În lume

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite şi Israelul au semnat un acord strategic împotriva Iranului

17
29 Dec 2017 18:57:03
Autor: Ion Gaidau
Consilierul Herbert McMaster dând mâna cu Donald Trump FOTO Arhivă
Consilierul Herbert McMaster dând mâna cu Donald Trump FOTO Arhivă

Statele Unite şi Israelul au semnat un acord strategic pe tema Iranului, actul prevăzând inclusiv desfăşurarea unor acţiuni secrete.

Potrivit Canal 10, un post privat din Israel, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, Herbert McMaster, l-a primit pe 12 decembrie pe omologul său israelian Meir Ben-Shabbat. Cu prilejul acestei întâlniri, cei doi oficiali au semnat un acord strategic de cooperare împotriva Iranului.

Acordul este axat pe trei capitole de acţiune, şi anume programul nuclear al Iranului, elementele balistice ale acestei ţări şi prezenţa militarilor ei în Siria. De asemenea, acordul prevede înfiinţarea unor grupuri de lucru pentru tratarea diverselor probleme-cheie din cadrul celor trei capitole de acţiune şi mai indică faptul că Statele Unite şi Israelul vor desfăşura acţiuni diplomatice secrete, dar şi se vor pregăti împreună în eventualitatea unui scenariu de confruntare cu Iran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

„Israelul şi Statele Unite împărtăşesc aceeaşi opinie asupra evoluţiilor din regiune, mai ales pe tema Iranului, şi au încheiat acorduri cu privire la strategia şi politica de dus“, au declarat oficiali israelieni pentru Canal 10.

Acest acord este o consecinţă practică a discursului din 13 octombrie al preşedintelui american Donald Trump, care a decis să nu certifice acordul nuclear cu Iranul încheiat în vara anului 2015, pe timpul celui de-al doilea mandat la Casa Albă al lui Barack Obama, notează Times of Israel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Adrian Dinu
29.12.2017, 20:54:12

Mai inainte cred ca Trump trebuie sa rezolve influenta nocivului Obama din CIA, FBI, NSA.

+1 (5 voturi)
Iosiv Varga
29.12.2017, 21:05:30

Este o vorba :ciolan sa fie ca caini se gasesc! Sau :Arme sa fie ca motive se gasesc (desigur pentru a fi vandute si poate folosite) Iranul are bani ,Izraelul -chiar daca nu are atatea -dar au sponsori fff bun,SUA are bani!i!

+3 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
29.12.2017, 21:47:23

Pe israelieni i-am înțeles. Pe americani mai puțin. De fapt ma intriga modul furibund în care izolează și trateaza Iranul. Din 1979 continuu, fără încetare. Și nu putem spune ca Iranul este încarnarea raului pe pământ...sunt mai liberali decât majoritatea tarilor din Orient. Dar dușmanii lor au cunoscut în ei un pericol incipient, o determinare fantastica dovedita în decursul a 37 de ani. S-au ridicat mereu mai sus.

+4 (4 voturi)
Florin Georgescu
29.12.2017, 21:54:34

E singura tara majoritat siita !!Si de aici sunt cele mai mari probleme...musulmanii au si ei ura lor. Sunt cum eram noi(crestinii) acum 1000 de ani:catolici versus ortodocsi.

+1 (1 vot)
Florin Georgescu
29.12.2017, 21:51:44

Iranul are militari in Siria,Iraq,Liban si Yemen...deci e o putere regionala ! Are bani,are titei ,are rachete,e prieten cu rusul,samd.Si e prieten si cu turcul... E o forta in zona care nu sta in banca lui... Stiu ei evreii de ce se apara,cu toate ca sunt departe(fizic) de ei.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările