Taiwan trebuie să revină în cadrul structurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 31 decembrie 2019 Ministerul Sănătăţii din Taiwan trimitea un email Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin care avertiza că în regiunea Wuhan din RP Chineză a izbucnit o nouă boală şi că pacienţii sunt izolaţi. Taiwan nu face parte din OMS, deşi doreşte să aibă calitatea de membru dar RP Chineză s-a opus constant. La acaea dată, autorităţile chineze nu informaseră OMS legat de situaţia din Wuhan.

Autorităţile din Taiwan nu aveau date în acel momemt că ar putea fi vorba de o transmitere de la om la om dar au instituit măsuri de control şi de carantină imediat. Toţi pasagerii veniţi din RP Chineză, inclusiv Hong Kong şi Macao, au început să fie supuşi controalelor medicale chiar din ziua de 31 decembrie. Experienţa luptei cu SARS din 2003 a avut un rol crucial în a lua imediat măsuri de precauţie.

Taiwan a acţionat foarte rapid şi a înfiinţat Centrul de Comandă Epidemiologică care a început să informeze constant pe cei aproximativ 23 de milioane de locuitori ai insulei.

Ȋn luna ianuarie Taiwan a anticipat o cerere crescută de măşti şi a început mai întâi raţionalizarea stocurilor existente. Cetăţenii taiwanezi au putut să meargă săptămânal la anumite centre, anunţate dinainte şi să achiziţioneze o cantitate limitată de măşti. S-au investit 6 milioane de euro pentru a crea 60 de linii noi de producţie de măşti. Capacitatea de producţie a măştilor a crescut de la 1,8 milioane la 8 milioane.

Pentru a-i monitoriza pe cei aflaţi în carantină, guvernul taiwanez a decis urmărirea lor prin apeluri telefonice şi localizarea acestora. S-a apelat la liderii comunităţilor locale pentru a transmite hrană şi cărţi celor aflaţi în carantină. Aceştia au primit de la govern echivalentul a 30 de dolari zilnic. Aceste măsuri i-au motivat pe cetăţenii taiwanezi să raporteze onest simptomele şi să se supună voluntar regulilor carantinei.

Măsurile luate de autorităţile taiwaneze au fost împărtăşite întregii comunităţi internaţionale, fiind un exemplu pentru politicile de succes adoptate în Israel sau Noua Zeelandă. Jason Wang de la Centrul de Sănătate Publică al Universităţii din Stanford a publicat în Journal of the American Medical Association un articol care descrie toate cele 124 de măsuri luate de guvernul taiwanez pentru a combate pandemia de coronavirus.

Rezultatul a fost cu totul ieşit din comun: doar 420 de cazuri până în prezent, din care peste 300 s-au recuperat total.

După ce a implementat măsurile necesare pentru a face faţă pandemiei, Taiwan a început să ajute şi alte ţări afectate. Pe data de 1 aprilie a donat 10 milioane de măşti SUA şi 11 state europene. Ulterior, alte 6 milioane de măşti au fost donate altor ţări din Asia, Europa sau America.

Taiwan a fost şi este ţinta unei ample campanii de dezinformare care îşi are originile în RP Chineză. De la un moment dat s-a observat o frecvenţă neobişnuită de mesaje de dezinformare care foloseau caractere din alfabetul chinez în formă simplificată, tipice felului în care este folosită limba mandarină în China continentală. Guvernul taiwanez a început să colaboreze cu o organizaţie non-guvernamentală, Taiwan FactCheck Center, pentru a răspunde campaniei de dezinformare. Cum această campanie de dezinformare nu a avut succes, RP Chineză a trecut la un alt set de măsuri. Mai mulţi utilizatori de Internet, pretinzând că sunt taiwanezi, au început o campanie de atacuri rasiste la adresa Directorului General OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a declarat public că este ţinta unei campanii negative provenite din Taiwan, fără a oferi probe. Autorităţile taiwaneze au reacţionat prompt, Preşedinta Tsai Ing-wen negând oficial şi invitându-l pe Ghebreyesus să viziteze Taiwan.

Nu este pentru prima oară când Taiwan este ţinta unei campanii de dezinformare din partea internauţilor RP Chineze. Inclusiv campania pentru alegerile prezidenţiale din Taiwan din ianuarie 2020 a fost marcată de asemenea campanii de dezinformare.

Ţinta campaniei de dezinformare a fost de a construi o relaţie de neîncredere între Taiwan şi Directorul General OMS. Taiwan nu este recunoscut de RP Chineză care blochează apartenenţa sa la orice organizaţie internaţională. Calitatea de membru OMS este acordată doar statelor care sunt membre ONU, ceea ce nu este cazul Taiwan. Ȋn ultimii ani, Taiwan a încercat să devină parte la Comitetul Internaţional Olimpic sau la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, fără succes, datorită opoziţiei RP Chineze. Apartenenţa la OMS este însă cea mai importantă în viziunea autorităţilor taiwaneze, deoarece Taiwanul poate să ofere un model de sănătate publică multor state din lume.

De la începutul pandemiei, Taiwan a oferit informaţii OMS dar a fost exclusă de la reuniunile organizaţiei.

Taiwan a avut totuşi statutul de observator la reuniunile adunării OMS în perioada 2009 - 2016. De la venirea la putere a Preşedintei Tsai Ing-wen în 2016, percepută ca fiind adepta unei politici mai mari de independenţă faţă de RP Chineză, Taiwanul nu a mai beneficiat de acest statut, la presiunile RP Chineze,

La jumătatea lunii mai va avea loc o şedinţă (online) a Adunării Generale OMS. Taiwan a adresat din nou cererea de a participa pentru a expune modelul său de succes în ceea ce priveşte combaterea pandemiei. De această dată, Taiwanul are un susţinător foarte puternic: SUA. Institutul American din Taiwan (practic, Ambasada SUA la Taipei) a lansat o campanie pe Facebook pentru a promova candidatura Taiwan. Ȋn prezent, SUA şi Japonia au cerut unor state precum Australia, Marea Britanie, Franţa şi Germania să semneze o scrisoare adresată Directorului General OMS în susţinerea cererii Taiwanului. Ambasada (neoficială) a Australiei la Taipei a declarat oficial la 1 mai sprijinul pentru ca Taiwan să devină membru OMS şi să participe la reuniunea Adunării Generale a OMS din luna mai.

Probabil presiunile RP Chineze pentru a împiedica orice prezenţă a Taiwanului în cadrul OMS vor continua şi se vor manifesta din ce în ce mai puternic în preajma şi cu ocazia Adunării Generale OMS. RP Chineză consideră că şi cea mai nesemnificativă cedare în faţa nevoii de a recunoaşte un statut internaţional Taiwanului va avea consecinţe ulterior, la nivelul altor organizaţii din sistemul ONU, precum şi în relaţiile bilaterale ale Taiwanului cu state membre ONU. De data aceasta însă, politica ar trebui lăsată deoparte: este vorba de o situaţie de urgenţă la nivel mondial, iar toate statele trebuie să coopereze.

Care va fi poziţia României în privinţa cererii Taiwanului de a reveni cel puţin la statutul de observator în Adunarea Generală OMS? Deocamdată, nu există niciun fel de elemente în acest sens. Speranţa este însă de a pune pe primul plan interesele de sănătate publică şi a lăsa partea politică să fie rezolvată ulterior. Cererea Taiwanului este perfect legitimă şi ar trebui susţinută şi de România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite