Studiu: Coronavirusul se poate transmite de la oameni la câini şi pisici. Primul câine testat pozitiv în SUA a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
caine coronavirus

Un studiu realizat de cercetători italieni a ajuns la concluzia că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la câini şi pisici. Primul câine care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în Statele Unite a murit după ce a prezentat simptome asemănătoare celor dezvoltate de mulţi oameni, a raportat revista National Geographic, citată de AFP.

În cadrul studiului au fost testaţi 540 de câini şi 277 de pisici, animale de companie din gospodării din nordul Italiei, în special în regiunea Lombardia, în care cel puţin o persoană a fost infectată cu noul coronavirus, sau în zonele în care s-au înregistrat mai multe cazuri.

Studiul, ce nu a fost încă examinat de experţi independenţi (peer-reviewed), a identificat ancorpi pentru coronavirus la 3,4% dintre câinii şi respectiv 3,9% dintre pisicile testate, fapt care indică infectarea lor cu noul coronavirus.

Testele prin tamponare care caută infecţiile virale active au ieşit negative la toate animalele pentru că perioada de transmitere a virusului s-a încheiat după două săptămâni. Testele au fost realizate în perioada martie - mai a acestui an.

Thomas Mettenleiter, conducătorul Institutului Federal german pentru Cercetări cu privire la Sănătatea Animalelor (FLI), a declarat că rezultatele indică faptul că acest virus circulă între oameni şi animale.

"Acest lucru confirmă ceea ce deja ştiam", a subliniat Mettenleiter, adăugând că dimensiunile mari ale acestui studiu sunt fără precedent şi că a fost dificil pentru oamenii de ştiinţă să culeagă mostre.

Majoritatea animalelor din studiu provin din gospodării afectate de coronavirus, ceea ce demonstrează că infecţia se transmite în mod general de la oameni la animale, conform lui Mettenleiter.

El a confirmat poziţia FLI conform căreia pisicile şi câinii nu îndeplinesc un rol semnificativ în transmiterea COVID-19 şi că oamenii nu trebuie să-şi limiteze contactul cu propriile animale de companie.

De cealaltă parte însă, persoanele infectate ar trebui să-şi limiteze contactul cu animalele de companie, deşi nu există indicii că animalele pot muri din cauza coronavirusului, conform lui Mettenleiter.

Primul câine care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în Statele Unite a murit după ce a prezentat simptome asemănătoare celor dezvoltate de mulţi oameni, a raportat revista National Geographic, citată de AFP.

Buddy, un ciobănesc german în vârstă de şapte ani, s-a îmbolnăvit în aprilie, aproximativ în aceeaşi perioadă în care stăpânul său, Robert Mahoney, se vindeca de COVID-19, a anunţat aceeaşi publicaţie americană în această săptămână.

Buddy părea să aibă nasul înfundat şi întâmpina dificultăţi de respiraţie, iar starea lui de sănătate s-a deteriorat de-a lungul săptămânilor care au urmat.

Robert Mahoney şi soţia lui, Allison, care locuiesc la New York, au luat în cele din urmă decizia de a eutanasia câinele pe 11 iulie, după ce Buddy începuse să vomite cheaguri sangvine, să prezinte sânge în urină şi să nu mai poată să meargă.

Soţii Mahoney au declarat pentru National Geographic că bănuiau că prietenul lor patruped contractase boala, însă acest lucru era greu de confirmat.

"Fără niciun dubiu, ştiam că Buddy era pozitiv", a spus stăpânul animalului.

În contextul în care numeroşi medici veterinari şi-au închis cabinetele din regiunea metropolei newyorkeze din cauza pandemiei de COVID-19, alţii se declarau sceptici în privinţa posibilităţii ca un animal să contracteze această boală.

O clinică a putut în cele din urmă să confirme că Buddy era într-adevăr infectat cu SARS-CoV-2 şi că celălalt animal de companie al soţilor Mahoney, un căţel de 10 luni, care nu a părut niciodată bolnav, prezenta deja anticorpi împotriva acestui virus.

Medicii care l-au tratat pe Buddy au putut mai târziu să descopere că animalul suferea cel mai probabil şi de limfom, ceea ce ar putea să indice faptul că, la fel ca oamenii, animalele care au antecedente medicale ar putea fi mai susceptibile să dezvolte forme grave ale bolii cauzate de noul coronavirus.

În mod oficial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, animalele domestice nu ar transmite în mod frecvent acest virus stăpânilor lor.

Doisprezece câini şi 10 pisici au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus în Statele Unite, potrivit National Geographic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite