În lume

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Recesiunea globală a provocat peste 10.000 de sinucideri

0
16 Jun 2014 02:51:05
Autor: Antonio Glodeanu
Recesiunea economică a condus la peste 10.000 de noi sinucideri în Europa şi America de Nord FOTO Getty Images
Recesiunea economică a condus la peste 10.000 de noi sinucideri în Europa şi America de Nord FOTO Getty Images

Recesiunea din Europa şi America de Nord a provocat  peste 10.000 de sinucideri, faţă de media obişnuită, susţin într-un studiu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, potrivit BBC.

Cercetarea, publicată în „British Journal of Psychiatry”, a analizat datele din partea a 26 de ţări, mai exact 24 de state europene, plus Statele Unite şi Canada.

Oamenii de ştiinţă susţin că rata sinuciderilor din Europa a fost în scădere până în anul 2007. Ulterior, până în 2009, aceasta a cunoscut o creştere de 6,5 procente şi s-a menţinut astfel până în 2011. În cifre brute, procentul însumeaza circa 8.000 de sinucideri noi faţă de media anilor precedenţi.

De asemenea, rata sinuciderilor a urcat vertiginos şi în Statele Unite ale Americii, odată cu debutul crizei ecnomice. Potrivit cercetătorilor britanici, în SUA s-au înregistrat peste 4.700 de sinucideri în plus faţa de media obişnuită.

O tendinţă asemănătoare s-a înregistrat şi în Canada, studiul afirmând că recesiunea care a pus stăpânire în 2008 a provocat aproximativ 240 de noi cazuri de sinucidere.

Principalii factori de risc pentru acest fenomen sunt pierderea unui loc de muncă, ipotecarea propriei locuinţe, precum şi existenta unor datorii mari la instituţiile bancare.

Potrivit raportului, ţările în care numarul de sinucideri nu a crescut în urma recesiunii sunt Suedia, Finlanda şi Austria.

„Studiul ne arată că rata sinuciderilor nu s-a mărit peste tot, cu atât mai puţin în ţările care au decis să investească în sisteme de consiliere a angajaţilor. Chiar dacă e greu pentru un guvern să se descurce într-o perioadă de recesiune, protecţia pentru grupurile vulnerabile este mai mult decât necesară într-o asemenea perioadă”, a declarat Aaron Reeves, unul dintre cercetătorii studiului, de la Universitatea Oxford.

„Cercetarea ne spune ceea ce ne-am temut de ceva timp, şi anume că şomajul sau nesiguranţa locului de muncă pot fi asociate cu o sănătate mintală slabă, iar apoi cu suicidul. Trebuie să ne îndreptăm astfel atenţia către măsurile preventive, pentru că doar aşa putem ajuta în mod concret persoanele cu acest risc”, a mai spus pentru BBC Andy Bell, de la Centrul britanic de Sănătate Mintală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările