SUA intenţionează să-şi mute bombele nucleare de la baza İncirlik din Turcia, din cauza ofensivei turce în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, Washingtonul, a examinat planurile de mutare a celor aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza riscului de a deveni subiectul unor negocieri între Ankara şi Washington, relatează cotidianul The Guardian.

Congresul Statelor Unite intenţionează să impună sancţiuni severe Turciei, în vederea descurajării incursiunii întreprinse de armata turcă împotriva kurzilor sirieni. În acest context, unii oficiali americani vorbesc despre planurile Washingtonului de a muta armamentul nuclear găzduit de baza aerină americană İncirlik din Turcia, pentru a preveni transformarea acestora în subiectul negocierilor dintre cele două state.

Conform informaţiilor transmise de oficialii americani, prezenţa bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria şi pe care aceasta o împarte cu aliaţii turci, devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

Planurile de mutare a bombelor atomice au fost deseori luate în considerare, dar niciodată puse în funcţiune. Bombele desfăşurate în Turcia şi în alte patru state membre ale NATO, dar sunt o relicvă de război rece, fără nicio funcţie operaţională într-un plan de război. Pentru a le folosi, SUA ar trebui să aducă avioane pentru a le transporta pentru că Turcia nu are avioane certificate pentru a transporta arme nucleare.

Discuţiile din ultimele trei decenii din cadrul NATO, în legătură cu retragerea lor, s-au lovit de opoziţia unor state membre, inclusiv Turcia, care le-au văzut ca un simbol valoros al angajamentului SUA faţă de apărarea lor printr-o descurajare extinsă.

Un fost oficial a spus că a fost o discuţie serioasă în timpul administraţiei Obama cu privire la ce să facă cu bombele, atât pe baza agendei de dezarmare a lui Barack Obama, cât şi în special asupra temerilor de securitate după tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia. Baza a fost folosită de unii dintre pucişti, inclusiv de un general, care la un moment dat  a căutat protecţie la  colegii săi americani, dar a fost refuzat.

Potrivit unui fost oficial american, diplomaţii turci au fost chiar deacord ca bombele să fie mutate spunând că Turcia îşi va dezvolta propriile arme nucleare. „Problemele potenţiale au fost discutate de mai bine de un deceniu. Şi acum am ajuns în sfârşit la un punct în care aceasta este o problemă pe care nu o mai putem ignora ”, a spus fostul oficial american. Erdoğan a subliniat această ameninţare luna trecută, declarând la un miting de partid că este „inacceptabil” pentru Turcia să nu aibă propriul arsenal nuclear. El a afirmat: „Nu există o naţiune dezvoltată în lume care să nu aibă.” Ca semnatar al tratatului de non-proliferare nucleară, Turcia s-a angajat să nu achiziţioneze arme nucleare. 

"Preşedintele trimite tweeturi furioase şi nu cred că acordă atenţia şi îngrijorarea corespunzătoare pentru ceea ce este o situaţie potenţial volatilă", a spus Alexandra Bell, director politic principal la Centrul pentru controlul armelor şi neproliferare.  

Jeffrey Lewis, expert în non-proliferare la Middlebury Institute of International Studies, a declarat: „SUA nu au nevoie de acordul Turciei pentru a lua armele. SUA o pot face unilateral şi cred că SUA ar trebui să o facă unilateral şi să o facă imediat. 

Vipin Narang, expert nuclear şi politolog în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, a declarat că eliminarea armelor nu va fi simplă. „Extragerea lor în aceste condiţii poate fi incredibil de riscantă, deoarece ar presupune scoaterea a 50 de arme nucleare din bolţi, mutarea lor dintr-o bază turcă şi transportul acestora prin spaţiul aerian turc”, a spus Narang. Transportul ar fi „vulnerabil la accidente, furt sau atac“, spune acesta.

Preşedintele turc Erdogan a anunţat că va răspunde agresiv încercărilor ţărilor occidentale de a izola Turcia sau de a opri ofensiva acesteia în Siria. „Noi suntem hotărâţi în a ne duce operaţiunea la final. Noi vom termina ce am început”, a transmis şeful de stat de la Ankara. 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luni impunerea de sancţiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oţelul turc şi renunţarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite