Studii efectuate în Israel şi în Marea Britanie arată diferenţe mari de eficienţă a vaccinului Pfizer în cazul variantei Delta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Două studii separate, unul publicat sâmbătă de Ministerul israelian al Sănătăţii şi celălalt publicat joi în New England Journal of Medicine, arată mari diferenţe în ceea ce priveşte eficienţa vaccinului anti-COVID-19 al Pfizer în cazul variantei Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, mai contagioasă decât celelalte.

Conform studiului realizat în Israel, vaccinul anti-COVID-19 al Pfizer are în prezent o eficienţă de doar 39% în ţară, unde Delta este tulpina dominantă. O estimare făcută acum două săptămâni arăta o eficienţă de 64%.

În schimb, vaccinul arată o eficienţă destul de mare în prevenirea îmbolnăvirilor grave de COVID-19 - 88% pentru spitalizare şi 91% împotriva formelor severe.

De cealaltă parte, studiul britanic constată o eficienţă de 88% în Regatul Unit în cazul persoanelor vaccinate compet cu serul anti-COVID-19 al Pfizer.

Potrivit experţilor, ambele studii pot fi corecte, diferenţele rezultând în principal din ritmurile şi intervalele diferite de vaccinare. Israelul şi-a vaccinat 90% din populaţia vulnerabilă până la sfârşitul lui ianuarie, cu un interval de trei săptămâni între prima doză şi rapel. În Marea Britanie, campania de imunizare a fost lansată mai târziu, iar distanţa dintre prima doză şi rapel a fost mărită chiar şi până la două luni din cauza dozelor insuficiente de vaccin Pfizer.

Plecând de la aceste date, profesorul Cyrille Cohen, membru al Comitetului consultativ pentru studii clinice din Ministerul israelian al Sănătăţii, spune, potrivit Biziday, că „devine din ce în ce mai clar faptul că imunitatea începe să scadă după aproximativ şase luni de la vaccinare, iar studiul israelian a arătat că pentru persoanele vaccinate cu mai mult de şase luni în urmă, eficacitatea vaccinului la oprirea coronavirusului a scăzut până la 16%”.

În Israel, conform Biziday, din 1,8 milioane de persoane care au primit ambele doze până la 31 ianuarie, aproximativ 5.770 au contractat virusul, 20% dintre ele la mijlocul lunii iulie, la şase luni de la imunizarea în masă.

În plus, o altă diferenţă o reprezintă nivelul testării PCR efectuate în cele două ţări. Potrivit lui Cohen, Israelul foloseşte un regim de testare PCR mai strict decât Marea Britanie, ceea ce înseamnă că detectează mai multe cazuri.

Un al treilea studiu, al Universităţii Oxford, publicat în acest weekend, arată că o diferenţă de opt săptămâni între prima şi a doua doză de vaccin Pfizer crează un număr mult mai mare de antcorpi decât dacă rapelul se face la trei săptămâni. Rapelul, făcut mai devreme în Israel, a conferit mai rapid imunitate celor vaccinaţi, dar englezii, deşi mai vulnerabili o perioadă mai lungă între cele două doze, au căpătat după a doua doză Pfizer o imunitate mai mare, deci mai de lungă durată, decât israelienii, remarcă Biziday.

Israelul ia în calcul acum administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19, în primul rând pentru persoanele vulnerabile.

Varianta Delta este prezentă în 104 ţări. Însă experţii avertizează că ar putea lovi din plin la toamnă, mai ales în ţările cu rate mici de vaccinare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite