SUA se tem că Siria va utiliza arme chimice. Putin: "Nu suntem apărătorii înverşunaţi ai actualului regim sirian"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Bashar al-Assad
Vladimir Putin şi Bashar al-Assad

Regimul sirian al lui Bashar al-Assad combinã precursorii chimici necesari militarizãrii armelor chimice, a declarat pentru AFP un responsabil american aflat sub anonimat.

"Mai multe indicii ne fac sã credem cã sunt pe cale de a combina precursorii chimici", a explicat acesta, la scurt timp dupã ce Casa Albã şi secretarul de Stat Hillary Clinton s-au declarat a fi "îngrijoraţi" de o eventualã utilizare a armelor chimice de cãtre puterea de la Damasc.

Gazul sarin este o neurotoxinã puternicã care provoacã paralizie completã şi apoi moartea. Precursorii sãi chimici sunt, în general, stocaţi separat pentru a evita orice accident. Combinarea acestora poate astfel constitui o etapã cãtre militarizarea gazului, dupã care este suficientã plasarea acestuia într-o rachetã, un obuz sau o bombã.

Conform unui responsabil anonim citat de blogul specialist Danger Room, sirienii "sunt în punctul în care este suficient sã îl încarce la bordul unui avion şi sã îl lanseze", însã cantitãţile de precursori combinaţi sunt "modeste".

Comunitatea internaţionalã a avertizat Damascul de câteva luni privind recurgerea la armele chimice, considerate a fi arme de distrugere în masã. Însã problema a revenit în centrul atenţiei occidentale în ultimele zile.

"Suntem îngrijoraţi de ideea unui regim din ce în ce mai asediat (...) care ia în considerare folosirea armelor chimice împotriva sirienilor", a declarat luni purtãtorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat direct regimul sirian cu privire la folosirea armelor chimice: "Astãzi vreau sã fie foarte clar pentru Assad şi cei care îi respectã ordinele cã lumea întreagã (îi) urmãreşte. Folosirea armelor chimice este şi va fi complet inacceptabilã", a declarat acesta în cadrul unui discurs la Washington.

Anterior în cursul zilei de luni, regimul de la Damasc a afirmat cã nu va utiliza arme chimice împotriva poporului sãu ca reacţie la un "avertisment sever" lansat de secretarul de Stat Hillary Clinton.

Stocurile siriene sunt de ordinul "sutelor de tone" de agenţi chimici diverşi, conform lui Leonard Spector, expert al centrului de studii pentru nonproliferare al Institutului Monterey (Statele Unite).

Datele publice sunt rare, deoarece Siria este unul dintre puţinele state care nu au semnat Convenţia de interzicere a armelor chimice şi nu este, astfel, membrã a Organizaţiei care se ocupã de controlul aplicãrii acestei convenţii, OIAC.

Secta japonezã Aum Shinrikyo (Aleph) a utilizat gazul sarin în cadrul unui atentat la metroul din Tokyo la 20 martie 1993, provocând 13 morţi şi intoxicând peste 6.000 de cãlãtori.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a asigurat luni cã ţara sa nu este avocatul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în cadrul unei vizite în Turcia, relateazã AFP.

"Nu suntem apãrãtorii înverşunaţi ai actualului regim sirian", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presã comune alãturi de premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

"Am spus de multe ori, nu suntem avocaţii regimului sirian. Alte lucruri ne preocupã, de exemplu ceea ce se va întâmpla pe viitor" în aceastã ţarã, a adãugat acesta.

Moscova este unul dintre ultimii susţinãtori ai preşedintelui Bashar al-Assad şi a blocat sistematic proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care condamnau regimul acestuia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite