În lume

articolul anterior articolul urmator

Sistemul de sănătate din Ecuador, în colaps din cauza pandemiei Covid-19 . Peste 300 de cadavre adunate de armată din locuinţe şi de pe străzi VIDEO

7
5 Apr 2020 09:23:44
Autor: Viorica Marin

Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară şi unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, informează AFP.

"În această săptămână am suferit o deteriorare accentuată a imaginii noastre internaţionale, am văzut imagini care nu ar fi trebuit să existe niciodată" şi "vă prezint scuze pentru asta", a spus vicepreşedintele într-o declaraţie radio-televizată.
 
Pe străzile pustii ale oraşului Guayaquil, epicentrul pandemiei de coronavirus din Ecuador, doar cadavrele mai puteau fi văzute. Spitalele nu mai au paturi libere pentru a accepta bolnavi, iar morgile, cimitirele şi casele funerare au ajuns la capacitate maximă. În aceste condiţii, rezidenţii spun că nu au altă variantă decât să-şi lase morţii pe străzi. Iar mirosul este de nesuportat. 
 
Este greu de spus câţi dintre cei decedaţi mor din cauza Covid-19. Multe familii spun că cei dragi au avut simptome ale virusului, în timp ce alţii susţin doar că bolnavii nu au putut fi trataţi în spitalele copleşite din Guayaquil, scrie CNN. O femeie a murit în spital într-un scaun cu rotile, în timp ce aştepta să fie preluată la urgenţe. Trupul său a fost lăsat afară patru ore până când cineva a vebit să-l ridice. Cauza morţii nu a fost determinată. 
 
„Am aşteptat cinci zile. Sunăm la 911 şi singurul lucru pe care ni-l spun este să aşteptăm, că lucrează pentru a rezolva acest lucru“, s-a plâns Fernando Espana căruia i-a decedat un membru de familie.
 
FOTO Getty Images
 
Cifrele oficiale arată că autorităţile au ridicat peste 300 de cadavre aflate în casele rezidenţilor din oraşul cu aproape 3 milioane de locuitori, între 23 şi 30 martie. Cadavrele au fost puse în containere frigorifice uriaşe, relatează Reuters.
 
Aceste forţe au intervenit din cauza haosului din oraş cauzat de coronavirus, care a încetinit preluarea corpurilor persoanelor care au murit acasă din cauza acestei boli sau din alte cauze, în condiţiile în care morgile şi spitalele sunt deja pline, iar carantina strictă a împiedicat rudele să le înmormânteze.
 
Sâmbătă, guvernul Ecuadorului a spus că va activa un nou sistem digital care va permite familiilor să afle unde au fost îngropate rudele lor decedate.
 
FOTO Getty Images
 
Ecuadorul a confirmat 318 decese cauzate de virus, unul dintre cele mai ridicate bilanţuri din America Latină, a scris Reuters sâmbătă.
 
În schimb AFP a scris că Ecuadorul înregistra duminică 3.465 de cazuri de COVID-19, dintre care 172 au murit. Provincia Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ţară, cu 2.402 persoane infectate, dintre care 122 au murit, motiv pentru care guvernul a decis să trimită acolo armata.
 
Pe reţelele de socializare au fost difuzate clipuri cu persoane cu măşti care se prăbuşeau pe străzi sau cadavre abandonate.
 
Sonnenholzner, care conduce Comitetul pentru Operaţii de Urgenţă (EOC) activat pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă sanitară, a transmis condoleanţe "tuturor familiilor care au pierdut o persoană dragă în această săptămână".
 
În Ecuador s-a introdus o restricţie de ieşire din locuinţe de 15 ore pe zi. Confruntat cu pandemia, guvernul preşedintelui Lenin Moreno a declarat stare de urgenţă, urgenţă sanitară, suspendarea lucrului la locul obişnuit de activitate, suspendarea cursurilor şcolare, restricţia traficului şi închiderea frontierelor.
 
Şi Brazilia se confruntă cu lipsuri grave în faţa valului pandemiei
 
Brazilia duce lipsă de ventilatoare medicale, de paturi în secţiile de terapie intensivă, de personal calificat, de echipamente de protecţie şi de teste de diagnosticare odată cu apropierea "celei mai acute faze" a COVID-19, a avertizat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, notează AFP.
 
"Paturile de terapie intensivă şi de spitalizare nu sunt structurate corespunzător, nici în număr suficient pentru cea mai acuză fază a pandemiei", a atras atenţia un raport publicat de minister, care trece în revistă situaţia îngrijirilor medicale ce pot fi acordate în Brazilia.
 
În plus, "există o lipsă de personal sanitar calificat pentru a face să funcţioneze echipamentul de ventilaţie mecanică, de fizioterapie respiratorie şi de îngrijire medicală avansată pentru preluarea pacienţilor grav atinşi de COVID-19", a adăugat documentul.
 
Până când aprovizionarea cu materiale va atinge un nivel corespunzător, inclusiv în ce priveşte echipamentul de protecţie pentru personalul care acordă îngrijiri, autorităţile sanitare nu recomandă relaxarea măsurilor de distanţare socială, spre deosebire de discursul preşedintelui ţării, Jair Bolsonaro, care vorbeşte despre o "gripă mică".
 
În prezent, Brazilia poate efectua zilnic până la 6.700 de teste de depistare în laboratoare agreate, dar va avea nevoie de 30.000 până la 50.000 în perioada critică următoare, potrivit raportului.
 
Gigantul latino-american cu 210 milioane de locuitori a înregistrat oficial 10.278 de bolnavi contaminaţi şi 432 de decese.
 
 
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dan Petru
5.04.2020, 09:36:45

Concluzia : degeaba ai un neamt (Otto Sonnenholzner) daca tara e condusa de Lenin (Lenin Moreno). Cam de prost gust afirmatia, recunosc, insa se potriveste cu contextu'. In ceea ce priveste lipsa de organizare, miserupismu' si coruptia nu prea exista diferente intre majoritatea statelor latino americane si Romania. Adica nici la aia nu e "mai bine", da' nici "la noi".

0 (2 voturi)
*‿*
5.04.2020, 10:15:24

Ce poate sa faca un ,,simplu guturai". Sunt cativa postaci de serviciu care ne explica ca oricum mureau de boli preexistente. Nu zau, pe strazi? Spitale si morgi pline? In Italia medicii sunt nevoiti sa aleaga pe cine incearca sa salveze. Acest virus este real, face ravagii printre semenii nostri.

0 (4 voturi)
Fahrenheit 451
5.04.2020, 10:54:24

Nu te aștepta ca ticăloșii să aibă mustrări de conștiință, să-și facă mea culpa! Sunt setați să gândească mizerabil, lipsit de umanitate, egoist, să îndemne oamenii la minimalizarea efectelor criminale ale COVID-19 , în mod subliminal sau direct, prin îndemnuri la lăsarea slobodă a coronavirusului și selecție naturală, la nerespectarea măsurilor necesare de carantină... Asta până când li se întâmplă lor sau celor apropiați lor, ajung pe o targă pe un hol de spital! Atunci optica li se schimbă radical și o dau pe umanitate, apelează la mila semenilor! Să fiu foarte sincer, așa cum sunt deobicei, îmi este scârbă față de astfel de oameni inumani, cu gândiri de grotă! De-a lungul timpului am avut parte, și nu e o plângere, ci o constatare, de tot felul de dobitoci care mi-au căutat pricină, numindu-mă semidoct, tâmpit, prost de-a binelea etc. Cine ține cont de așa ceva? Oricâte minusuri aș primi de la asemenea ființe, nu e felul meu de a fi, de a pune preț pe like-uri sau dislike-uri, iar, în privința jignirilor aduse mie, acestea nu pot schimba evidența în ceea ce mă privește, și nu o luați ca o aroganță, realitatea în care trăiesc o demonstrează și respectul celor din jurul meu, sunt cu multe clase deasupra lor, intelectual și ca, coeficient de inteligență! Cel mai simplu ar fi să cedezi și să nu te mai expui, dar n-am cedat niciodată la răutățile internautice ale oamenilor, poate temporar! ,, Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.'' Nu e o prioritate de-a mea să arăt cât sunt de deștept pe o pagină de ziar online, niciodată n-am făcut asta, nu-mi prea bat capul cu asemenea ticăloși, doar atunci când sunt atacat frontal, dar și atunci sunt selectiv! Cui prodest?!

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
5.04.2020, 16:59:22

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
5.04.2020, 18:58:01

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările