În lume

articolul anterior articolul urmator

SUA, Marea Britanie şi Israelul pregătesc un răspuns coordonat împotriva Iranului, după atacul asupra navei în care a murit şi un marinar român. Ce măsuri a luat România?

21
2 Aug 2021 11:06:59
Autor: Viorica Marin
Petrolierul Mercer Street
Petrolierul Mercer Street

Statele Unite şi Marea Britanie se alătură Israelului şi acuză Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Washingtonul anunţă totodată că pregăteşte un răspuns „coordonat”.

 
„După ce am trecut în revistă informaţiile pe care le avem, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibil, o armă criminală din ce în ce mai folosită în regiune”, a declarat secretarul american de stat, Anthony Blinken, într-un comunicat.
 
Washingtonul „se coordonează cu guvernele din această regiune şi din afara acesteia, pentru o replică adecvată şi iminentă”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.
 
„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de alte atacuri şi comportamente agresive. Aceste acţiuni ameninţă libertatea de navigaţie pe această cale maritimă crucială, ameninţă transportul maritim şi comerţul internaţional, precum şi vieţile celor de pe navele implicate”, a subliniat Departamentul de Stat, care transmite condoleanţe familiilor victimelor.
 
Şi ministrul de externe de la Londra, Dominic Raab, a spus că va fi un răspuns coordonat împotriva Teheranului. Este ceea ce şi oficialii israelieni au spus că îşi doresc.
 
„Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi constituie o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a spus şeful diplomaţiei britanice. „Regatul Unit lucrează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil”, a precizat el, cerând Iranului „să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol pacea şi securitatea regională şi internaţională”.
 
La rândul său, premierul de la Ierusalim, Naftali Bennett, a afirmat că are dovezi certe că iranienii au fost în spatele agresiunii.
 
„Spun fără echivoc: Iranul a comis acest atac asupra navei. Informaţiile care confirmă asta există şi ne aşteptăm de la comunitatea internaţională să spună regimului iranian că a făcut o mare greşeală. Noi, în orice caz, avem propriul mod prin care vom transmite acest mesaj Iranului”, a avertizat premierul Naftali Bennett.
 
Duminică, armata israeliană a anunţat că şeful forţelor armate israeliene a discutat cu omologul său britanic despre „evenimente recente din regiune şi provocările comune cu care se confruntă ambele ţări”, fără a menţiona în mod specific incidentul cu nava „Mercer Street”.
 
Regimul de la Teheran neagă însă orice implicare şi dă vina pe „aliaţii Israelului”.
 
„Aceste încercări de distragere a atenţiei nu sunt nimic nou, le vedem din când în când. Adevăraţii responsabili sunt cei care au adus acest regim (n.red. statul Israel) în această regiune”, a declarat în replică Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt la MAE iranian.
 
Ambasadorul Iranului, convocat de urgenţă la MAE. România cere explicaţii şi anunţă un „răspuns adecvat” în cazul marinarului ucis 
 
România condamnă cu fermitate atacul cu dronă comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, autorităţile iraniene vor trebui să ofere explicaţii în cazul marinarului ucis.
 
Reprezentanţii MAE au transmis prin intermediul unui comunicat că Ministerul Afacerilor Externe a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaţionali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetăţean român şi un cetăţean britanic au fost ucişi.
 
"Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat", a transmis MAE.
 
Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop.
 
Atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional.
 
Ministerul Afacerilor Externe continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.
 
"În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul “Mercer Street” şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat", se mai arată în comunicat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Atent Verificatorul
2.08.2021, 11:41:36

"Perfizii polonezi au atacat statia noastra radio" - oare unde s-a mai folosit placa asta ?

-17 (23 voturi)
Atent Verificatorul
2.08.2021, 12:07:28

postacii de serviciu au si sarit cu - - - - , sa fiti sanatosi ma si sper sa obtineti ce va doriti , inca un razboi .

-18 (20 voturi)
Atent Verificatorul
2.08.2021, 11:56:34

in caz ca inca se mai intreba cineva de ce s-au hotarat SUA sa se "retraga" din Afganistan . Iranul e urmatorul pe lista, sa vedem ce va urma, deocamdata pregatesc popcorn-ul.

-18 (20 voturi)
Ţepeş
2.08.2021, 13:34:06

Atent Verificatorul HĂ HĂ HĂ Vezi că din neatenție o să consumi popcorn, o invenție diavolească a imperialiștilor americani. Ai grijă să nu-ți rămână în gât.

-17 (19 voturi)
Ţepeş
2.08.2021, 13:41:39

HĂ HĂ HĂ 6 minute - 4 minusuri Atent verificatorii nu doarme.

-17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările