Stadiul negocierilor privind Acordul de Asociere UE – Moldova la un an de la lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile privind semnarea unui Acord de Asociere UE – Moldova au fost lansate la 12.01.2010, acestea înregistrând până în prezent o evoluţie rapidă şi pozitivă pe toate cele patru blocuri tematice stabilite: dialog politic; cooperare economică, sectorială şi financiară; justiţie şi afaceri inerne şi, respectiv, contactele interumane. La mai bine de un an de la iniţierea dialogului, şi anume pe 17.02.2011, la Bruxelles a avu

Negocierile au fost iniţiate într-un context politic favorabil

Anul 2009 a constituit pentru Republica Moldova o schimbare radicală şi mult aşteptată a scenei politice de la Chişinău, evenimentele înregistrate pe 7 aprilie conducând la coagularea unei coaliţii de guvernământ pro-occidentale care şi-a fundamentat existenţa pe însăşi ideea de integrare europeană (vezi Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2009 – 2013: „Integrare europeană: libertate, democraţie, bunăstare”). Această idee, deşi promovată şi de fosta guvernare comunistă fără a avea însă urmări concrete, a fost însoţită de măsuri care au reflectat voinţa politică a Chişinăului de a impulsiona dialogul cu UE şi a survenit într-un context european favorabil Republicii Moldova, acela al lansării pe 7 mai 2009 a unui nou format de cooperare al UE circumscris Politicii Europene de Vecinătate, şi anume Parteneriatul Estic. Astfel au fost create premisele demarării negocierilor pentru semnarea unui Acord de Asociere UE – Moldova, acestea fiind efectiv iniţiate la 12.01.2010.

Referitor la stadiul de ansamblu al negocierilor în contextul celei de a cincea reuniuni plenare care a avut loc la Bruxelles pe 17 februarie 2011, se cunoaşte că discuţiile pe marginea a trei din cele patru blocuri tematice amintite au fost provizoriu închise, rămânând supus negocierilor cel legat de cooperare economică, sectorială şi financiară.

Care este stadiul actual al negocierilor ?

Întrebată asupra rezultatelor obţinute până în prezent pe tema Acordului de Asociere amintit, d-na Natalia Gherman, negociatorul-şef din partea guvernului Republicii Moldova şi viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat pentru Europuls că delegaţia moldoveană îşi concentrează eforturile pentru a demonstra partenerului european capacitatea autorităţilor de la Chişinău de implementare a reformelor solicitate, arătându-se totodată mulţumită atât de ritmul, cât şi de evoluţiile acestor discuţii.

Una din principalele realizări ale negocierilor privind Acordul de Asociere o reprezintă aducerea în atenţie a unui subiect cu impact major asupra cetăţenilor moldoveni şi anume liberalizarea regimului de vize. „Nu am pierdut nicio zi în dialogul cu UE, iar discuţiile au fost lansate rapid în baza performanţelor atinse prin reformele din domeniul Justiţiei şi afacerilor interne”. Aceasta a stat la bazele iniţierii pe 15 iunie 2010 a Dialogului pe tema liberalizării vizelor UE – Moldova care a căpătat mai multă coerenţă prin obţinerea, la 25 ianuarie 2011, a unui Plan de Acţiuni, care să servească drept ghid într-un proces de reformare complex a cărui finalitate o constituie scutirea de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi libera lor circulaţie în spaţiul comunitar. Celelalte subiecte subsumate grupului tematic Justiţie şi afaceri interne precum cooperarea judiciară, poliţienească sau cea referitoare la protecţia datelor cu caracter personal au fost provizoriu închise, ceea ce reflectă încă o dată angajamentul autorităţilor de la Chişinău de reformare a justiţiei.

În privinţa primului bloc tematic, Dialog politic, reforme şi cooperare în domeniul politicii externe şi de securitate, dar şi a ultimului, cel referitor la Contactele interumane, d-na Natalia Gherman a ţinut să sublinieze convergenţa deplină în abordări pe cele mai variate arii de interes, pornind de la teme precum lupta împotriva terorismului internaţional sau dialogul privind situaţiile de criză până la cooperarea în domeniul învăţământului, culturii, ştiinţei şi învăţământului.

La momentul actual însă toată atenţia delegaţiei moldovene se concentrează asupra negocierilor privind crearea unei zone de liber schimb, care face obiectul grupului tematic Cooperare economică, financiară şi sectorială. Şefa delegaţiei a explicat faptul că înaintea demarării discuţiilor propriu-zise privind semnarea unui Acord de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, autorităţile de la Chişinău au găzduit mai multe misiuni de evaluare ale UE în urma cărora a fost elaborat un set de recomandări pentru ameliorarea deficienţelor. Astfel, în funcţie de răspunsul Republicii Moldova la aceste recomandări, va fi redactat un raport, iar Comisia Europeană va solicita, în cazul unui rezultat pozitiv, mandatul oficial pentru demararea negocierilor. Toate aceste necunoscute fac însă  dificilă prognozarea momentului exact al lansării discuţiilor. [...]

Sursa: Europuls.ro

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite