Strauss-Kahn a demisionat. Analist economic: "Noi vom avea aceeaşi soarta, cu sau fără domnul Kahn"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dominique Strauss Kahn a demisionat joi dimineaţă de la conducerea FMI, dar a ţinut să sublinieze, într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie, că este nevinovat de acuzaţiile care i s-au adus. Urmările demisiei au fost comentate, la Antena 3, de analişti financiari şi economici. 

Adrian Cioroianu  fost ministru de externe

"Evident că demisia i-a fost sugerată, atât de avocaţii apărării, cât şi de FMI. Una dintre obligaţiile sale e de a ţine FMI departe de scandal. E un act normal din partea unui fost funcţionar superior. Trebuie să apreciem felul în care s-a mişcat justiţia americană, dar asta nu înseamnă că procesul va merge foarte repede. Dacă se va dovedi că nu e adevărat, cariera politică a domnului Strauss-Kahn ar putea să fie relansată.

Teoriile complotului sunt foarte atrăgătoare. Există trei variante. Fie e vinovat şi există şi antecendente în acest sens, fie e nevinovat, dar acest proces îi strică şansele de a candida la preşedinţie. Dar există şi variantă să fie nevinovat, iar acest proces să fie menit să-i mărească şansele spre o viitoare candidatură. Pentru muţi francezi, o achitare a lui ar certifica statului de victimă a lui şi i-ar creşte şansele. Ar întoarce mulţi francezi de partea sa.

image

FMI va rămâne puternic implicat în rezolvarea unor crize absolut normale, chiar şi fără acest director. "

Ilie Şerbănescu, analist economic

"Pentru "secta" asta a bancherilor mondiali, cred că e o uşurare că a scăpat de Strauss-Kahn, pentru că nu era din lumea lor şi cred că nu prea le-a convenit această prezenţă a dânsului în fruntea FMI. Din punctul de vedere al instituţiei care era cam pe ducă în 2007, FMI a reuşit să-şi inventeze roluri şi ar trebui mai degrabă lumea asta bancară să-i fie recunoscătoare lui Strauss-Kahn. El pune probleme nu numai Franţei, din punct de vedere al luptei pentru preşedinţie, dar şi urmaşilor la conducerea FMI. Dacă Europa Occidentală nu ajunge să impună un candidat puternic şi de mare notorietate, care nu prea există în momentul de faţă, Europa riscă să piardă postul, care s-ar putea să fie în favoarea unuia dintre reprezentanţii emergenţilor. Noi vom avea aceeaşi soarta, cu sau fără domnul Kahn. Noi suntem a zecea roată la căruţă şi suntem printre cei năpăstuiţi. Asta trebuie să fie foarte clar. Nu se schimbă acordul pe care România l-a făcut cu FMI. Lucrurile sunt jucate în favoarea băncilor străine".

image

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

"Acordul nostru este încheiat cu o instituţie, de fapt cu mai multe instituţii financiare internaţionale, dar pe partea Fondului e încheiat cu instituţia, nu cu persoana. Mie personal îmi pare rău de ce i s-a întâmplat şi îmi vine în minte o vorbă a lui Baudelaire: proşti mai sunt oamenii deştepţi. Kahn are tot dreptul la prezumpţia de nevinovăţie, dar iată că un om deştept a căzut într-o capcană. De aici nu mai putea să întindă lucrurile şi cred că a făcut-o în interesul instituţiei. Starea lumii impunea schimbări şi el a fost omul care a asigurat aceste schimbări.

image

"Este foarte important ca Europa, care a deţinut mult timp scaunul de la FMI, să o facă în continuare. Bătălia este mare. Dacă şefia FMI ar fi preluată de un chinez nu cred că fondurile vor avea pe viitor o altă destinaţie"

Ionel Blănculescu, analist financiar

"Cei care au orchestrat această operaţiune destul de murdară pot fi, astăzi, satisfăcuţi. Între ei se află, bineînţeles, şi bancherii de pe Wall street. Ceea ce nu s-a spus până acum şi ar trebui spus, este că în urmă cu o lună de zile, el a participat la summmit comun Banca Bondială-FMI, unde şi-a exprimat dorinţa ca ideologia financiară de pe Wall Street, cea care a produs criza financiară, să se desfiinţeze. E vorba de consensul de la Washigton, ideologia financiară a celor care îşi desfăşoară activitatea finaniară în SUA, cei care au produs criza finaciară, iar cei care au introdus un nou produs sordid pe piaţa financiară: pariurile privind moartea pensionarilor. E un nou instrument care vizează fonduri de pensii de peste 23 de mii de miliarde. Am dat acest exemplu pentru a înţelege care a fost miza înlăturării lui Strauss-Kahn de la conducerea FMI: că a încercat să deranjeze această ideologie veche de 30 de şi care a provocat instalarea crizei în întreaga lume.

image

Niels Schnecker, analist

Numai la noi există această idioţenie cu prezumţia de nevinovăţie. El e acuzat de un lucru, instanţa a considerat că există suficiente elemente încât să fie un proces, ca atare, a urmat demisia. Asta face orice om responsabil care lucrează într-o instituţie atât de mare ca FMI. E un şoc pentru insituţie, pentru că este o decapitare bruscă a FMI. China are un rol extrem de important în viitorul acestei planete. E economia cu cea mai mare rată de dezvoltare în acest moment, o economie care a dovedit în ultimii ani un management bancar extrem de nou şi proaspăt.

Reţinerea lui a fost rapidă, dar asta s-a datorat modului rapid în care poliţia new-yorkeză şi-a făcut treaba.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite