Soldaţii israelieni, onoraţi cu un monument pe Muntele Herzl din Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Un monument dedicat soldaţilor israelieni a fost ridicat pe Muntele Herzl, punctul culminant al Ierusalimului şi locul unui cimitir naţional unde Israelul îşi onorează morţii Holocaustului, victimele atentatelor şi pe foştii conducători ai statului.

Construcţia va reprezenta în acelaşi timp un loc de reculegere pentru apropiaţi, un spaţiu educativ pentru marele public şi un gest arhitectural discret. 

Reflecţie a evoluţiei unui mod în care Israelul îi comemorează pe cei care au căzut la datorie, monumentul figurează pe lista celor 62 de candidaturi la prestigiosul premiu internaţional din 2018 al Royal Institute of British Architecture, care recompensează concepţia vizionară şi inovatoare, excelenţa execuţiei şi impactul social remarcabil. 

La est de cimitirul naţional, muntele a fost excavat pentru a face loc unui vast hol înconjurat de un elegant con asimetric de 250 de metri lungime şi perforat de cărămizi albe, înalt de 20 de metri. 

Peste 23.000 din aceste cărămizi au fost gravate cu numele bărbaţilor şi femeilor şi data morţii lor în serviciul armatei, al poliţiei, al spionajului sau ca supraveghetori în închisori. 

„Piatra, betonul şi lumina sunt singurele materiale folosite“, explică arhitectul Eithan Kimmel. „Acest spaţiu spune ceva despre lucrurile puternice în maniera sa, în linişte“. 

Primul nume din pasaj este cel al lui Dimitri Odod, mort pe 10 decembrie 2017. Lista se termină cu cel al lui Aaron Herscheld, un evreu ucis la Ierusalim pe 5 ianuarie 1873 într-o dispută cu palestinienii pe motivul împărţirii apei cu decenii înainte de crearea statului Israel. 

Monumentul, primul de acest fel care aduce un omagiu în acelaşi loc tuturor membrilor forţelor de securitate, este „o carte deschisă despre istoria sionismului“, spune Yaïr Ben Shalom, director al sitului în ministerul Apărării, cel care a avut ideea construcţiei. 

Istoria Statului Israel, chiar înainte de crearea sa în 1948, este marcată de violenţe şi războaie, ultimul în 2014 în Fâşia Gaza. Conflictul rămâne o perspectivă constantă şi serviciul militar este obligatoriu atât pentru băieţi cât şi pentru fete. 

Fiecare oraş îşi comemorează morţii, copiii învaţă la şcoală istoria celor care şi-au sacrificat viaţa pentru Stat şi ziua anuală de amintire ocupă un loc special în calendar. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite