În lume

articolul anterior articolul urmator

Staţiunea de schi canadiană în care a izbucnit cel mai mare focar extern al tulpinii braziliene a virusului. Ce spun angajaţii şi autorităţile

7
12 Apr 2021 19:58:58
Autor: Cristina Ene
Staţiunea de ski Whistler din British Columbia FOTO Robert Giroux/Getty Images
Staţiunea de ski Whistler din British Columbia FOTO Robert Giroux/Getty Images

Staţiunea de schi Whistler din provincia canadiană British Columbia a devenit centrul unui focar al variantei braziliene a virusului care s-a răspândit de atunci şi în provinciile învecinate.

O staţiune de schi din provincia canadiană British Columbia a înregistrat circa un sfert din infecţiile cu varianta braziliană a coronavirusului, iar experţii se tem că varianta ar putea fi mai răspândită în Canada în măsura în care autorităţile nu secvenţiază probele pozitive în vederea descoperirii mutaţiilor.
 
Staţiunea de schi din Whistler, faimoasă în întreaga lume, a fost închisă la sfârşitul lunii martie, după ce autorităţile provinciale au constatat răspândirea comunitară extinsă a variantei P1, tulpina de coronavirus identificată în Brazilia, considerată extrem de contagioasă.
 
Din cele 877 de cazuri de infectare confirmate la nivelul întregii provincii, aproape 200 provin din focarul izbucnit în staţiunea de schi. British Columbia are astfel cel mai mai mare focar de contaminări cu tulpina braziliană din lume cu excepţia Braziliei, cel puţin în măsura în care probele de virus au fost secvenţiate genetic.
 
P1 este considerată o variantă extrem de contagioasă a virusului SARS CoV -2, asociată cu rate mai mari de mortalitate în rândul tinerilor şi abilitatea de a reinfecta persoane ce au trecut deja prin boala COVID-19.
 
Experţii canadieni au fost şocaţi de clusterul de cazuri din Whistler, mai ales că nu-şi dau seama cum a pătruns varianta mutantă în provincie; niciunul din cei 84 de oameni identificaţi la debutul focarului nu a raportat călătorii în afara Canadei.
 
Persoane tinere angajate ale staţiunii au constituit cele mai multe îmbolnăviri din focarul detectat de autorităţi.
 
Nora Reid, 22 de ani, angajată a staţiunii, a relatat că s-a infectat la mijlocul lunii martie şi a avut dureri puternice în tot corpul şi stare de oboseală care au ţintuit-o la pat zile în şir.
 
Oficialii sanitari ai provinciei au încercat să stăvilească trei focare separate izbucnite în luna ianuarie vaccinând o mare parte din personalul complexului de schi, dar noi cazuri de contaminare au continuat să apară.
 
Peter, un angajat în serviciul de întreţinere a dezvăluit: „Am simţit că ni s-ar putea întâmpla una ca asta.Sosesc aici oameni din toate părţile lumii - face parte din identitatea acestui loc”.
 
În luna aprilie, focarul s-a răspândit în toată British Columbia şi în Alberta, provincia învecinată.
Există suspiciunea că varianta P1 ar putea fi la originea epidemiei din cadrul echipei de hockei Canucks, din Vancouver - 21 de jucători s-au infectat.
 
Jean-Paul Soucy, doctorand în epidemiologie şi cofondator al Grupului de Lucru COVID-19 pentru date deschise din Canada, a declarat că Columbia Britanică rămâne în urma celorlalte provincii în ceea ce priveşte capacitatea sa de a urmări procentul de cazuri care implică variante.
 
„Totul se poate reduce la ghinion. Dar probabil că nu a ajutat nici faptul că am întârziat să implementăm măsuri de carantină îmbunătăţite la graniţă. Dacă aceste măsuri ar fi fost adoptate luni mai devreme, poate acest lucru ar fi putut fi încetinit - sau chiar evitat”.
 
Un factor poate fi însă şi chiriile scumpe din staţiune, care îi determină pe oameni să se înghesuie mai mulţi într-un singur apartament mic.
 
Reid, care împarte un apartament cu alte trei persoane, spune că preţurile sunt atât de piperate că oamenii preferă să stea şi opt într-un apartament.
 
La rândul său a încercat să se carantineze într-o cameră când a dezvoltat simptome, dar colegii săi s-au infectat şi ei, inclusiv unul care primise o primă doză de vaccin.
 
Autorităţile din British Columbia au anunţat săptămâna trecută că nu vor mai face secvenţieri ale variantelor.
 
„Pur şi simplu vom asuma că aceste teste pozitive vor fi variante de virus. Presupunem că oricine iese pozitiv la COVID-19 trebuie tratat ca şi cum ar avea unul dintre aceste virusuri extrem de transmisibile ”, a declarat reporterilor Bonnie Henry, ofiţerul de sănătate al provinciei.
 
În schimb, provincia va monitoriza noile cazuri în scopuri de supraveghere şi pentru a căuta posibilele reinfecţii şi eşecuri ale vaccinului.
 
Dar experţii spun că screening-ul oferă o perspectivă crucială asupra modului în care se răspândeşte o variantă.
 
„Această variantă sălbatică se înmulţeşte în zona subterană, fără ca secvenţierea să o capteze. Acesta este motivul pentru care mă tem că, atunci când încetează secvenţierea multor cazuri, vom pierde informaţii importante - şi multe dintre informaţii vor fi mult întârziate ”, a declarat Eric Feigl-Ding, epidemiolog din Washington şi consultant senior la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

OmTacut2 มวยโบราณ
12.04.2021, 20:11:01

Este regretabil ce se intampla la Whistler, BC, dar este "mic copil" fata de ce s-a intamplat la o singura sala de forta din Quebec, Mega Gym din Quebec City. Plus de 500 de cazuri de infectare s-au inregistrat la aceasta sala de sport in numai cateva zile de la redeschiderea acesteia. "Le Méga Fitness Gym à l’origine de plus de 500 cas de COVID-19 à Québec Maintenant plus de 208 clients ou employés du Méga Fitness Gym ont contracté la COVID-19. Une quarantaine d’éclosions liées ont quant à elles engendré presque 300 cas secondaires. En tout, l’éclosion majeure qui a pris naissance au Méga Fitness Gym a fait 506 cas positifs dans la population. https://www.latribune.ca/covid-19/le-mega-fitness-gym-a-lorigine-de-plus-de-500-cas-de-covid-19-a-quebec-fbfe42701e23b1f4624b3d0950da6241

+1 (3 voturi)
Noah_Scanteia
12.04.2021, 20:53:13

https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/whistler-vaccination-program-1.5983410

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
12.04.2021, 20:55:22

Comentariu considerat abuziv.

Ţepeş.
12.04.2021, 21:07:52

@Noah_Scanteia HĂ HĂ HĂ https://evz.ro/ce-se-intampla-cu-donatiile-incasate-de-ong-uri-fondatoarea-blm-si-a-luat-casa-cu-14-milioane-de-dolari.html "Ce se întâmplă cu donațiile încasate de ONG-uri. Fondatoarea BLM și-a luat casă cu 1,4 milioane de dolari". Nici Mache Șpagoveanu nu face așa mulți bani de pe urma proștilor de albi.

+2 (4 voturi)
Noah_Scanteia
12.04.2021, 21:42:14

HĂ HĂ HĂ Ce treaba au prostiile ce le-ai debitat cu covidu din Whistler?... mai si rizi ca ....... -n Ţeapa...

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările