SUA şi Mexic au ajuns la un acord privind imigraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind imigraţia, evitând astfel implementarea unor taxe asupra bunurilor mexicane, au informat oficialii vineri seara, relatează The Guardian.

Preşedintele american Donald Trump ameninţase că va impune taxe de 5% asupra bunurilor mexicane dacă Mexicul nu va impune noi măsuri pentru a limita imigraţia de la graniţa cu SUA. Taxele urmau să intre în vigoare luni însă Trump a anunţat pe Twitter vineri seara că guvernele au ajuns la un acord şi că taxele au fost „suspendate pe termen nedefinit”.

„Taxele au fost suspendate pe termen nedefinit. La schimb, Mexicul a fost de acord să ia măsuri pentru a limita valul de migranţi care trec prin Mexic şi ajung la graniţa noastră de sud. Acest lucru va reduce substanţial sau chiar elimina imigraţia ilegală din Mexic”, a scris Trump pe Twitter.

„Datorită susţinerii tuturor mexicanilor, impunerea de taxe asupra produselor mexicane exportate în SUA a fost evitată”, a scris pe Twitter preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Într-o declaraţie comună, ambele ţări au informat că Mexicul a căzut de acord să implementeze la graniţă un program care trimite în Mexic migranţii care caută azil în SUA pentru a aştepta acolo cât cazurile lor sunt judecate.

De asemenea, Mexicul a fost de acord mărească numărul forţelor de securitate de la graniţă inclusiv prin trimiterea trupelor gărzii naţionale la graniţa sa de sud.

Acordul de vineri nu include şi propunerea administraţiei Trump de a trimite înapoi azilanţii din Guatemala în Mexic, a precizat ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard.

Ebrard a subiliniat şi faptul că SUA susţine o propunere mexicană de a gestiona împreună cauzele migraţiei din America Centrală. Programul care va fi extins se numeşte Remain in Mexico (Rămâi în Mexic) şi este momenta implementat în oraşele Tijuana, Mexicali şi Ciudad Juarez.

Conform noului acord, azilanţii vor petrece perioade mai lungi în oraşe mexicane de la graniţa cu Texas, precum Reynosa, locuri în care traficanţii de droguri răpesc constant migranţi.

Acest program a fost contestat în instanţă mai devreme în acest an de Uniunea Americană a Libertăţilor Civile (ACLU) şi alte grupări pentru drepturile omului care susţin că încalcă dreptul internaţional.

Deşi un judecător federal a decis oprirea programului, după apel un tribunal american a întors decizia şi a permis ca programul să continue în perioada în care cazul este judecat.

Între ianuarie şi 5 iunie, 10.393 de migranţi din America Centrală au fost trimişi înapoi în Mexic prin acest program.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite