Statele care deţin arme nucleare sunt tot mai determinate să îşi păstreze arsenalele, relevă un raport SIPRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele care deţin arme nucleare sunt tot mai determinate să îşi păstreze arsenalele, relevă un raport SIPRI FOTO Arhivă Adevărul
Statele care deţin arme nucleare sunt tot mai determinate să îşi păstreze arsenalele, relevă un raport SIPRI FOTO Arhivă Adevărul

Statele care deţin arme nucleare şi-au modernizat propriile arsenale şi sunt hotărâte să îşi menţină numărul de focoase pentru viitorul apropiat, relevă un raport anual întocmit de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), potrivit Reuters.

Noile informaţii date publicităţii de către SIPRI arată cât de îndepărtată de realitate este viziunea liderului american Barack Obama în legătură cu dezvoltarea unei societăţi fără arme nucleare, scrie sursa citată.

Chiar dacă a existat o scădere constantă la nivel global a numărului de focoase nucleare în ultimii cinci ani, nouă ţări au reuşit să deţină şi în 2014 un total de 16.300 de astfel de arme. Cifra este în scădere cu 5,6 procente faţă de anul precedent.

Conform raportului realizat de SIPRI, cele mai multe focoase nucleare sunt deţinute în prezent de Rusia (8000), urmată apoi de Statele Unite (7300), Franţa (300), China (250), Marea Britanie (225), Pakistan (100-120), India (90-110), Israel (80) şi Coreea de Nord (6-8).

Pe de altă parte însă, ritmul de reducere a numărului de focoase nucleare a încetinit, comparativ cu perioada de acum 10 ani. Raportul institutului notează că ţările care deţin asemenea arme au depus în ultimii ani eforturi din ce în ce mai mici pentru a-şi limita arsenalul.

„Şi în 2014, observăm că statele cu armament nuclear au puţine acţiuni de a-şi diminua numărul de focoase”, au precizat cercetătorii SIPRI Shannon Kile şi Phillip Patton Schell.

Conform studiului, Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă deţin împreună circa 93 la sută din totalul armelor nucleare din lume.

Unul dintre principalii factori care a făcut posibilă reducerea numarului de focoase nucleare pe plan global este ratificarea tratatului de neproliferare nucleară New Start, semnat între Rusia şi Statele Unite în 2011, mai informează Reuters.

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm atrage atenţia că alte ţări precum Pakistan, India, Israel sau Coreea de Nord deţin un număr important de arme nucleare, în afara oricăror acorduri internaţionale.

Raportul SIPRI avertizează totodată că Statele Unite şi Rusia desfăşoară în prezent programe ample de modernizare pentru armele nuclere. De asemenea, şi celelalte ţări, chiar dacă au un număr de focoase mult mai redus, şi-au anunţat intenţia de a dezvolta programe asemănătoare.

„Dacă vorbim de Rusia, aceasta se află într-un proces major de retehnologizare pentru armele sale nucleare, mai ales pentru că în urmatorii 10 ani, Moscova va fi nevoită să îşi scoată din uz majoritatea focoaselor provenite din epoca sovietică”, se arată în raportul SIPRI, citat de Reuters.


Citeşte şi: 

Dilemele nucleare ale Iranului şi Arabiei Saudite

Deşi majoritatea statelor arabe au salutat acordul de la Geneva, în spatele cortinei acestea îşi manifestă neîncrederea faţă de adevăratele intenţii ale Teheranului.

SUA şi Rusia, determinate să îşi reducă arsenalul nuclear

În ciuda tensiunilor tot mai mari din relaţia bilaterală SUA-Rusia, Washingtonul a decis să continue punerea în aplicare a Tratatului START de dezarmare nucleară, semnat cu Moscova, intrat în vigoare în februarie 2011.

Rusia ar putea instala arme nucleare în Crimeea

Specialiştii militari ruşi consideră că Moscova trebuie în regim de urgenţă să fortifice capacitatea de apărare a Crimeei pentru a contracara posibile ameninţări militare din partea NATO şi SUA, inclusiv şi prin amplasarea de arme nucleare, relatează Nezavisimaya Gazeta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite