În lume

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite şi China au ajuns la un acord comercial de principiu

8
13 Dec 2019 23:43:37
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Statele Unite şi China au ajuns la un acord comercial de principiu, care reduce unele tarife americane în schimbul unor achiziţii chineze mai mari de produse agricole şi alte bunuri americane, transmite Reuters.

Beijingul a acceptat să cumpere produse agricole suplimentare de 32 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, faţă de achiziţiile de 24 de miliarde de dolari efectuate în 2017, înainte de începerea războiului comercial. China va mări şi achiziţiile de produse manufacturate, energie şi servicii din SUA.

Statele Unite vor suspenda tarifele pentru importuri din China care urmau să intre în vigoare duminică şi vor reduce tarifele existente.

Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.

Preşedintele Trump a scris vineri dimineaţă pe Twitter: ”Am convenit o primă fază a acordului comercial cu China. Oficialii din China au acceptat multe schimbări structurale şi achiziţii mari de produse agricole, energie şi bunuri manufacturate şi multe altele”.

Trump a afirmat ulterior, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa achiziţiile de produse agricole ale Chinei vor atinge 50 de miliarde de dolari.

La Beijing, oficiali chinezi au declarat vineri seara că cele două ţări au realizat progrese majore în această etapă a negocierilor comerciale şi au căzut de acord asupra unui text de acord. Aceştia nu au oferit însă detalii concrete legate de volumul de bunuri pe care Beijingul a acceptat să le cumpere.

Acordul a fost anunţat în timp ce Comisia Judiciară din Camera Reprezentanţilor a votat la Washington inculparea preşedintelui Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea investigaţiei în vederea demiterii sale.

Unele grupuri de afaceri americane au salutat acordul comercial care ar pune capăt incertitudinilor care au încetinit creşterea economiei mondiale. Criticii au întrebat în schimb dacă războiul comercial a meritat locurile de muncă pierdute şi scăderea vânzărilor.

Reacţia bursei de pe Wall Street a fost nesemnificativă, în urma anunţării acordului, deşi în ultimele luni a reacţionat la zvorurile legate de negocieri.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, a declarat vineri că China a acceptat obiectivul de a achiziţiona produse agricole americane în valoare de 50 de miliarde de dolari pe an.

Pentru a atinge acest nivel, Beijingul s-a angajat să cumpere în plus produse agricole de 16 miliarde de dolari pe an, în următorii doi ani, a spus Lighthizer.

Lighthizer nu a oferit detalii legate de angajamentele Chinei pentru importuri de energie sau alte produse americane.

Statele Unite au acceptat să suspende tarifele pentru importuri chineze de 160 de miliarde de dolari, care urmau să intre în vigoare pe 15 decembrie şi să reducă unele tarife existente la 7,5%, a anunţat Trump pe Twitter.

Tarifele care urmau să fie impuse de duminică includeau telefoane mobile, laptop-uri, jucării şi îmbrăcăminte.

Comunicatul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA nu face nicio referire la tarifele de pe 15 decembrie, dar afirmă că Statele Unite vor menţine tarife de 25% pentru importuri din China de 250 de miliarde de dolari. Administraţia Trump va reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru alte importuri de 120 de miliarde de dolari, care fuseseră impuse de la 1 septembrie.

Între produsele care vor beneficia de tarife reduse se află televizoarele cu ecrane plate, boxele inteligente, căştile Bluetooth şi multe tipuri de încălţăminte.

Acordul de vineri se referă la drepturi de proprietate intelectuală, transferul de tehnologie, agricultură, servicii financiare, valute şi schimb valutar.

Totodată, acordul va oferi o protecţie mai mare companiilor străine din China şi companiilor chineze în Statele Unite.

Lighthizer a mai spus că ambele părţi ar putea începe negocierile pe subiecte mai dificile înainte de alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

GAN
14.12.2019, 01:15:05

na, ca China n-a fost pusa cu botu'pe labe...si ca una fara alta nu se poate. Adica economia aia mare a lu' Trump depinde de o piata pe masura altfel ..la! da' "multe altele" citat din clasicul in viata Trump the Plavan e asa...foarte, foarte 'telectual.

+2 (2 voturi)
Sorin Constantin
14.12.2019, 03:24:57

@ GAN..., măreața Imperialia Amerikia va vinde în China produse agricole și energie, adică petrol, poate și GPL, iar China va vinde în patria unchiului SAM, televizoare plate, boxe și căști, că eolienele și fotovoltaicele nu se pun la socoteală, chinezării ce să o mai sucesc. Dar sînt și lucruri rele cu chinezoii, ăștia nu vor autoturisme americănicești !!! Pe cea mai mare piață a autoturismelor, RP China autoturismele amerikanicești nu sînt căutate !!! De ce ? Că sînt babane, că au consumul mare, că nu sînt fiabile ? Că în filmele amerikakane fel de fel de actori cînd văd pe unul, pe altul că folosește o mașina japoneză sau europeană strîmbă din nas, că i se pare că e așa și pe dincolo.

+2 (2 voturi)
Index 4.2
14.12.2019, 02:53:10

In final, praf aruncat e Trompeta in ochii alegatorilor de Dreapta!Numa inflatia ( creata tot de Trump cu dobanda mica tinuta la ordinul sau) depaseste cele 8 miliarde care reprezinta cresterile cumparaturilor crescute de China din USA .Trump este genul de individ care creeaza o problema si apoi se ofera voluntar sa o rezolve......E greu in ziua de azi sa fii Pinguin Republica....sau Pelican daca le suna mai aproape de adevar!

+2 (2 voturi)
Victor Nagy
14.12.2019, 07:37:12

„ Felicitări ” americanilor , pentru .... „ îngenuncherea ” Chinei . Cât de victorioasă este America , spune mai real .... reacția bursei . În ultima vreme , pentru „ lumea civilizată ” , ambalajul este mai important decât conținutul .

+2 (2 voturi)
DoaroOpinie!
14.12.2019, 10:15:00

Un acord temporar accepta de China pentru a evita o criza economica major in lume! Dar declinul tehnic american, sau superioritatea tehnologiei chineze isi vor spune cuvintul! America mai poate exporta doar materii prime in tari care nu sint ocupate de armata americana si in consecinta silite sa cumpere produse/armament american! Dar produse agricole mai sanatoase (fara hormoni si pesticide) si mult mai ieftine incep sa inunde piata, deci scaderea preturilor vor anula si aceea concesie de 8 miliarde facuta de chinezi!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările