Studentul iordanian mediocru şi grăsuţ care a creat Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Musab al-Zarqawi, omul din spatele înfiinţării organizaţiei extremiste Statul Islamic
Abu Musab al-Zarqawi, omul din spatele înfiinţării organizaţiei extremiste Statul Islamic

Apariţia şi evoluţia organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) se datorează unui tânăr iordanian, Ahmad Fadeel, cunoscut ca un student mediocru şi grăsuţ care s-a radicalizat în timpul războiului civil din Afganistan, relatează slate.fr, citând un articol din The New York Review of Books intitulat „Misterul ISIL“.

Ahmad Fadeel s-a născut în oraşul Zarqa, la 24 de kilometri de Amman, în nord-estul Iordaniei. Cu toate că provenea dintr-o familie normală, tânărul Ahmad, mic de statură, grăsuţ, ascuns sub ochelari şi lipsit de şarm, a devenit un client fidel al poliţiei din cauza scandaluri în care nu evita să se implice. De asemenea, el a renunţat la studii şi s-a angajat la o sală de jocuri.

Atunci, mama sa a luat decizia de a-l trimite într-o tabără islamică, sperând că îl va ajuta să se pună pe picioare. Inspirat de experienţa din tabără, în 1989, la vârsta de 23 de ani, iordanianul Ahmad Fadeel a decis să plece în Afganistan, o ţară afectată de război civil.

Potrivit cărţii „ISIS: The State of Terror, el a sosit în Afganistan fiind „un nimeni“. Timp de un deceniu, el a participat a luptele din Afganistan şi a organizat atentate în Iordania, unde a stat la închisoare. Ulterior, cu ajutorul reţelei teroriste Al-Qaeda, a înfiinţat o tabără de antrenament la Herat, în vestul Afganistanului.

„Asasin“ devenit terorist

Evoluţia lui Ahmad Fadeel, care a preluat numele Abu Musab al-Zarqawi, i-a surprins pe specialişti, deoarece nimic nu o prezicea. Jessica Stern şi J.M Berger, autorii „ISIS: The State of Terror“, evidenţiază o evoluţie datorată unei legături strânse între acte de banditism, lene şi supunere faţă de Statul Islamic. Potrivit lor, Osama ben Laden şi apropiaţii săi făceau adeseori glume pe seama teroristului iordanian care fusese un „student mediocru“. Liderul Al-Qaeda era, se pare, deranjat de tatuajele lui al-Zarqawi.

„Majoritatea liderilor Al-Qaeda făceau parte din elita intelectuală în timp ce al-Zarqawi era o brută“, scriu Jessica Stern şi J.M Berger.

Într-un articol publicat în The Atlantic în 2006, Mary-Anne Weaver îl descrie la rândul ei ca o persoană „cu greu alfabetizată“, „un tiran, un asasin, un contrabandist, un beţiv şi chiar un presupus proxenet“.

Cruzimea de care a dat dovadă al-Zarqawi la începutul războiului din Irak l-a pus într-o lumină proastă. Decapitarea unui civil american în 2004 şi uciderea unor copii irakieni i-a nemulţumit chiar şi pe unii dintre membrii Al-Qaeda, care pledau mai degrabă pentru o educaţie religioasă austeră decât pe difuzarea unor înregistrări video cu acte macabre.

The Guardian scria la acea vreme: „În cele din urmă, brutalitatea sa le-a umbrit pe toate şi nu a adus mare lucru în afară de nihilism şi respingerea întregii lumi arabe“.

Abu Musab al-Zarqawi a murit în 2006, ucis în urma unor atacuri aeriene americane. Totuşi, proiectul său privind crearea unui stat terorist îi va supravieţui, găsindu-şi matricea în fracturile războiului din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite