În lume

articolul anterior articolul urmator

Supereroi reali păzesc oraşul Seattle

0
6 Feb 2011 07:48:00
Autor: Ana-Maria Vieru

Dacă Superman poate zbura, Batman are diferite gadgeturi şi Spiderman are pânze şi simţuri superascuţite, Phoenix Jones, Red Dragon şi Buster Doe nu au decât costume stilate şi un entuziasm fără margini. Phoenix Jones e liderul unei mişcări de „supereroi adevăraţi", după cum scrie presa americană.

El conduce Rain City Superheroes, un grup de 10 luptători care fac dreptate pe străzile oraşului american Seattle. Red Dragon are o robă roşie şi o sabie de lemn, iar Buster Doe îşi acoperă faţa cu o eşarfă. Astfel îmbrăcaţi, sunt gata să-i apere pe concitadinii lor atacaţi sau păgubiţi. „Criminalii se simt liberi să alerge de capul lor prin acest oraş, iar eu nu voi tolera asta. Nu voi accepta ca cetăţeni asemenea mie să fie atacaţi fără ca eu să fac nimic", spune Jones. Chiar dacă Jones nu-l are, ca Batman, pe Alfred Pennyworth, care să-l ajute să-şi construiască noi gadgeturi, el şi-a adaptat maşina şi costumul pentru a se proteja. Poartă vestă antiglonţ şi e înarmat cu un pistol tip Taser şi echipat cu un grapnel. Maşina sa are un computer care printează toate emailurile trimise pe adresa supereroului. 

Ziua, o viaţă normală

Într-un interviu pentru postul de televiziune ABC, Jones a declarat că şi-a creat costumul  şi numele atunci când şi-a dat seama că implicarea sa în conflictele de pe stradă îl face prea uşor de recunoscut. "Când am început să despart oamenii care se băteau nu aveam niciun fel de costum, poreclă sau simbol, iar oamenii începuseră să mă recunoască în viaţa de zi cu zi. Devenise periculos şi deloc confortabil", a spus el. "Acum, acest costum e recunoscut de oameni, iar când îl dezbrac, pot duce o viaţă cât de cât normală, până când mă îmbrac din nou şi sunt gata să apăr oamenii din Seattle". "Mesajul e simplu. Cetăţenii trebuie să fie mai responsabili. A suna la 911 e un bun început, dar nu  e scopul suprem", spune Jones. În noaptea în care ABC News a mers la patrulare cu Jones, cavalerul cu mantie a tras un „foc de avertisment" cu Taserul în timpul unui conflict cu un om care voia să se urce beat la volan. „Înapoi! Înapoi, stai la distanţă! Nu vreau să te rănesc!", a ţipat Jones. Red Dragon şi Buster Joe au chemat poliţia.

Poliţiştii sunt sceptici

Jones spune că el anunţă poliţia dinainte, ca să le spună pe unde patrulează. Costumul lui e important, spune el, pentru că-i ajută pe poliţişti să-l recunoască şi, în plus, are un mare impact asupra criminalilor. 

Poliţiştii din Seattle spun că nu e ilegal să te îmbraci ca un supererou, dar sunt îngrijoraţi de telefoanele în exces la 911 ale cetăţenilor care îl confundă pe Jones şi pe ceilalţi "supereroi" cu infractorii. Poliţia spune că a acţiona ca un supererou poate fi periculos, dar Red Dragon spune că oamenii cu care se confruntă foarte rar îl atacă. 

„Dacă abordezi pe cineva şi ai o atitudine corectă, lucrurile nu vor escalada. În cea mai mare aparte a cazurilor, te lasă în pace", spune el.  Poliţiştii sunt uimiţi, dar şi îngrijoraţi că grupul se va transforma în oameni care aplică pedepse ei singuri şi se îndoiesc că detaşamentul de "supereroi" au împiedicat vreodată vreo infracţiune. „Ne e teamă că, dacă treburile merg rău, noi vom fi chemaţi oricum şi s-ar putea să avem şi mai multe victime", a declarat detectivul Mark Jamieson. Jones spune însă că toţi membrii echipei sale au fie pregătire militară, fie pregătire în diferite arte marţiale şi sunt conştienţi de riscurile asumate. Unii oameni pe care "supereroii" îi întâlnesc pe stradă le cer autografe şi fotografii. Mulţi producători de reality show-uri le-au făcut oferte.

Job, familie, copii

Jones susţine că are un job real şi că e la serviciu între orele 9.00 şi 17.00. Este căsătorit şi are doi copii. El a declarat pentru ABC că un incident în care a fost implicat fiul său l-a făcut "să îmbrace mantia".  Într-o noapte, cineva a intrat prin efracţie în maşina lui, iar geamul spart l-a rănit pe fiul său care a trebuit dus de urgenţă la spital. Mai mulţi oameni au fost martori la spargere, dar nu au făcut nimic. Jones spune că misiunea sa reală este de a ajuta oamenii.

Cu nasul spart

În ianuarie, Phoenix Jones a încasat o lovitură în nas şi a fost ameninţat cu arma. El spune că atacul n-a fost mare lucru şi că el şi ceilalţi supereroi sunt mult mai bine pregătiţi pentru confruntări decât cetăţenii obişnuiţi, în ciuda scepticismului poliţiştilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările