de la Geneva

A doua rundă a conferinţei de pace pe tema Siriei organizată la Geneva s-a încheiat sâmbătă, fără rezultat şi fără stabilirea unei noi serii de discuţii, anunţă Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe.

"Cred că este de preferat ca fiecare parte să se gândească la responsabilităţi şi să spună dacă doreşte continuarea sau nu a negocierilor", a declarat Brahimi, citat de AFP.

"Nu a fost stabilită o dată pentru o nouă rundă de discuţii", a confirmat Ahmad Jakal, un reprezentant al opoziţiei siriene. "A fost o sesiune scurtă, tensionată, dominată de disensiuni referitoare la abordarea faţă de violenţe şi faţă de tranziţia politică", a adăugat Jakal.

Delegaţia regimului sirian la negocierile de la Geneva insista vineri că nu se înregistrau progrese. "Din nefericire, discuţiile nu au condus la progrese", afirma Faisal Mokdad, adjunctul ministrului sirian de Externe, după discuţii avute vineri cu emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi.

Purtătorul de cuvânt al delegaţiei opoziţiei, Louai Safi, a ajuns la aceeaşi concluzie după discuţiile cu Brahimi. "Negocierile sunt în impas", afirma Safi.

Faisal Moqdad a insistat că "acţiunile de combatere a terorismului" rămân prioritatea regimului Bashar al-Assad. "Cei care nu vor să combată terorismul nu pot face parte din poporul sirian. Cei care aduc arme pentru a lupta împotriva poporului sunt terorişti", a subliniat el.


Eşecul negocierilor de la Geneva pe tema conflictului din Siria reprezintă "un revers grav", apreciază ministrul britanic de Externe, William Hague, acuzând regimul Bashar al-Assad că este responsabil de acest impas, informează AFP.

"Imposibilitatea ajungerii la un acord pentru o nouă rundă de negocieri reprezintă un revers grav privind criza din Siria. Responsabilitatea aparţine în mod direct regimului al-Assad", a acuzat Hague.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 140.000 de morţi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

COMMIEKILLA
16.02.2014, 10:54:51

Exact ce se astepta. Conditiile impuse lui Bassar Alassad sunt inacceptabile si rezultatul discutiilor de pace (esuate) sunt exact ceea ce se vrea sa fie ptr ca in curand veti vedea ca Siria va fi atacata de SUA.

0 (2 voturi)
ion Barghieru
16.02.2014, 11:49:55

Problema Siriei este terorizmul si jocurile de dupa culise a Arabiei Saudite si Catarului.Cea mai mare problema este SUA,care cauta sa iasa din criza printr-un razboi, in Siria cu tinta si spre Iran,cum a facut-o intotdeauna,impunind democratia americana cu forta.E stiut ce s-a ales din Iugoslavia,tarile Africii de nord.Intr-un cuvint-agresor!

+3 (3 voturi)
Protopopescu Iulian
16.02.2014, 13:55:02

Lasa ca le vine randul si lor. Nu vezi ca distrugerea vine din interior ? SUA se scufunda.

+2 (2 voturi)