În lume

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite au impus luni sancţiuni Turciei, din cauza achiziţiei de către aceasta a unor sisteme de apărare ruseşti

2
15 Dec 2020 06:37:50
Autor: News.ro
foto getty images
foto getty images

Statele Unite au impus luni sancţiuni Turciei, din cauza achiziţiei de sisteme de apărare sol-aer ruseşti, având ca ţintă cea mai importantă entitate turcă însărcinată cu dezvoltarea în domeniul apărării, preşedintele şi trei angajaţi ai acesteia. Turcia a condamnat măsura ca fiind ”o mare greşeală”, afirmând că va reacţiona aşa cum va fi necesar, transmite Reuters.

Decizia, care se concentrează pe sectorul apărării şi care include Directoratul Industriilor Apărării (SSB) din Turcia, a fost criticată de Ankara, aliată în cadrul NATO, şi va tensiona probabil şi mai mult tensiunile dintre preşedintele turc Tayyip Erdogan şi statele occidentale.

Ministerul turc de Externe a apreciat că sancţiunile sunt ”inexplicabile”, după ce Washingtonul a respins în repetate rânduri oferta Ankarei de a forma un grup comun de lucru. Acesta a cerut SUA să revizuiască decizia ”nedreaptă”, care le va afecta relaţiile bilaterale.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export în SUA, precum şi blocarea activelor şi restricţii de vize pentru preşedintele SSB, Ismail Demir, şi alţi trei angajaţi ai acesteia.

Măsurile riscă să dăuneze economiei Turciei, într-o perioadă în care are probleme din cauza restricţiilor legate de coronavirus şi a inflaţiei de două cifre.

La jumătatea anului 2019, Ankara a cumpărat sisteme de rachete sol-aer ruseşti S-400, afirmând că nu reprezintă un pericol pentru aliaţii din NATO.

Washingtonul nu este de acord şi a avertizat de mult timp că va impune sancţiuni. Anul trecut, Washingtonul a exclus Turcia din programul avioanelor de luptă F-35.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mlastina
15.12.2020, 07:01:50

Da dar Turcia poate acum sa doboare orice avion NATO vizibil si invizibil . Deci SUA poate sa maraie da asa de la mare distanta .

-2 (2 voturi)
Index 4.2.2
15.12.2020, 09:50:36

Turcia poate pe dreaku, poate ca si tini la dat din gura doar! tu di pi unde ai mai aparut? din ce catzel al kremlinului te-ai metamorfizat? ca imi pari cunoscut dupa pr0$tiile ce le debitezi dezlegat!

+1 (1 vot)
Modifică Setările