În lume

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite şi China au căzut de acord în a suspenda noile tarife comerciale

11
2 Dec 2018 06:37:32
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

China şi Statele Unite au convenit să oprească noile tarife comerciale, ambele naţiuni angajându-se în noi negocieri comerciale în urma cărora se speră ca în decurs de 90 de zile să se ajungă la o înţelegere, a precizat Casa Albă sâmbătă, la finalul întâlnirii dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său chinez, Xi Jinping, cu ocazia summitului G20 din Argentina.

Astfel, Trump a fost de acord ă nu majoreze cu 25% de la 1 ianuarie tarifele pentru bucuri chinezeşti care valorează 200 de miliarde de dolari, aşa cum avertiza anterior, în timp ce de cealaltă parte, Beijingul a fost de acord să cumpere o cantitate nespecificată, dar „foarte substanţială” de produse agricole, energetice, industriale şi alte produse, potrivit unei declaraţii.

Casa Albă a precizat că în 90 de zile nu se va ajunge la un acord cu China privind aspectele legate de comerţ, inclusiv transferul de tehnologie, proprietatea intelectuală, furturi cibernetice şi agricultura, ambele părţi sunt de acord ca tarifele de 10% să fie majorate la 25%.

Trump a fost primul care în luna septembrie a impus tarife de 10% pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit Reuters. China a răspuns imediat atunci prin impunerea unor proprii runde de tarife, care l-au determinat pe Trump apoi să ameninţe că va adăuga tarife unor alte importuri chineze în valoare de 267 de miliarde de dolari.

Xi a fost de acord să desemneze un medicament-fentanilul drept o substanţă controlată, a mai adăugat Casa Albă. De peste un an de zile, Trump s-a plâns de opioidele sintetice trimise din China în Statele Unite, acestea din urmă confruntându-se cu o epidemie de decese lagate de opiacee. 

China a mai fost de acord să înceapă să cumpere produse agricole de la fermierii americani, mai informează Casa Albă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

DoaroOpinie
2.12.2018, 07:57:37

Chiar daca acordul nu suna a piata libera este de bun augur si sa speram ca in 90 de zile se va gasi o sulutie!

+2 (2 voturi)
ionescu. ionescu
2.12.2018, 09:09:26

Mult zgomot pentru nimic !

Lucifer
2.12.2018, 13:43:06

Am impresia că Trump vrea să-l atragă pe Xi Jinping în contra lui Putin, ceea ce chinezului îi convine de minune....

-3 (5 voturi)
Avocatul Diavolului
2.12.2018, 14:16:17

Intunecimea ta, poate cu alta ocazie va incerca acest lucru. Deocamdata China nu este interesata atita vreme cind nave americanii de razboi ai tot dau tircoale prin marea Chinei de Est.

+1 (1 vot)
Lucifer
2.12.2018, 14:49:39

Moartea Rusiei va veni de la China.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările