În lume

articolul anterior articolul urmator

Sudan: Autorul loviturii de stat, Awad Ibn Auf, îşi dă demisia după o zi, într-o nouă victorie a protestatarilor

5
13 Apr 2019 09:41:48
Autor: News.ro
Awad Ibn Auf Foto EPA EFE
Awad Ibn Auf Foto EPA EFE

Şeful consiliului militar aflat la putere în Sudan, Awad Ibn Auf, şi-a dat demisia la o zi după ce l-a înlăturat de la putere pe fostul preşedinte Omar al-Bashir în urma unui nou val de proteste, scrie BBC.

Ibn Auf şi-a anunţat decizia la televiziunea de stat. El l-a numit ca succesor pe general-locotenentul Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

Protestatarii refuzaseră să părăsească străzile susţinând că autorii loviturii de stat reprezintă acelaşi regim ca Bashir, cel care se afla la putere în Sudan de 30 de ani.

Armata a informat că noul consiliu militar va conduce ţara timp de doi ani iar apoi se vor organiza noi alegeri. Bashir a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste care au început în decembrie după ce preţul pâinii s-a triplat. Bashir a fost pus sub acuzare de către Curtea Penală Internaţională pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Ibn Auf a fost şeful serviciilor secrete militare în timpul conflictului din Darfur, el fiind vizat de sancţiuni din partea SUA în 2007.

Protestatarii de pe străzile capitalei Khartoum au celebrat plecarea sa, oamenii scandând „a căzut din nou”.

Asociaţia Profesioniştilor din Sudan, cea care a organizat protestele, a informat că decizia lui Ibn Auf de a demisiona este o victorie pentru manifestanţi, care cer o tranziţie către un guvern în care să nu fie implicată armata.

Noua persoană aflată la conducere, Burhan, este de asemenea un om important al armatei însă, conform Associated Press, palmaresul său este mai curat decât al altor generali sudanezi. El s-ar fi întâlnit, de asemenea, cu protestatarii pentru a le asculta nemulţumirile.

În ciuda înlăturării de la putere a lui Bashir de joi, protestatarii au refuzat să se retragă şi au rămas în faţa sediului armatei din Khartoum, sfidând o interdicţie de a rămâne pe străzi în timpul nopţii.

Vineri, un purtător de cuvânt al consiliului militar a declarat că armata nu doreşte puterea şi că viitorul Sudanului va fi decis de protestatari însă a precizat că armata va menţine ordinea publică iar perturbările nu vor fi tolerate.

Consiliul militar a informat că nu îl va extrăda pe Bashir pentru a fi judecat de Curtea Penală Internaţională. Consiliul a declarat stare de urgenţă timp de trei zile, constituţia fiind suspendată.

Poliţia a informat că cel puţin 16 persoane au fost ucise la protestele de joi şi vineri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

arogantu
13.04.2019, 09:49:45

Ii trimitem pe iliescu si pe roman sa ii salveze national si pe sarmanii astia ???

Ionel Marcu
13.04.2019, 10:04:41

Până și în Sudan se ține seama de voința poporului! Și la noi, Ponta a ținut seama și a demisionat, numai Dragnea6% se ține cu dinții și ghearele de putere, oricât rău ar face țării.

Omega Alpha
13.04.2019, 11:30:57

Pe Draknea îl ține la putere, serviciile secrete israeliene și muscale. La noi este mai rău ca în Sudan. Muscali și-au băgat coada și acolo ca să-l apere pe dictatorul Bashir,ei sunt omniprezenți peste tot unde sunt dictaturi pentru "democratizare"

-1 (1 vot)
IonIon Codreanu
13.04.2019, 14:57:11

Nu mai mult ca americanii...

+1 (1 vot)
spaima vitelor
14.04.2019, 00:15:57

@ionica: doar rezultatele difera enormishor