Stoltenberg spune că NATO va efectua modificări la scutul său din Europa, inclusiv la Deveselu, pe fondul testelor de rachetă ale Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO EPA
Jens Stoltenberg FOTO EPA

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a atras atenţia vineri împotriva unei intervenţii militare în Coreea de Nord, apreciind că va avea „consecinţe devastatoare“. Pe de altă parte, a anunţat că Alianţa are în vedere efectuarea unor modificări la sistemul ei antirachetă, operaţional în parte la baza de la Deveselu, transmite AFP.

Creşterea razei de acţiune şi a preciziei rachetelor Coreei de Nord, dovedită de testele recente, îndeamnă cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aibă în vedere efectuarea unor modificări la sistemul său antirachetă, operaţional în parte la Deveselu, a declarat Stoltenberg pentru AFP.

„Experţii noştri lucrează la tehnologie, la modul cum să îmbunătăţească sistemele noastre“, a spus secretarul general al NATO, fără să ofere detalii în acest sens.

„Folosirea forţei militare va avea consecinţe devastatoare. Eu cred că nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru“, a continuat el, răspunzând unei întrebări despre retorica războinică folosită de Donald Trump în criza nord-coreeană.

„Statele Unite au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă, în acelaşi timp, sunt întru totul convins să nimeni nu vrea o soluţie militară“, a adăugat el.

Preşedintele american a reacţionat cu virelenţă faţă de o serie de teste de rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi faţă de un test nuclear efectuat de Phenian, catalogându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong-un drept un „nebun cu arme nucleare“ şi ameninţându-l cu „focul şi furia“.

În acest context, şeful NATO este aşteptat la sfârşitul lui octombrie în Japonia şi Coreea de Sud, unde se duce să le dea asiguăpri cu privire la susţinetrea occidentalilor în această criză.

„Este necesar (să se exercite) o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să se continue să se utilizeze mijloacele politice şi diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac ei (conducătorii nord-coreeni) acum este periculos şi (constituie) o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial“, subliniat Stoltenberg.

„Să ne mulţumim să privim ceea ce face Coreea de Nord nu este acceptabil deloc“, a insistat el.

Cu toate acestea, NATO „nu plănuieşte o prezenţă militară în această parte a lumii“, a spus secretarul general al NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite