În lume

articolul anterior articolul urmator

Studiu. Schimbările climatice duc la înmulţirea episoadelor de vreme extremă

13
29 Jul 2021 16:13:12
Autor: Viorica Marin

Numărul evenimentelor de vreme extremă la nivel global este în creştere ca rezultat al încălzirii globale, potrivit unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Circa două treimi din suprafaţa de uscat a Terrei vor fi afectate de un hidroclimat ''mai umed şi mai variabil'' pe o scară temporală zilnică până la multianuală, ceea ce presupune variaţii mai mari între extremele de umezeală şi de secetă, au precizat autorii acestui studiu publicat în revista Science Advances.
 
Oamenii de ştiinţă au avertizat totodată că o treime din suprafaţa de uscat a globului va deveni mai secetoasă.
 
Un număr mai mare de episoade de precipitaţii extreme presupune un pericol suplimentar pentru infrastructură şi societate în general, potrivit echipei internaţionale de cercetători conduse de Wenxia Zhang, de la Academia de Ştiinţe din Beijing.
 
Mai presus de orice, încălzirea globală determină un grad mai mare de dezechilibru climatic - ''mai multe extreme atât în condiţii de umiditate, cât şi de secetă''. ''Ciclul hidrologic se intensifică odată cu încălzirea climei, precipitaţiile medii globale sporind cu 1% până la 3% la fiecare creştere cu un grad a temperaturii aerului de la suprafaţă'', se mai spune în studiul care are la bază o evaluare a unor cercetări anterioare.
 
Cu toate acestea, tendinţa nu este uniformă, iar precipitaţiile extreme ar putea spori şi mai mult dacă atmosfera din regiunile respective conţine suficientă apă.
 
Vremea din regiunile mai umede, cum sunt regiunile din India afectate de muson, va deveni probabil mai variabilă, se mai spune în studiu, cu o creştere a episoadelor de precipitaţii abundente, printre alte consecinţe.
 
În timp ce studiul preconizează că vremea va deveni mai aridă în circa o treime de regiuni, acest fenomen nu va afecta toate ţările în acelaşi fel.
Potrivit cercetării, Europa de sud-vest şi sudul Africii sunt zone mai uscate, unde probabilitatea ca vremea să fluctueze mai mult este mai mare, exacerbând riscul de secetă şi penuria de apă.
 
Regiunea mediteraneană devine de asemenea mai aridă, iar zona Amazonului va primi mai puţine precipitaţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

pathfinder
29.07.2021, 16:20:23

Mai, vara nu-i ca iarna. Asta-i viata.

-51 (51 voturi)
Belciug
29.07.2021, 16:51:39

Totusi si Ziua Judecatii se apropie si cat de crunt va fi ! Cum vor scrasni din dinti cei rai care ii injura pe Rusi pentru ca sunt Ortodocsi !

-1 (1 vot)
pathfinder
29.07.2021, 17:19:47

"Totusi si Ziua Judecatii se apropie si cat de crunt va fi !" Corect! Pentru tine! E din ce in ce mai aproape! Groapa ti-ai cumparat?

-52 (52 voturi)
Belciug
29.07.2021, 16:54:38

Mishto oamenii de stiinta atee care ne explica ce vedem si noi . Da tu om de stiinta cat ai mintit lumea si ai inselat-o nu te gandesti ce rasplata vei primi pentru tot ce ai facut ?

-5 (5 voturi)
pathfinder
29.07.2021, 17:21:15

Tastatura de pe care postezi bazaconii a inventat-o un popa rus?

-48 (48 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările