Solidaritate cu victimele masacrului din Noua Zeelandă: bisericile îşi deschid uşile pentru credincioşii musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Jacinda Ardern la o întâlnire cu membrii comunităţii musulmane FOTO EPA-EFE
Premierul Jacinda Ardern la o întâlnire cu membrii comunităţii musulmane FOTO EPA-EFE

Bisericile îşi deschid uşile pentru musulmani după ce moscheile au fost închise din motive de securitate, relatează CNN. Comunităţile de musulmani şi moscheile primesc mesaje de solidaritate de la oameni şi organizaţii din întreaga lume după ce 49 de oameni au fost ucişi şi alţi 20 au fost grav răniţi în masacrul de la Christchurch, un oraş neozeelandez aflat în reconstrucţie după cutremurul devastator din 2011.

După atacurile de vineri din Christchurch, Biserica Baptistă Te Atatū din Auckland, Noua Zeelandă a anunţat pe Facebook că îşi deschide uşile credincioşilor musulmani dat fiind că locurile lor de rugăciune sunt închise.

Biserica a anunţat că se vor ţine rugăciuni pentru victimele din Christchurch, invitaţia sa adresându-se tuturor credincioşilor, însă în mod special comunităţii musulmane .

Reprezentanţii catedralei St. Paul din Londra au anunţat rugăciuni la slujbele sale pentru toţi cei afectaţi de atacurile armate din Noua Zeelandă, ca şi pentru comunităţile musulmane.

„Rugăciunile noastre se îndreaptă şi spre prietenii şi vecinii noştri musulmani de aici şi din întreaga lume,” au transmis aceştia.

Forumul naţional pentru dialogul între creştini şi musulmani (Christian Muslim Forum) le-a cerut creştinilor să meargă la rugăciunile de vineri la moscheile lor locale pentru a  „ne reculege în semn de solidaritate.”

 „Atacurile devastatoare din Christchurch ne aduc împreună în durere şi în determinarea noastră comună de a opune prietenia urii,” a postat pe Twitter cu hashtagul #WeStandTogether (Rămânem uniţi).

„Credincioşii noştri vizitează azi moscheile din toată ţara în semn de solidaritate,” au declarat reprezentanţii grupării pentru CNN. 

Mesajul lor a fost distribuit de Arhiepiscopul din Canterbury.

„În calitate de creştini suntem datori să fim buni vecini. Să ne unim aşadar în acest gest de bunăvoinţă şi să respingem ura faţă de musulmani,” a transmis acesta pe Twitter.

Oamenii au trimis mesaje de sprijin folosind hashtagul #TheyAreUs pentru a spune că musulmanii sunt bineveniţi în Noua Zeelandă. Aceste cuvinte au fost folosite de premierul Jacinda Ardern care a declarat că e posibil ca migranţii şi refugiaţii să se afle printre victimele atacului.

 „Ei au ales să facă din Noua Zeelandă casa lor şi aici ei chiar sunt acasă. Ei sunt noi.”, a spus ea. „Persoana care a comis aceste acte de violenţă nu este una de-a noastră”, a precizat premierul.

Oamenii au ţinut momente de reculegere au lăsat mesaje de suport şi flori la intrările moscheilor, între care şi moscheea Finsbury Park din nordul Londrei, ţinta atacului terorist din iunie 2017, în urma căruia un credincios musulman a fost ucis

 „Cei care răspândesc ura nu vor izbândi în încercările lor brutale şi de a ne diviza”, a transmis una dintre acestea.

O organizaţie caritabilă locală din Noua Zeelandă Council of Victim Support Groups a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru victime care se apropie de 400.000 de dolari.

În semn de solidaritate comunitatea evreiască din Noua Zeelandă îşi închide pentru prima oară sinagogile de Sabat, conform mesajului transmis pe Twitter de către Isaac Herzog, directorul Jewish Agency for Israel.

„Suntem uniţi în lupta noastră contra urii agresive şi a rasismului”, a transmis Herzog pe Twitter.

11 oameni se află la terapie intensivă, potrivit Reuters.

Duminică vor avea loc funeraliile unora dintre victime, multe dintre ele nefiind încă identificate de familiile din ţările de origine.

Zeci de oameni au depus flori la ambele moshei din Christchurch, oraş care încă se reconstruieşte după cutremurul devastator din 2011 în care au murit aproape 200 de oameni.

Un bărbat originar din Bangladesh Daoud Nabi, 71 de ani,  este prima victimă al cărei nume a fost făcut public. Fiul său a declarat pentru AFP citat de BBC că tatăl său descria Noua Zeelandă ca pe o „fărâmă de paradis.”

Printre morţi s-ar afla persoane născute în Bangladesh, India şi Indonesia. Printre ţările care oferă asistenţă consulară se află Pakistan, Arabia Saudită şi Turcia. Cel puţin 4 persoane din Somalia au fost ucise în atac. Una dintre moschei, Al Noor este co-administrată cu Somalia. Cel puţin un refugiat sirian se află printre morţi, a anunţat organizaţia Solidaritatea Siriană din Noua Zeelandă.

Crucea Roşie din Noua Zeelandă a dat publicităţii o listă cu persoanele dispărute.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite