Tabuuri sparte: sloganurile anticorupţie iau avânt în rândul musulmanilor şiiţi, vizându-l chiar şi pe liderul Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sloganurile anticorupţie încep să ia avânt în rândul musulmanilor şiiţi, spărgând tabuuri, recent, în Irak şi în Liban, două ţări cuprinse de manifestaţii antiguvernamentale de amploare.

Sâmbătă, mii de irakieni au scandat sloganuri anticorupţie în mijlocul pelerinajului şiit de la Karbala. „Nu corupţiei!“, „Da reformei!“, „Bagdadul liber, corupţii afară!“, au strigat ei, răspunzând astfel unui îndemn antiguvernamental al clericului Muqtada al-Sadr.

„Irakul este o ţară bogată şi cu oameni săraci. Din păcate, tiranii şi criminalii o duc bine pe spatele poporului“, a declarat un protestatar pentru AFP.

Lansată la începutul lui octombrie, mişcarea de contestare din Irak a luat o turnură sângeroasă, cu 157 de morţi înregistraţi până acum.

O altă mişcare de contestare, lansată mai recent, în Liban, este în plin avânt, în ciuda reformelor anunţate de guvernul condus de Saad Hariri.

Protestele au început săptămâna trecută la Beirut, după introducerea unor noi taxe, cea mai controversată dintre ele fiind de şase dolari pentru apelurile telefonice efectuate prin aplicaţia de mesagerie WhatsApp. Ori familia lui Saad Hariri deţine una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din Orientul Mijlociu.

Surprinzător, mişcarea a coagulat toate confesiunile din Liban, vizându-l inclusiv pe un om considerat de neatins până acum, liderul mişcării şiite proiraniene Hezbollah, Hasran Nasrallah.

„Nasrallah este unul dintre ei“, au strigat manifestanţi la Beirut, făcând aluzie la o clasă politică incompetentă şi coruptă.

„Nimeni nu credea că vom auzi vreodată ceva câtuşi de puţin împotriva lui Nasrallah. Este incredibil“, a declarat pentru AFP o protestatară în vâstă de 32 de ani.

Mulţimea a primit cu scepticism şi furie măsurile de reformă ale lui Saad Hariri. Şi-a dorit propuneri mai importante, cum ar fi un plan de combatere a corupţiei, un angajament de a nu mai impune noi impozite, un program de privatizare, ajutoare pentru defavorizaţi, o reaşezare profundă a sistemului, comentează AFP.

Marţi, libanezii erau hotărâţi să-şi continue protestele, radicând baraje pe mai multe artere în centrul Beirutului şi îndemnând la noi adunări în principalele oraşe din ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite