SUA, izolate la ONU şi în mijlocul furiei din cauza deciziei lui Trump cu privire la Ierusalim. Sute de musulmani s-au rugat în faţa Casei Albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste in Gaza fata de decizia lui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului FOTO EPA-EFE
Proteste in Gaza fata de decizia lui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului FOTO EPA-EFE

Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelul apasă greu asupra diplomaţiei americane. Statele Unite s-au trezit vineri izolate la ONU şi în mijlocul unui puseu de furie în lumea musulmană. O acţiune inedită de protest a avut loc şi în faţa Casei Albe.

„Tocmai a distrus tot ceea ce putea aduce pacea“, crede Zaid al-Harasheh, un manifestant pro-palestinian care s-a rugat în faţa Casei Albe în semn de nemulţumire faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi de a muta de la Tel Aviv în acest oraş Ambasada SUA din statul evreu.

Decizia lui Trump a provocat un val de furie în lumea musulmană. Zeci de mii de palestinieni au prostestat şi s-au bătut vineri cu forţele de ordine israeliene, violenţe soldate cu cel puţin doi morţi.

Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc şi în zeci de oraşe din lumea musulmană, mai ales la Cairo, Istanbul şi Teheran, unde scandarea preferată a fost „Moarte Americii, moarte Israelului“.

Trump „nu deţine nici măcar o palmă de pământ în Ierusalim sau în Palestina. Deţine Trump Towers, pe care le poate da oricând israelienilor“, şi-a exprimat revolta Nihad Awad, directorul general al Consiliului relaţiilor americano-islamice (CAIR).

El a cerut liderului de la Casa Albă „să pună pe primul loc interesele americane, nu pe cele ale unei puteri străine şi lobbyiştilor săi“, transmite AFP.

Rugaciune in fata Casei Albe dupa decizia lui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului FOTO EPA-EFE

Musulmani rugându-se în Parcul Preşedinţilor, lângă Casa Albă FOTO EPA-EFE

Directorul CAIR a spus aceste cuvinte în faţa Casei Albe, unde câteva sute de credincioşi musulmani şi-au întins vineri covoarele de rugăciune la îndemnul unor organizaţii care le reprezintă interesele în Statele Unite. Purtând culori specifice Palestinei, s-au rugat şi au denunţat apoi colonizarea întreprinsă de israelieni în partea de est a Ierusalimului şi în Cisiordania.

SUA, izolate la ONU

Decizia lui Trump cu privire la Ierusalim a dat peste cap decenii de diplomaţie americană şi internaţională, notează AFP.

Vineri, ONU s-a declarat „extrem de îngrijorată de riscurile cu privire la o escaladare violentă“ a situaţiei create de Trump.

Această decizie „nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate“, au subliniat ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei la ONU. „Nu favorizează perspectiva păcii în regiune“, au adăugat cei cinci diplomaţi europeni într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.

„Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel şi Palestina. În absenţa acordului, nu recunoaştem nicio suveranitate asupra Ierusalimului. Uniunea Europeană nu va recunoaşte nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părţi“, au insistat ei.

Ei s-au exprimat la finalul unei reuniuni de urgenţă, care a fost cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului de Securitate.

Statele Unite nu au nevoie de „predici“ şi de „lecţii“ la ONU, a ripostat ambasadoarea americană Nikki Haley, afirmând că timpul în care Israelul nu era tratat în mod corect în organizaţie s-a încheiat.

Washingtonul „rămâne angajat în procesul de pace“ din Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negând posibilitatea de a nu mai fi mediator al acestui conflict.

Israelul a ocupat partea de est a Ierusalimului în 1967 şi a anexat-o pentru a proclama întregul oraş drept capitala sa „eternă şi indivizibilă“. Palestinienii îşi doresc la rândul lor ca partea de est a Ierusalimului să fie capitala statului la care aspiră.

De la înfiinţarea Israelului în 1948, comunitatea internaţională s-a ferit să recunoască Ierusalimul, un oraş sfânt pentru evrei, musulmani şi creştini, drept capitală, considerând că statutul său final trebuie stabilit în negocierile de pace israeliano-palestiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite