În lume

articolul anterior articolul urmator

Summit virtual UE, SUA şi NATO pe tema crizei ruso-ucrainene: Liderii occidentali se pregătesc pentru orice eventualite

2
25 Jan 2022 13:24:39
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

UE, SUA şi NATO au ţinut un summit virtual consacrat evaluării crizei ruso-ucrainene şi coordonării eforturilor în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a discutat într-o videoconferinţă cu preşedinţii american Joe Biden, francez Emmanuel Macon, polonez Andrzej Duda, cancelarul german Olaf Scholz, premierii italian Mario Draghi, britanic Boris Johnson, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre o coordonare a reacţiei lor faţă de comportamentul agresiv al Rusiei faţă de Ucraina, anunţă Comisia, potrivit news.ro.

Participanţii la summit au evaluat gravitatea situaţiei, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Liderii occidentali şi-au exprimat dorinţa pentru soluţionarea crize pe cale diplomatică, însă se pregătesc „pentru orice eventualitate”, se arată în acest comunicat.

Ursula von der Leyen a reafirmat susţinerea puternică a Uniunii Europene faţă de Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene a anunţat luni un ajutor financiar de urgenţă în valoare de 1,2 miliarde de euro şi granturi în valoare de 120 de milioane de euro.

Comisia Europeană şi serviciul diplomatic european (EEAS) lucrează la o gamă largă de sancţiuni sectoriale şi individuale în cazul unei noi agresiuni a armatei ruse.

De asemenea, Comisia cooperează cu statele membre UE şi aliaţii în vederea pregătirii unui cadru de răspuns, de la energie la securitate cibernetică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

TITI DURU
25.01.2022, 13:56:24

Sanctiunile au efect numai daca partea sanctionata le pasa de ele. In cazul rusilor ,sanctiunile EU si Americane sunt un caz de distractie si umplere de ris.

+1 (1 vot)
Iosiv Varga
25.01.2022, 14:33:19

Chiar liderii niste habarnisti ,niciunul nu cunoaste tratatul de la Budapesta ? Sigur SUA se fac ca ploua,dar sarcina asigurarii securitatii Ucrtainei este a lor =-imp[reuna cu MB1sA RESPECTE TRATATUL si sa nu ne bage pe noi -cei din NATO-MATERUALU DE UMPLUTURA CA SA FIM NOI CARNE DE TUN SUA daca este incapabila singura sa se opuna Rusei sa vina clar si raspicat sa le spuna ucrainenilor ca nu pot respecta angajamentele,sa stie amaratul de ucrainean ca spera degeaba de cel puti 7 ani ca SUA si MB sa respecte ce au semnat !...sau renunta la respectarea tratatului ,asa cum americanii s-au obisnuit de pe vremea lui TRUMP1 1ACUM NICI MACAR NU SE OBOSESC SA ANUNTE PUBLIC CA NU POT RESPECTA TRATATUL si ucrainenii sa se descurce,armele atomice sunt date la rusi,iar promisiunile sunt nule !Au fost pacaliti magic ucrainenii si acum sufera !Semnal de alarma pentru toata lumea :nici o mare putere nu garanteaza nimic,doar promite ca sa-si atinga interesele ,in rest vorbe goale! Lectia ucraineana trebuie sa serveasca exemplu de tradare ,asa cum cel din 1940 englezo-franco -polona ia lasat pe polonezi cu fundul gol in fata germanilor,acum istoria se repeta !Asa e daca nu inveti din gafele istoriei !

Modifică Setările