Statele G7 s-au pus de acord să oprească finanţarea internaţională pentru exploatarea cărbunelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Cele şapte cele mai mari economii ale lumii s-au pus de acord, vineri, să oprească finanţarea internaţională a proiectelor energetice pe bază de exploatare a cărbunelui până la finalul acestui an, într-o încercare de a întrerupe sprijinul pentru toţi combustibilii fosili şi pentru a atinge ţintele globale legate de criza climatică, relatează Reuters.

   Întreruperea finanţării pentru folosirea combustibililor fosili reprezintă un pas important pentru a opri creşterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius peste normalul perioadei pre-industriale, despre care cercetătorii spun că ar duce la evitarea consecinţelor cele mai devastatoare ale schimbărilor climatice.

"Investiţiile internaţionale în proiecte pe bază de cărbune trebuie să se oprească acum”, au transmis statele G7 (Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia + Uniunea Europeană) într-un comunicat. "Ne angajăm să facem paşi concreţi pentru a opri în mod absolut sprijinul guvernelor pentru proiecte de energie pe bază de cărbune până la finalul lui 2021”, se arată în comunicat.

Votul Japoniei izolează economic China 

Acceptarea de către Japonia a acestui important pas într-un timp atât de scurt mai înseamnă şi că celelalte ţări care încă folosesc cărbunele, precum China, vor deveni din ce în ce mai izolate pe plan mondial şi ar putea să se confrunte cu presiuni pentru a opri poluarea.

Preşedintele summitului climatic COP26, Alok Sharma, a făcut din oprirea finanţării internaţionale pentru cărbune o "prioritate personală”, pentru a încheia dependenţa de combustibili fosili şi a cerut ca summitul ONU din noiembrie să fie cel care "va face utilizarea cărbunelui istorie”.

După cărbune, urmează vehiculele poluante

Statele G7 s-au pus de acord, de asemenea, să "lucreze cu partenerii globali pentru schimbarea parcului auto în vederea înlocuirii vehiculelor poluante cu vehicule cu emisii zero”, pentru a elimina carbonul din sectorul energetic în anii 2030 şi eliminarea completă a finanţării pentru combustibili fosili, deşi nu a fost stabilit niciun deadline pentru acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite