În lume

articolul anterior articolul urmator

SUA şi Germania încearcă să pună capăt disputelor privind gazoductul Nord Stream 2

12
21 Jul 2021 21:31:53
Autor: George-Andrei Cristescu

Statele Unite au anunţat miercuri un acord cu guvernul german pentru a pune capăt disputelor sale asupra controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, dar adversarii lui Joe Biden denunţă un „cadou” făcut preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Acest acord, aşteptat, trebuie prezentat în detaliu mai târziu astăzi, a confirmat numărul trei al diplomaţiei americane Victoria Nuland, care a dezvăluit totuşi principalele dispoziţii: posibile sancţiuni împotriva Moscovei în caz de alunecare şi angajamentul Washingtonului şi Berlinului de a pleda împreună pentru prelungirea cu zece ani a măsurilor care garantează tranzitul prin Ucraina a gazului rusesc.
 
„Dacă Rusia ar încerca să folosească energia ca armă sau să comită alte acte agresive împotriva Ucrainei, Germania se angajează, în acest acord cu noi, să ia măsuri la nivel naţional şi să promoveze măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancţiuni pentru a limita capacităţile de export ruseşti către Europa în sectorul energetic ”, a spus ea, citată de hotnews.ro.
 
„Celălalt aspect al acestui acord este sprijinul pentru extinderea acordului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina, care se încheie în 2024. Vom pleda şi vom presa (...) încă zece ani”, a adăugat ea.
 

Zelenski invitat la sfârşitul lunii august

Statele Unite se opun cu tărie şi, de ani de zile, acestei conducte de gaz, aproape finalizată. Ei deplâng faptul că trece pe lângă Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ameninţând că va priva această ţară de o parte din veniturile colectate din tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.
 
Joe Biden, însă, a ajuns să renunţe la impunerea de sancţiuni pentru blocarea proiectului, crezând că este prea târziu şi că este mai bine să pariezi pe cooperarea cu Germania - favorabilă Nord Stream 2.
 
Această inversare de situaţie a atras critici lui Biden din partea republicanilor, dar şi a multor lideri democraţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Suveica
21.07.2021, 21:57:47

Incet incet Biden va manca din palma lui Putin

-7 (9 voturi)
Edmond Wolf
21.07.2021, 22:04:45

Cea mai mare parte a datoriei externe a Ucrainei a fost cumpărată în 2015, când practic țara a intrat în faliment, de către Franklin Templeton Investments care aparține familiei Rothschild din SUA, așa că nu e greu de înțeles cine face politica în Ucraina. În nici un caz președintele Ucrainei. Și cine are interesul ca Ucraina să mai primească trei ruble pentru a fi în măsură să plătească măcar dobânzile la datorie pentru că datoria va rămâne pe vecie. Așa că tovarășul Bidon execută doar niște ordine de sus.

-9 (13 voturi)
Online Socrates
21.07.2021, 22:21:23

Este bine sa vorbim despre Ucraina pentru ca daca ne uitam la ei, ne vedem pe noi mai bine. Ei bine, in Ucraina, prostimea este prostita foarte usor pentru ca in general, prostii au tendinta de a se crede Buricul Pamantului si ca Toata Lumea le este datoare cu ceva si nu mai poate dormi de grija lor. Dar Lumea se invarte ... Si forta care o invarte sunt banii. Banii si nimic altceva. Restul sunt baliverne de adormit copii.

-3 (7 voturi)
Online Socrates
21.07.2021, 22:35:08

Edmond Wolf, Hai sa mai dam niste cifre... 15 milioane de ucrainieni nu isi pot procura hrana zilnica (practic, subnutriti) si alte 5 milioane, au veniturile sub pragul saraciei. Masinaria lor de propaganda lanseaza un nou hit:" decolonizarea Ucrainei" cu referire la indepartarea de dusmanul aratat cu degetul , in directia Rusiei. De la o tara care producea tehnologie spatiala, Ucraina risca sa nu poata fi nici macar o putere agrara, in situatia in care s-a votat legea privind instrainarea terenurilor agricole. Vai de steaua lor. Mai bine ne-ar da inapoi noua ce ne-a apartinut candva ...

-4 (8 voturi)
Online Socrates
21.07.2021, 22:43:31

Aici nu vad nimic de adaugat in afara de o mica demonstratie matematica : Resurse + Tehnologie = Succes economic => ( rezulta de aici ... n.n) Germania + Rusia = LOVE Restul e gargara.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările