În lume

articolul anterior articolul urmator

Soros, la Davos: Trump este un „ucenic-dictator“ care va eşua în mandatul său

26
20 Jan 2017 11:39:31
Autor: Ion Gaidau
George Soros FOTO Getty Images
George Soros FOTO Getty Images

Miliardarul american George Soros, foarte ostil faţă de Donald Trump, l-a criticat dur pe noul preşedinte al Statelor Unite cu doar câteva ore înainte de învestirea acestuia, catalogându-l drept un „ucenic-dictator“ care va eşua în mandatul său, va submina influenţa Washingtonului în lume şi va genera un război comercial, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ca în fiecare an, miliardarul a invitat la un hotel de lux din staţiunea elveţiană Davos şefi de companii şi jurnalişti, ce participă la Forumul de la Davos, o reuniune a elitei economice mondiale. 

Cu o voce uneori ezitantă, miliardarul octogenar, susţinător fervent al democratei Hillary Clinton în campania electorală americană, a lansat atacuri dure la adresa lui Donald Trump, pe care îl consideră un „ucenic-dictator“  care va fi blocat, cel mai probabil, de sistemul de control reciproc al puterilor din Statele Unite.

„Nici nu se aştepta să câştige (alegerile n. red.), a fost surprins şi el, era ocupat cu promovarea propriei mărci (...) şi doar după ce a fost ales a început să se gândească serios la ce va face“, a afirmat Soros.

Valoarea activelor deţinute de George Soros s-a redus cu circa 1 miliard de dolari după alegeri, potrivit relatărilor din presă.

„Va eşua, pentru că ideile sale sunt contradictorii în esenţă“, a spus Soros, menţionând că membrii anturajului lui Trump vor susţine interese divergente. 

Chiar dacă pieţele financiare par să salute victoria lui Trump, situaţia nu va dura mult timp, pentru că pieţele nu apreciază incertitudinea, consideră miliardarul american. 

Soros a mai declarat, la Bloomberg TV, că Trump pregăteşte un război comercial cu China şi a avertizat că, atunci când Statele Unite sunt prea preocupate de bătălia politică internă, situaţie care s-ar putea înregistra în mandatul lui Donald Trump la Casa Albă, „influenţa pozitivă (a Washingtonului. n. red.) în lume, în favoarea societăţii deschise, oricât de imperfecte ar fi, se va stinge şi acest lucru va avea efecte profunde în Europa şi în alte părţi ale lumii“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Silviu Vasile Dumitrescu
20.01.2017, 11:57:12

Eu mă întreb cine îl invită pe Soroş la Davos. Sau poate chiar Soroş finanţează Davos? Sau doar face parte din sindicatul financiar care susţine, eventual şi influenţează, acel forum de dezbateri?! Poate ar fi utile nişte situaţii transparente, despre organizatori şi sursele de finanţare, să se ştie cine plăteşte „tacâmul”, să ştim şi noi din ce perspectivă şi sub ce rezerve să înţelegem ori să preluăm concluziile, recomandările acelui forum.

+3 (7 voturi)
Sertorius
20.01.2017, 12:23:40

@Silviu Vasile Dumitrescu. Vorbiți de parcă Forumul Economic Mondial de la Davos ar fi vreo organizație politică, de parcă dezbaterile și concluziile trase la întâlnirile acestei ONG non-profit v-ar marca dvs viața. Intrați pe site-ul weforum.org și informați-vă despre istoria, componența și intențiile acestei vaste platforme de dezbatere publică. Eu o găsesc una dintre cele mai interesante și mai utile platforme publice, în care liderii politici, oamenii de afaceri, savanții și inventatorii se întâlnesc anual ptr a discuta despre problemele cu care se confruntă mapamondul și ptr a imagina răspunsuri și soluții la acestea.

-3 (9 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
20.01.2017, 12:35:08

Cunosc @Serentorius, opiniile dvs. arbitrare sau emoţionale, părtinitoare sau ficţionale. Am chiar demult impresia că sub numele de autor al unui senator roman sau împărat, guvernator, ce-a fost... se află de fapt o femeie, şi nu chiar una care are toate facultăţile la... purtător. Iar după virulenţa cu care susţineaţi cândva nişte poziţii şi în favoare cui, chiar pot să spun cu bună probabilitate cine sunteţi. De parcă mi-ar „marca” mie viaţa? Dar ce anume îmi marchează mie viaţa, dna/dle „Seretorius”? Că văd nu doar că vă legaţi, dar sunteţi chiar o cunoscătoare despre vieţile oamenilor. Dar ce anume ne marchează nouă viaţa, dvs., mie, celor din jur de aici din ţară, celor din Europa, ...din lume? Doar v-aţi legat de mine, direct şi personal, fără să adresaţi cu nimic ideea – ce caută Soroş la Davos? Dar ce caută Soroş la dezbateri fie şi informale ale comisiilor europene, asta ştiaţi?! Mi se pare că a fost invitat şi la nişte reuniuni la nivel de Consiliu European, dacă nu o fi cumva pe bază regulată acolo? Dna/dle „Seretorius”, ...cine este Soroş?

+7 (9 voturi)
Sertorius
20.01.2017, 12:25:08

George Soros are dreptate în ceea ce spune despre Trump. Există o primejdie reală la adresa societății deschise, a valorilor democratice și a presei libere o dată cu investirea lui Trump ca președinte al SUA.

-7 (11 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
20.01.2017, 12:37:43

Argumente? Vreo explicaţie?! Cel puţin vreo speculaţie, estimare, previziune? ...Nimic! Doar vorbe goale. Enunţuri lipsite de logică şi sens. Frustrări personale sau politice, poate chiar diversiuni perverse, intoxicări mediatice.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările