Spania, campioană la fotbal sau la ping-pong? - de Moise Naim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii spanioli trebuie să înveţe să joace mai puţin individual şi mult mai mult în echipă. Nu ştiu dacă Spania va câştiga campionatul de fotbal, dar dacă partidele spaniole nu renunţă la interesele imediate ţara va mai fi campioană doar la ping-pong.

În divizata Spanie de astăzi, există două subiecte asupra cărora toată lumea este în acord. Primul, că echipa naţională de fotbal poate câştiga Cupa Mondială. Al doilea, că politicienilor le este imposibil să ajungă la un acord care să permită crearea unui guvern de uniune naţională. Partidul Socialist şi Partidul Popular vor alterna la putere, fără ca vreunul să poată mobiliza suficient sprijin pentru a impune reformele profunde de care economia spaniolă are atâta nevoie.

Toate acestea ar putea duce la o perioadă de măsuri insuficiente, care ar eşua să revitalizeze a noua economie a lumii. Anemia economică a Spaniei ar putea să devină contagioasă, extinzându-se în Europa şi America Latină. Tocmai de aceea este important ca politicienii să-şi regăsească aptitudinile de fotbalişti, încetând să mai joace ping-pong.

Sinucigaşi?

Politicienii trebuie să înveţe regulile standard din fotbal: trebuie să devină jucători individuali capabili să-şi lase deoparte propriile ambiţii în numele binelui comun. Sună naiv. Dar numai pentru moment. Într-o democraţie este perfect normal, şi chiar sănătos, pentru opoziţie să încerce să înlocuiască partidul aflat la putere. Iar asta presupune refuzul de a-i susţine iniţiativele şi chiar de a face totul pentru ca acestea să eşueze. În aceeaşi logică, partidul aflat la putere exclude sistematic opoziţia din procesul decizional. Dar când o ţară plonjează într-o criză profundă, comportamentul democratic normal poate echivala cu o sinucidere.

Echipa rivalilor

Spania are însă experienţa pactului elitelor: în 1977, „Pactul de la Moncloa" a creat un consens transpartinic asupra schimbărilor care au permis tranziţia de la dictatură la democraţie. Doar că astăzi în interiorul sistemului politic spaniol nu există stimulente pentru a crea un consens larg între partide, sindicate, mediu de afaceri. Partidul Popular crede că situaţia economică se va înrăutăţi, ceea ce va compromite credibilitatea guvernului. Problema este că fără o bază politică mai largă, nici Partidul Popular nu va putea să implementeze nicio reformă.

Poate părea iluzoriu să ceri un guvern de uniune naţională în aceste condiţii, dar la fel de iluzoriu este să îţi imaginezi cum criza va dispărea singură. Iar pe măsură ce lucrurile se vor înrăutăţi politicienii nu vor avea de ales decât să formeze o echipă a rivalilor. Din nefericire, probabil că va trebui să aşteptăm ca lucrurile mai întâi să se înrăutăţească înainte ca politicienii să înceapă să joace fotbal şi nu ping-pong.

Moisés Naím

Fost redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite