În lume

articolul anterior articolul urmator

Summitul NATO de la Madrid. De ce este importantă o strategie pe termen lung pentru regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina

5
29 Jun 2022 13:47:46
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Summit-ul NATO de la Madrid (29-30 iunie) va introduce un nou concept strategic al Alianţei pe fundalul războiului convenţional din Europa, iar printre principalele teme de discuţie se numără şi o nouă postură de apărare şi descurajare pe flancul estic.

Deşi acestea sunt chestiuni esenţiale, la fel de importantă este şi recunoaşterea priorităţii strategice a regiunii Mării Negre, care a lipsit în bună măsură atât înainte cât şi după anexarea Crimeei şi războiul din Donbass, relatează CEPA.

Răspunsul NATO post-2014 la creşterea ameninţării la adresa statelor-membre NATO din regiunea Mării Negre a fost o prezenţă sporită a trupelor Alianţei în regiunea Mării Baltice. Or, prezenţa trupelor NATO nu ar trebui alocată unei regiuni sau alteia, ci să fie o singură prezenţă ca răspuns la aceeaşi ameninţare.

Securitatea Mării Negre a fost întărită pe măsură ce acţiunile agresive ale Rusiei au început să fie conturate cu mai multă claritate- în contextul exerciţiilor militare la scară largă, activităţilor militare în Marea Neagră, acumularea militară în Crimeea şi desfăşurarea de noi capabilităţi avansate.

(La summitul de la Varşovia (2016), a fost anunţată înfiinţarea tailored Forward Presence (tFP) în regiunea Mării Negre, iar în 2022, după invazia în Ucraina, la grupurile de luptă  enhanced Forward Presence din ţările Baltice şi Polonia s-au adăugat alte patru grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Astfel că acestea se întind acum pe tot flancul estic al NATO – de la Marea Baltică în nord până la Marea Neagră în sud) (n.red.)

La Summitul NATO de la Bruxelles din 2018, NATO au început să fie identificate noi arii de consolidare a securităţii: consolidarea posturii maritime aliate, creşterea prezenţei şi activităţii NATO şi dezvoltarea cooperării între alianţă şi partenerii săi: Georgia şi Ucraina. 

La un nivel minim, strategia Mării Negre şi postura de apărare şi decurajare ar trebui să conţină următoarele:
 
- Conducerea regională are importanţă critică pentru o strategie NATO de succes în regiunea Mării Negre. Regiunea baltică a primit o atenţie meritată, datorită faptului că aliaţii săi regionali au vorbit în mare parte cu o singură voce. Pe de altă parte, celor trei aliaţi NATO state litorale la Marea Neagră le lipseşte o perspectivă comună asupra ameninţării şi a celei mai bune căi de urmat. Găsirea unor puncte comune între Turcia, Bulgaria şi România este esenţială pentru securitatea NATO la Marea Neagră.

- O accentuare a Forţei de Răspuns va fi cheie pentru sporirea descurajării şi a autoapărării colective. Bazele permanente cu forţe de rotaţie constituie un cadru valid pentru o prezenţă sporită. Aceste noi forţe trebuie să fie multi-domeniu.

- Informaţiile, supravegherea şi recunoaşterea (ISR), inclusiv sistemele fără pilot, pot fi un important multiplicator  de forţă pentru NATO în Marea Neagră.

- Mobilitatea militară este esenţială pentru o descurajare credibilă. Echipamentele prepoziţionate, muniţiile şi logistica vor fi, de asemenea, esenţiale. 

- Strategia NATO pentru regiunea Mării Negre trebuie să includă un răspuns la ameninţările ruseşti în domeniul războiului hibrid.

- NATO trebuie să se coordoneze cu Uniunea Europeană (UE) şi alte entităţi internaţionale în ceea ce priveşte măsurile de securitate economică, în special energia şi alimentele. Alianţa ar trebui să fie pregătită să abordeze provocările, inclusiv protecţia infrastructurii energetice sau escortele navale pentru transporturile de alimente şi energie.
 
- Strategia NATO trebuie să includă non-aliaţi din regiune (Ucraina, Moldova şi Georgia), pentru a-şi construi capacitatea şi capacitatea militară, securitatea economică şi pentru a le îmbunătăţi rezilienţa democratică.

Summitul de la Madrid este o oportunitate istorică pentru alianţă de a aborda securitatea în regiunea Mării Negre. În acest scop, aliaţii ar trebui să schiţeze măsuri concrete în vederea dezvoltării unei Strategii de lungă durată pentru Marea Neagră, conchide CEPA.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
29.06.2022, 14:11:13

Polonia și România trebuie înarmate cu arme atomice.

0 (2 voturi)
Colonel (r) Cornel
29.06.2022, 14:31:37

Romania trebuie sa aiba 1,5 milioane de soldati in rezerva . Sa se reintroduca serviciul militar obligatoriu.

-2 (2 voturi)
Cezar Petru
29.06.2022, 15:20:34

Ce-ati fumat, baieti? ...

0 (2 voturi)
Ioan Rotaru
29.06.2022, 15:22:20

Ascultai recent un analist care traieste in Franta , zicea ca statistica oficiala a Germaniei etimeaza pentru (n-am inteles bine anul acesta sau anul viitor ) o cadere economica de 12,5 % si un plus de 5-6 mil de someri . Mai zicea analistul ca Rusia vinde masiv petrol catre India , cu vreo 80 $/ baril , iar acestia il dau mai departe cu pretul pietii , cum fac si ungurii cu gazul . O fi adevarat ? Deci Rusia vinde oricui , cu oricat , numai tarilor NATO nu .

-11 (13 voturi)
Maria Alexa
29.06.2022, 16:52:26

Hahahahahahahahahaha , chiar esti haios ! Auzi , nu vrea Rusia sa vanda petrol tarilor NATO . Nu cumva exista un embargou occidental asupra petrolului rusesc ? Petrolul poate fi vandut mai usor pt ca poate fi transportat si cu navele, insa ce-o sa faca rusii daca occidentalii impun embargou si asupra gazelor ? Astea se livreaza numai prin conducte .

-1 (1 vot)
Modifică Setările