În lume

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Aproximativ 1,5 milioane de copii şi-au pierdut părinţii sau bunicii din cauza Covid-19

1
21 Jul 2021 13:03:13
Autor: Cristina Morozan
Numărul copiilor care şi-au pierdut tatăl este de circa cinci ori mai mare decât numărul copiilor care şi-au pierdut mama Foto: Arhivă
Numărul copiilor care şi-au pierdut tatăl este de circa cinci ori mai mare decât numărul copiilor care şi-au pierdut mama Foto: Arhivă

Peste un milion de copii din întreaga lume şi-au pierdut unul dintre părinţi din cauza Covid-19 şi un total de 1,5 milioane au pierdut fie un părinte, un bunic care a ajutat la îngrijirea lor, fie o altă rudă responsabilă de îngrijirea lor, arată un nou studiu, publicat în revista medicală The Lancet.

„La nivel global, de la 1 martie 2020, până la 30 aprilie 2021, estimăm că 1.134.000 de copii au pierdut cel puţin un părinte, un bunic sau un alt adult care avea grijă de ei”, potrivit studiului. În plus, „1.562.000 de copii au suferit moartea a cel puţin unui îngrijitor primar sau secundar”, potrivit CNN.
 
Copiii care pierd un părinte sau un îngrijitor nu sunt afectaţi doar pe termen scurt. Cercetătorii spun că sunt, de asemenea, mai predispuşi să sufere ei înşişi boli, să fie abuzaţi şi să sufere sărăcie.
 
Copiii care pierd asistenţii medicali primari au riscuri mai mari de a experimenta probleme de sănătate mintală; violenţă fizică, emoţională şi sexuală; şi sărăcie în familie", a scris echipa. Aceste experienţe adverse ridică riscurile de sinucidere, de sarcină- la adolescente, boli infecţioase, inclusiv HIV / SIDA, şi boli cronice.
 
„Aceşti 1,5 milioane de copii sunt consecinţa tragică a celor peste 3 milioane de decese asociate COVID-19 până la 30 aprilie 2021”, au adăugat cercetătorii. Orfanitatea şi decesele îngrijitorilor sunt „o pandemie ascunsă rezultată din decesele asociate cu COVID-19”.
 
„De îndată ce un îngrijitor primar se îmbolnăveşte grav de COVID-19 sau o familie este grav afectată de alţi factori asociaţi pandemiei, acea familie ar trebui să primească o evaluare cuprinzătoare şi să fie sprijinită în dezvoltarea unui plan pentru modul în care copiii ar putea fi îngrijiţi dacă îngrijitorul lor ar muri ", au adăugat ei. Şisocietatea trebuie să ajute familiile afectate de pandemie cu sprijin economic, educaţional şi de sănătate mintală, recomandă raportul.
 

Numărul copiilor care şi-au pierdut unul sau ambii părinţi în urma pandemiei este ridicat îndeosebi în rândul populaţiei din Africa de Sud, Brazilia şi Columbia, printre alte ţări, notează DPA, citată de Agerpres.

Per ansamblu, numărul copiilor care şi-au pierdut tatăl este de circa cinci ori mai mare decât numărul copiilor care şi-au pierdut mama.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de Seth Flaxman de la Imperial College London, folosind rata natalităţii şi informaţii referitoare la mortalitatea provocată de coronavirus pe baza cărora a creat modele matematice, conform Agerpres.

Întrucât datele nu sunt colectate la fel de cuprinzător în toate regiunile, numărul nu poate fi decât aproximativ şi, probabil, subestimat, au precizat oamenii de ştiinţă. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

. CORONER
21.07.2021, 13:33:48

pariu ca 80% din acei copii sunt din India< Brazilia, etc, adica tari cu familii foarte numeroase, si pariu ca majoritatea parintilor sau bunicilor morti cica de covid aveau o gramada de comorbiditati si poate mureau oricum, dar au fost ajutati sa o dea pe fastforward....Minciuni desantate...Nuremberg va asteapta

-1 (1 vot)
Modifică Setările