În lume

articolul anterior articolul urmator

SUA vor să impună sancţiuni ţintite împotriva politicienilor corupţi din Liban după exploziile catastrofale din Beirut

4
13 Aug 2020 10:45:40
Autor: Viorica Marin
Portul din Beirut a fost complet distrus în urma exploziilor provocate de nitratul de amoniu Foto EPA EFE
Portul din Beirut a fost complet distrus în urma exploziilor provocate de nitratul de amoniu Foto EPA EFE

Oficialităţi americane susţin reimpunerea de sancţiuni, din cauza corupţiei, împotriva unor politicieni şi oameni de afaceri libenezi după exploziile din portul din soldate cu cel puţin 160 de morţi şi fiind considerate drept consecinţă directă a ani de zile de guvernare coruptă şi ineficientă în Liban.

La Washington se ia în considerare reimpunerea de sancţiuni împotriva unor politicieni şi oameni de afaceri libanezi, pentru a slabi influenţa grupării Hezbollah, sprijinită de Iran.
 
Hezbollah este cea mai influentă grupare politică şi militară din ţară şi parte a coaliţiilor succesive de guvernare, în ultimul deceniu. Hezbollah este de asemenea o ameninţare constantă la adresa Israelului, armata israeliană fiind des obligată să facă faţă atacurilor lansate de Hezbollah din Siria sau Liban.
 
Preşedintele Trump a folosit des sancţiunile ca instrument de presiune împotriva Teheranului şi acum, membrii ai administraţiei sale vor să aplice un tratament similar aliatilor Iranului din Liban.
 
Aceste măsuri sunt privite şi ca un semnal trimis guvernului libanez, de la care se aşteaptă schimbări substanţiale, în contextul în care ţara solicită şi primeşte ajutoare de miliarde de dolari din străinătate pentru reconstrucţia Beirut-ului, distrus de exploziile din 4 august, scrie europa liberă.
 
Manifestanti mânioşi au forţat deja demisia guvernului, iar acum forţele politice se repoziţionează pentru a alcătui o nouă formulă de conducere. Oficialităţi americane cred că sancţiuni bine ţintite împotriva unor persoane pot să convingă clasa politică din Liban că trebuie să pună capăt corupţiei şi să diminueze influenţa politică a grupării Hezbollah. În trecut însă, sancţiunile nu au avut darul să modifice climatul politic sau să limiteze influenţa grupării Hezbollah. Administraţia americană speră însă că de data aceasta va fi ajutată de revolta popular, care ar putea obliga conducerea ţării să accepte faputl că administrarea proastă şi corupţia nu pot continua. Situaţia economică era dezastroasă chiar înainte de pandemia de Covid-19 şi explozia din port. Deşi oficial, guvernul nu a stabilit încă responsabili pentru explozie, mulţi in ţară dau vina pe corupţie şi climatul creat de ea.
 

Macron a avertizat într-o convorbire cu preşedintele Iranului împotriva „oricărui amestec“ în Liban

 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri împotriva "oricărui amestec extern" în Liban, cu prilejul unei convorbiri telefonice cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, după explozia care a devastat Beirutul în urmă cu opt zile şi a provocat ample manifestaţii antiguvernamentale, relatează AFP.
 
Şeful statului francez a reamintit "necesitatea, pentru toate puterile implicate, de a evita orice escaladare a tensiunilor, precum şi orice amestec extern, şi de a susţine instalarea unui guvern însărcinat cu gestionarea urgenţei", a precizat preşedinţia într-un comunicat.
 
Emmanuel Macron a subliniat, de asemenea, "urgenţa de a acţiona în cadrul instituit de ONU cu prilejul Conferinţei internaţionale de susţinere pentru Beirut şi poporul libanez".
 
Iranul întreţine relaţii strânse cu gruparea şiită Hezbollah din Liban.
 

Costul pagubelor cauzate de explozia devastatoare din Beirut depăşeşte 15 miliarde de dolari 

 
Costul pagubelor cauzate de explozia devastatoare produsă săptămâna trecută în portul din Beirut depăşeşte 15 miliarde de dolari, a anunţat miercuri preşedintele libanez, Michel Aoun, relatează AFP.
 
"Estimările preliminare pentru pierderile suferite (după) explozia din port depăşesc 15 miliarde de dolari", a declarat preşedintele libanez în cadrul unei convorbiri telefonice cu regele Spaniei Felipe al VI-lea, potrivit contului de Twitter al preşedinţiei libaneze.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
13.08.2020, 11:03:45

Aaaa, deci este vorba numai despre sanctiuni pentru Hezbolah, restul sunt bineveniti sa fure... exemplul elocvent fiind raposatul Hariri.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
13.08.2020, 11:51:02

Hezbollah e singura organizatie militara care apara Liban de vecinii invadatori. E incomoda si multi si-ar dori sa dispara ...

Zevescu Zev
13.08.2020, 12:04:19

Kongo - asa exemple ar mai fi: raposatul Arafat, raposatul Mandela si mai ales tovarasa lui ‘de viata si lupta’ Winnie, ehe...

-4 (4 voturi)
Kongo-Müller
13.08.2020, 11:48:51

Sunt convins ca aceasta explozie nu a fost accidentala. E mana vecinilor malefici. In primele zile a fost o mare solidaritate si toti s-au oferit sa ajute. Iata ca tonul s-a schimbat. Unii ajuta doar daca se schimba conducerea politica, altii nu mai ajuta deloc fiindca Liban prefera Hezbollah si nu doreste sa ajunga o colonie israeliana, si americanii "ajuta" cu sanctiuni ca sa-i faca pe plac macelarului de copii si femei Bibi. Totul a devenit un mare teatru politic si toate statele care s-au oferit sa ajute, nu mai sunt interesate de cei ramasi fara adapost, cei ruinati, cei raniti, cei morti ... doar politica mai conteaza ... si propriile interese.

+1 (1 vot)
Modifică Setările